Urasli nokat na rukama i nogama

Ljepota i zdravlje

urasli nokat

Urasli nokat (lat. unguis incarnatus), nokat u mesu, zanoktica, nisu nazivi za sam oblik nokta, već se tako naziva bolesno stanje nokta­ i područja oko nokta nožnog palca, a čini ga cijeli niz problema. Problem uraslog nokta može se naći i na ostalim prstima stopala, no palac stopala kao najveći i najizloženiji nožni prst najčešće je ugrožen. Zaposlenici u salonima koji se u praksi bave podijatrijom ili medicinskom pedikurom problem s uraslim noktom susreću svakodnevno.
O čemu je riječ? Najčešća slika spomenutog stanja je upaljeno tkivo oko nokta palca, s najčešće uvrnutom ili postranično urezanom pločom nokta. Kanal često može biti ispunjen seroznom tekućinom, sukrvicom, gnojem te izraslinom koju nazivamo granulacijskim tkivom ili “divljim mesom”, što je uvriježen naziv u našem jeziku.

Kako nastaje problem uraslog nokta?

Problem uraslog nokta u pravilu ne nastaje sam od sebe. Najvjerojatniji put nastajanja je sljedeći:

Faza 1.
U toj fazi, mehaničkim kontaktom iritira se tkivo oko nokatne ploče, koje nazivamo paronychium. U praksi to znači da je osoba koja je i inače sklonija reakciji na mehaničku iritaciju vrlo vjerojatno nosila neodgovarajuću, usku, preveliku, tvrdu ili neelastičnu obuću. Zbog pomanjkanja ili viška prostora u obući, zatim prekomjernog i neodgovarajućeg pritiska stijenke obuće na sam palac u razini nokatne ploče, dolazi do trenja i jakog pritiska na paronychium, koji tada ostaje stiješnjen između krute nokatne ploče i stijenke cipele. Kao reakcija, dolazi do manje ili veće upale paronychiuma. Također, čest razlog upale je udarac u nožni palac ili gaženje nožnog palca. U svakom od tih slučajeva primarna posljedica je upala okolnog tkiva. Tu upalu, koju nazivamo paronychia, prepoznajemo po sva četiri znaka upale, a to su: otečenost područja, crvenilo, povećanje temperature i bol.
Bol je kod upale tkiva oko nokta osnovni razlog i pokretač daljnjih događaja vezanih za stvaranje stanja uraslog nokta.

Faza 2.
S obzirom na stanje paronychiuma, kontakt same nokatne ploče i okolnog tkiva postaje vrlo delikatan. Čvrsta nokatna ploča svakim se korakom doslovce zabija u upaljeno tkivo, što je nova mehanička iritacija koju u ovoj fazi prati iznimna bol. Pacijenti koji se nose s tim problemom, kako bi se riješili jake boli, pribjegavaju po njima logičnom zahvatu: postraničnom urezivanju nokatne ploče. Nažalost, to je potpuno pogrešna odluka i taj potez dodatno ubrzava nastajanje kompleksnog stanja uraslog nokta. Naime, nokat je oportunist i raste samo u smjeru gdje ne nailazi na zapreku. U norma­lnim uvjetima nokat raste distalno u smjeru slobodnog ruba nokta. Naime, zdrava nokatna ploča uložena je s tri strane u kožni nabor ili džep (vallum unguis), dok je s četvrte, distalne strane ploča nokta slobodna (margo­ liber), odnosno, ima slobodan rub. Kada pacijent ili nestručan pediker postranično odrežu komad nokatne ploče, tada nokat i u tom smjeru dobiva prostor za rast što će on odmah iskoristiti. Nekontrolirani rast nokta u smjeru kanala dodatno pogoršava stanje i izaziva dodatnu iritaciju u već upaljenom i iritiranom tkivu.

Faza 3.
Zbog postraničnog urezivanja nokatne ploče, stanje se dokraja komplicira. Upala može prijeći u sukrvičavu ili gnojnu, a mjestimično, kao odgovor na jaku iritaciju, preko upaljenog područja može se razviti granulacijsko tkivo, što je praćeno jakim bolom i na najmanji dodir.

Podološki – pedikerski tretmani

Kada se u salonu medicinske pedikure/podijatrije pojavi pacijent s problemom uraslog nokta u bilo kojem stadiju/fazi upale, postoji točno propisana procedura tretmana koja se mora primijeniti. Intenzitet tretmana koji se primjenjuje ovisi o intenzitetu upale u trenutku prvog dolaska.
Za svaki tretman uraslog nokta vrijede pravila koja su podijeljena u nekoliko koraka.

1. Dezinfekcija i čišćenje kanala nokta
Peroksidom i dezinfekcijskim sredstvom čisti se i dezinficira upaljeno područje te se mehanički čisti cijeli kanal nokta. Čišćenje kanala može na trenutke biti bolno, katkad i vrlo bolno.

2. Utvrđivanje stanja/faze upale i otklanjanje uzroka
Ovaj korak u tretmanu povezan je s prvim korakom jer se pri čišćenju kanala mora odstraniti svaka tvar koju se nađe u kanalu: tvrda koža, komadići isječenog nokta, nečistoća… Kada se ukloni sve što se nađe u kanalu, uklonjen je i glavni razlog daljnjeg razvoja upale. Nakon detaljnog čišćenja utvrđuje se intenzitet i vrsta upale.

3. Otklanjanje pritiska između nokatne ploče i okolnog upaljenog tkiva
Postranični kanali koje smo očistili moraju se tamponirati kako bi se uklonio izravan kontakt nokatne ploče i okolnog upaljenog tkiva. Sredstva za tamponadu moraju biti dovoljno elastična kako ne bi iritirala u kanalu, ali i dovoljno čvrsta da spriječe taj kontakt. Tamponade se smiju raditi samo s postojanim medicinskim materijalima. Kod 2. i 3. faze za otklanjanje pritiska treba načiniti rasteretnu protezu s pomoću koje se nokat brže zbrinjava, odnosno, zbrinjavanje problema znatno se ubrzava i bitno je uspješnije.

4. Sanacija upale
Upaljeno tkivo liječimo nekim od lijekova koji se primjenjuju u podologiji, a cilj im je da isuše, dehidriraju upalno područje. Prilikom zbrinjavanja treba biti vrlo oprezan kod upala većeg intenziteta te tada pacijenta treba uputiti obiteljskom liječniku kako bi mu eventualno propisao antibiotik.

5. Sanacija granulacije
Kod 3. faze unguis incarnatusa često nailazimo na granulacijsko tkivo ili divlje meso. Ono nastaje kao reakcija na jaku iritaciju i odlikuje se vrlo nekontroliranim rastom. Takvo se tkivo ne smije odmah mehanički odstraniti (odrezati) nego ga se mora polako zbrinjavati primjenom tehnike jetkanja koju radimo s pomoću specijalnih podolo­ških proizvoda.

Za kraj nekoliko savjeta i informacija

Odabir salona
Kvalitetno zbrinjavanje vrlo delikatnog problema uraslog nokta može se provesti jedino u salonima koji imaju sve higijenske predispozicije te osoblje s iskustvom i znanjem za obavljanje takvih tretmana. Površni tretmani te higijenski nezadovoljavajući mogu na kraju imati neželjene i neugo­dne posljedice. Pacijent s problemom uraslog nokta mora se prije odlaska pedikeru/podologu dobro informirati o salonu u kojemu će vjerovati i dopustiti stručnjacima da zbrinu njegov problem urasloga nokta. Nikako se ne preporučuju tretmani u vlastitom aranžmanu i kućnoj radinosti.

Ekstrakcija – čupanje nokta
Ako pacijenta s problemom uraslog nokta liječnik obiteljske medicine uputi kirurgu, vjerojatno će biti podvrgnut tretmanu cjelovite ili parcijalne ekstrakcije, odnosno, čupanja nokta. Treba znati da je ta kirurška metoda medicinski opravdana samo u određenom i uglavnom manjem broju slučajeva. Opisanim podološkim tretmanima možemo u velikom broju slučajeva pacijente poštedjeti traumatizirajućeg zahvata čupanja nokta. Zbog tih traumatizirajućih posljedica, osobito u djece, ekstrakciju nokta­ treba ostaviti kao posljednju opciju, nakon što se iscrpe sve podološke metode.

Što nije urasli nokat?
Važno je znati da mnogi od nas imamo nokatne ploče koje nisu idealno oblikovane. Često možemo naići na zaobljene, zadebljale ili zavrnute nokatne ploče. Takvi oblici noktiju ne smatraju se uraslim noktima. Dok nije utvrđena upala ili bol, takve nokte smatramo zdravim noktima. U praksi imamo česte pokušaje da se te nokte pokuša različitim tehnikama izravnati i učiniti ih ljepšim, no to je vrlo teško, gotovo nemoguće postići. Ono što se češće postiže je da se takav, zdravi nokat nepotrebnim tretmanima upali, nakon čega može uistinu postati urasli nokat.

Uspješnost zbrinjavanja nokatne ploče
Kvalitetnim podološkim tretmanom može se riješiti visok postotak slučajeva koji se zbrinjavaju. Manji postotak problematičnih uraslih noktiju mora se medicinski – kirurški obraditi. Kako je to za pacijenta vrlo neugodan problem, osobito ako je riječ o djeci, problemu se mora pristupiti stručno, ali sa što više osjećaja za patnju pacijenta. Pravilnim pristupom i uz suradnju pacijenta, većina se slučajeva uspješno zbrine, jedan postotak ljudi uz povremene dolaske pedikeru/podologu drži problem pod kontrolom dok manji broj mora pomoć tražiti od kirurga.