Prostamid - prirodan proizvod koji sprječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

  • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
  • ubija bakterije
  • pruža održive i dugotrajne rezultate
  • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti

Upala testisa kod muškaraca – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala testisa kod muškaraca - uzrok, simptomi i liječenje

Upala testisa uzroci

Upala testisa se može odnositi na upalu jednog ili oba testisa, a do upale najčešće dolazi radi posljedice infekcije s virusom mumpsa. Radi se o vrlo neugodnom problemu koji ukoliko se ne liječi može dovesti do raznih teških komplikacija poput neplodnosti. Zašto dolazi do upale testisa? Uzroci upale testisa mogu biti razni, ali prvo je važno naglasiti da su muškarci koji su stariji od 45 godina najčešće pogođeni s navedenim problemom, osobito ako imaju urinarnu infekciju ili ako nose kateter.

Poznati uzorci upale testisa su: Razne bakterije, infekcija prostate i upala pasjemenika. Virusi su u 70% slučajeva odgovorni za upalu, najčešće je riječ o mumps virusu ili zaušnjacima. Spolno prenosive bolesti kao gonoreja ili klamidija. Upala testisa koja je uzrokovana pojavom zaušnjaka se najčešće pojavljuje kod malih dječaka i upala kreče pojavom edema, dolazi do osjećaja boli i malaksalosti kao i vrućice i glavobolje. Nažalost kod mladih dječaka može doći do komplikacija u obliku skupljanja testisa, zato je od iznimne važnosti cijepiti djecu protiv pojave zaušnjaka.

Upala testisa simptomi i moguće komplikacije

Najčešći znakovi ili simptomi kod odraslih muškaraca da je riječ o opali testisa su sljedeći: Bolovi u jednom ili oba testisa koji se mogu širiti prema preponama, pretjerana osjetljivost u testisu na dodir, pojava edema ili otekline na jednom ili oba testisa, pojava crvenila, pojava učestalog mokrenja, peckanje prije kao i tijekom i nakon mokrenja, pojava iscjetka iz penisa, bolne ejakulacije, pojava krvi u spermi, povišena temperatura, mučnina i povraćanje, bol prilikom spolnog odnosa.

Upala testisa će se kod svakog muškarca manifestirati pomalo drugačije. Ukoliko primijetite bilo koje od navedenih simptoma važno je što prije obratiti liječniku kako bi se poduzele mjere liječenja. Koje su moguće komplikacije kod upale testisa? Sama upala testisa je već komplikacija jer je riječ o infekciji ili bolesti, isto tako sama upala može dovesti do širenja i razvoja bakterija u cijelom organizmu, što dovodi do pada imuniteta i infekcije. Krajnja komplikacija može biti pojava atrofije testisa ili jača upala pasjemenika koja može dovesti do potrebe za vazektomiju.

Upala testisa prevencija i liječenje

Ako dođe do primjećivanja nekih od navedenih simptoma potrebno je hitno se obratiti svome liječniku i urologu. Urolog će ukoliko postoji sumnja na upalu testisa napraviti anamnezu, fizikalni pregled, napravit će se urinokultura i krvne pretrage kao i ultrazvuk. Ako je upala testisa bakterijske prirode onda će se liječenje provoditi antibioticima u razdoblju od 10 do 14 dana.

Ako je uzrok zaušnjaci ili virus onda je potrebno uzimanje analgetika i nesteroidnih lijekova protiv bolova, upala bi trebala proći za najmanje tjedan dana a najviše za tri tjedna. U slučaju pojave vrućice ili mučnine kao i povraćanja potreban je prijem u bolnicu kako bi se dobili intravenski antibiotici. Da li postoji oblik prevencije protiv upale testisa? Odgovor je da.

Prvo je važno odgovorno seksualno ponašanje, što naravno znači korištenje zaštite kako bi se izbjegle spolno prenosive bolesti. U slučaju da je upala testisa već krenula tada je bitno što prije reagirati i dovršiti datu terapiju. Od svega navedenog najbitniji je pregled i posjet urologu ukoliko se primijete bilo kakve promjene na testisima ili oko njih.

Tagovi:

Prostamid - prirodan proizvod koji sprječava prostatitis

Za očuvanje zdravlja prostate

  • smanjuje upalu, peckanje i bol kod mokrenja
  • ubija bakterije
  • pruža održive i dugotrajne rezultate
  • pogodan za bilo koju dob i fazu bolesti