Uklanjanje mitesera s lica – kako nastaju i kako ih se riješiti

Uklanjanje mitesera s lica – kako nastaju i kako ih se riješiti

Što su miteseri i zašto nastaju?

Miteseri ili isto tako komedoni najčešće nastaju kao posljedica prejakog lučenja sebuma u samim žlijezdama lojnica. U dodiru s raznim bakterijama, gljivicama ili zrakom mogu postati veći i vidljivi, i tada oni stvaraju neugodnu pojavu. Najčešće će nastati na takozvanoj T zoni lica - čelu, nosu i bradi, no mogu nastati i na drugim mjestima na tijelu gdje će žlijezde lojnice lučiti višak sebuma. Miteseri također mogu nastati i radi vanjskih utjecaja na kožu (smog, šminka, kreme).

Miteser najčešće nastaje onda kada se pora na koži začepi i kada koža ne može normalno disati. Začepljenjem pora dolazi do pucanja lojnog kanala i tako nastaje akna. Možemo razlikovati otvorene i zatvorene mitesere. Sebum otvorenog mitesera će na kraju lojnog kanala u dodiru s vanjskim utjecajem oksidirati i napravit će se crna točkica. Zatvoreni miteser često se zamjenjuje za bijele kvržice na koži radi bijele točkice. Neovisno o tipu, mitesere nije poželjno samostalno tiskati kako ne bi riskirali nastanak ožiljka na mjestu istiskivanja.

Da li se miteseri mogu spriječiti?

Postoji nekoliko raznih metoda za poboljšanje zdravlja kože lica. Dermatolozi često savjetuju kombinirane metode u njezi kože kako bi se izbjeglo pojavljivanje mitesera. Da li se miteseri mogu spriječiti? Mogu, i to na sljedeće načine: Čišćenje lica do dva puta dnevno - Poželjno je da svoje lice redovito perete vodom i gelom za čišćenje lica, i to ujutro i navečer. Gelovi za čišćenje lica trebali bi sadržavati salicilnu kiselinu koja čisti kožu i sprječava prekomjernu proizvodnju sebuma. Isto tako, možete odabrati i gelove za čišćenje koji sadrže aloe veru kao i hijaluronsku kiselinu za dodatnu hidratizaciju kože.

Piling lica barem jednom tjedno - Ukoliko je koža sklona miteserima, tada je poželjno da se radi kemijski piling. Piling je svakako odličan način za uklanjanje viška mrtve kože i potiče regeneraciju kože. Pilinzi na bazi aktivnog ugljena ili salicilne kiseline uklonit će višak sebuma i ostaviti čistu kožu. Nakon ovakvih pilinga potrebno je kožu njegovati s dobrom kremom za lice. Maska za lice - Nanošenje maske za lice također može pomoći u čišćenju kože i uklanjanju mitesera. Preporučuje se za osobe koje imaju osjetljivu kožu. Maska će pružiti intenzivno čišćenje i vlaženje kože, što znači da će se začepljene pore očistiti i hidratizirati. Miteseri se mogu spriječiti, no potrebno je naglasiti da će se oni kad tad pojaviti, bez obzira na brigu o koži.

Kako se miteseri mogu ukloniti?

Ukoliko se pitate da li postoji nešto što momentalno može ukloniti mitesere, odgovor je ne. Nema čarobne formule ili sredstava koji će magično maknuti mitesere, no postoje razne metode uklanjanja. Da li se miteseri trebaju istiskivati? Ne. Štipanje kože može dovesti do pogoršanja i nastajanja bolnih akni. Bakterije koje se nalaze na našim prstima mogu se brzo proširiti na iziritiranom području, što može dovesti do upale. Za brzo uklanjanje mitesera možete koristiti takozvane usisavače mitesera koji će uz pomoć vakuumske funkcije izvući mitesere iz kože, ili flastere i trake za mitesere koji se lijepe na kritična područja i zatim potežu.

Ako ipak mitesere želite ukloniti prirodnim lijekovima, tada možete probati s pilinzima i maskama iz kućne radinosti, parnim kupeljima, uljem čajevca, ljekovitom glinom, cinkovom masti. Bez obzira na odabranu metodu uklanjanja, najbolje je da se posvetite temeljitom te redovitom čišćenju lica. Dobra njega lica minimalizirat će šansu od pojave mitesera. Miteseri većinom nastaju radi naših životnih navika i vanjskih utjecaja, stoga se potrudite da živite što kvalitetnije.


Tagovi: