Bakterijska upala rodnice – simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Bakterijska upala rodnice - simptomi i liječenje

Što je bakterijska upala rodnice?

Upala rodnice – vagine ili vaginitis ili kolpitis je čest problem kod mnogih žena. Upala se može pojaviti kod svih dobnih skupina i može biti zarazne i nezarazne prirode. Zarazni oblik uzrokuju razne gljivice, bakterije, virusi te paraziti, dok nezarazni oblik je posljedica hormonskih promjena koje dolaze radi postmenopauze, lošijih higijenskih navika, preosjetljivosti ili nadražajnih reakcija na korištenje uložaka, razne deterdžente, kupke ili saune, čak i na kondome, dijafragme i spermu.

Iz navedenog možemo zaključiti da postoje brojni uzroci zašto dolazi do bakterijske upale rodnice. Zašto i kada nastaje upala rodnice? Mnoge žene pomoću svojeg vaginalnog iscjetka mogu vidjeti kako nešto nije u redu. Normalno je da se količina i osobina iscjetka mijenja pod utjecajem raznih hormona i u raznim fazama menstrualnog ciklusa.

Normalni iscjedak će biti bijeli ili proziran kao i rastezljiv, bez ikakvog mirisa. Ukoliko dođe do drugačije boje, ako je obilan, gust, grudičast, neugodnog mirisa i izaziva svrbež i nadražaj tada je riječ o navedenoj upali. Navedena upala se često događa kod žena, a razlozi kao što vidimo mogu zaista biti brojni. Najvažnije je svakako paziti na osobnu higijenu.

Upala rodnice simptomi

Najčešći simptom je pojava neobičnog iscjetka. Prepoznavanje nepravilnosti i promjena je bitno kod svake žene, upravo ono je prvi korak u procesu liječenja. Osim promjene iscjetka u boji, mirisu i njegovoj teksturi, simptomi upale rodnice još mogu biti: Pojava iritacije i svrbeži u genitalnom području, crvenilo kao i oticanje genitalnog područja, neugodni miris, peckanje prilikom mokrenja, bol kod spolnog odnosa, lagano krvarenje van menstruacije.

Simptomi se naravno razlikuju ovisno o tome da li se radi o gljivičnoj, bakterijskoj ili parazitskoj upali. Upala rodnice je najčešće bakterijske prirode, do nje dolazi radi neravnoteže između broja laktobacila i drugih bakterija. Može se kategorizirati čak i kao spolno prenosiva bolest. Riječ je o asimptomatskoj upali koja se liječi metronidazolom.

Gljivična infekcija je najčešća, događa se kada žena uzima antibiotike, kada dolazi do povišene razine estrogena, radi kontracepcijskih tableta, slabog imuniteta, dijabetesa. Liječenje je lokalno pomoću vaginaleta ili masti za vanjsku uporabu. Upala rodnice je pojava koju gotovo svaka žena doživi jednom u životu, zato je bitno na vrijeme prepoznati simptome i krenuti s liječenjem.

Upala rodnice liječenje

Kada se pojavi bakterijska upala rodnice mnoge žene se pitaju kako se ona može izliječiti prirodnim putem? Najbitnije od svega je promijeniti svoje higijenske navike, ukoliko ne koristite preparate za intimnu njegu bilo bi ih dobro uvesti u ritual tuširanja. Važno je izbjegavati bilo kakve kemijske proizvode koji mogu narušiti ravnotežu bakterijske flore u vagini. Savjetuje se također korištenje uložaka umjesto tampona.

Korištenje prozračnijeg donjeg rublja od kvalitetnog pamuka također pomaže, kao i izbjegavanje nošenja uske odjeće. Upala rodnice se također može spriječiti i sigurnim spolnim odnosom, a ono uključuje korištenje kondoma i poznavanje higijene kod svog seksualnog partnera. Nemojte zaboraviti kako je higijena pola zdravlja.

Ukoliko je žena alergična na kondome od lateksa, tada je bitno koristiti one koji ne sadržavaju u sebi materijale koji izazivaju alergijsku reakciju. Kada dođe do pojave vaginalne infekcije tada je najbolje zakazati termin kod svojeg ginekologa ili nazvati liječnika. U nekim slučajevima prirodno liječenje nije opcija, što znači da se morate osloniti na lijekove.

Tagovi: