Upala srčanog mišića – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Upala srčanog mišića - simptomi i liječenje

Upala srčanog mišića ili miokarditis

Upala srčanog mišića ili miokarditis je bolest srčanog mišića (miokarda), najčešće uzrokovana virusnom infekcijom, bakterijama, parazitima, uzimanjem određenih lijekova, droga, trovanjima, kontaktima s teškim metalima ili može biti posljedica drugih bolesti. Infekcija virusom Coxsackie B. a koju povezujemo s prehladom i meningitisom, jedna je od najpoznatijih uzroka bolesti srčanog mišića. Infekcija gripe koja nije preboljena ili bakterijske bolesti kao što su difterija i borelioza mogu biti uzroci miokarditisa. Značajan broj oboljelih zamjećuje se i s pojavom pandemije COVID-19. Do upale srčanog mišića može doći nakon gljivične infekcije, uslijed autoimune bolesti ili terapije zračenjem, kod bolesti vezivnog tkiva, hepatitisa, lupusa.

Bolesno srce nije u mogućnosti opskrbiti tijelo s dovoljno krvi, srce je sve više iscrpljeno, upala dovodi do uvećanja i slabljenja srca, a može doći i do formiranja krvnih ugrušaka u srcu, odnosno srčanog ili moždanog udara. Ova upala može dovesti do opasnog zatajenja srca, iznenadne srčane smrti. Miokarditis ozbiljna je bolest koju nije lako dijagnosticirati zbog toga što se u mnogim slučajevima ne pojavljuju simptomi ili su simptomi nespecifični i mogu ukazivati i na druge bolesti. Općenito bolesti srca najčešće povezujemo s ljudima starije životne dobi, međutim upala srčanog mišića javlja se kod svih uzrasta i kod oba spola, često kod mladih, zdravih ljudi, i u godinama od puberteta do ranih tridesetih, dok su osjetljiva populacija i trudnice, djeca te osobe oslabljenog imuniteta.

Simptomi i dijagnoza bolesti miokarditis (upala srčanog mišića)

Simptomi miokarditisa mogu biti blagi, neprimjetni tzv. asimptomatska upala, potpuno nespecifični, kao kada se osoba osjeća loše kod neke virusne infekcije, ali upala srčanog mišića može biti komplikacija s brzim razvojem bolesti, te izazvati teške srčane tegobe opasne po ljudski život. Upala srčanog mišića ima sljedeće simptome: umor, nepodnošenje fizičkih napora, nedostatak daha, bol u prsima koja se pojačava na udah, osjećaj gušenja, srčana aritmija, zadržavanje tekućine u tijelu, oticanje nogu, gležnjeva i stopala. Javljaju se i glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, otežano disanje, osjećaj vrućine, preznojavanje, ponekad i gubitak svijesti. Osim mogućih navedenih simptoma bolest može biti popraćena gubitkom apetita i gubitkom težine. Kod djece sa miokarditisom, najčešći simptomi su: povišena temperatura, nesvjestica, otežano, ubrzano disanje te plavkasta ili sivkasta boja kože. Tjelesna temperatura od 38°C i viša u periodu do unazad 30 dana osobito ako je bila uz znakove respiratorne ili gastrointestinalne infekcije može također biti karakteristika koja povećava sumnju na miokarditis.

U dijagnostici kod sumnje na neki oblik bolesti miokarditisa, rade se rendgenska snimanja grudnog koša, ultrazvuk srca, EKG, laboratorijski testovi, magnetska rezonanca, u određenim situacijama biopsija miokarda.

Kako se liječi upala srčanog mišića?

Upala srčanog mišića može se uspješno izliječiti, ovisno o uzroku, ali je važno što ranije dijagnosticirati ovu ozbiljnu bolest kako ne bi došlo do komplikacija koje mogu dovesti i do smrti bolesnika. Preventivno možemo utjecati na način da kada se razbolimo od naizgled „običnih” virusnih infekcija za koje često mislimo da su bezopasne i nekomplicirane, da ih odležimo koliko je potrebno, uz mirovanje i poštedu od fizičkih aktivnosti i napora te ako osjećamo neke od ranije navedenih simptoma miokarditisa što prije se javiti liječniku. U slučaju povišene temperature i bolova, zbog uzimanja i primjene lijekova za snižavanje temperature i kontrole bolova, obavezno se prvo posavjetujte s liječnikom jer postoji opasnost da primjena lijekova dostupnih u ljekarnama bez recepta u ranoj fazi bolesti može dovesti do dodatnog oštećenja srčanog mišića.

Kod lakših oblika bolesti liječnik će odrediti mirovanje, odmaranje i propisati lijekove kako bi se tijelo izborilo protiv infekcije koja je uzrokovala miokarditis. Ako je upala srčanog mišića uzrokovana bakterijskom infekcijom, liječnik će propisati antibiotike kako bi se srce brže oporavilo. Po potrebi propisuju se lijekovi za reguliranje rada srca i koji pomažu u eliminiranju viška tekućine. U većini slučajeva bolesnici s miokarditisom biti će hospitalizirani. U najtežim i najopasnijim ali vrlo rijetkim slučajevima upale srčanog mišića, može biti potrebna hitna transplantacija srca.

Uz redovite preglede kod liječnika te uzimanje lijekova izuzetno je važno i potrebno u daljnjem oporavku izbjegavati naporne fizičke aktivnosti narednih šest mjeseci. Potpuno su zabranjeni sport i druge naporne aktivnosti kao što su sportska natjecanja, odnosno potreban je fizički odmor. Potrebno je svakodnevni život prilagoditi tako da se izbjegne stres. Izbjegavati zagušljive prostorije osobito okupljanja na kojima ima puno ljudi koji mogu biti nositelji neke respiratorne infekcije te se u konzultaciji s liječnikom cijepiti protiv virusnih infekcija. Potrebno je izbjegavanje alkohola, prestanak pušenja te smanjen unos soli, a ishrana da bude što zdravija.

Tagovi: