Ugljikov monoksid – simptomi trovanja i zaštita

Ljepota i zdravlje

Ugljikov monoksid - simptomi trovanja i zaštita

Ugljikov monoksid, sezona grijanja i ostale kućne opasnosti

U hladnom dijelu godine, zimsko grijanje redovito za neke ljude završi kobno, a isti plinski bojler ako ga redovito ne servisirate vam i ljeti može presuditi dok se ležerno baškarite u toploj kupki. I vatra u kaminu je izvor opasnosti, a ljeti vaš klima uređaj može biti uzrok vaše glavobolje, mučnine, povraćanja, nesvjestice i konačno smrti. Ugljikov monoksid, sezona grijanja i ostale kućne opasnosti, možete stradati i u vašoj garaži po kojoj se vrzmate, a auto vam je upaljenog motora da se malo zgrijete. Vaša kuhinjska napa divno upija sve mirise i pare, ali može i ona biti izvor nevidljivog, tihog ubojice.

Ugljikov monoksid, nedostatak prozračivanja prostorija i začepljeni dimnjaci vas mogu posve tiho i neosjetno baciti u stanje kome. Ako koristite plinski bojler, ne zaključavajte kupaonicu dok se kupate, jer u slučaju opasnosti od trovanja, pomoć do vas neće moći ili će doći prekasno. Tihi ubojica je plin bez boje i mirisa i nikako na vrijeme ne možete osjetiti njegovu prisutnost.

Ugljikov monoksid, prepoznajte opasnost na vrijeme

Ako ste neobjašnjivo umorni, ako vaša glavobolja divljački galopira, ako imate vrtoglavicu i mučno vam je, možda to nije samo umor, možda to nije obična glavobolje. Otvorite prozor i pozovite pomoć. Ugljikov monoksid, prepoznajte opasnost na vrijeme, pogotovo ako ste uz sve rizične izvore ovog nevidljivog plina još i pušač. Nažalost ovaj smrtonosno otrovan plin za ljude i životinje nema ni mirisa, nikakvo peckanje i svrbež u očima vas neće upozoriti. Prvo upozorenje dolazi iz mozga jer ne dobiva dovoljno kisika, otuda glavobolja, mučnina, umor i nesvjestica.

Ako na vrijeme dobijete kisik, bit ćete spašeni, ako ste duže vremena bili bez kisika, moguće su komplikacije dišnog sustava, pluća i srca. Ugljikov monoksid ne pokaže svoje otrovno lice odmah, pa se posljedice trovanja kod nekih ljudi pokažu puno kasnije. Lakši slučajevi trovanja se često pogrešno dijagnosticiraju kao blaga viroza, a najteža otrovanja trebaju i hiperbaričnu terapiju u baro komori i često se dugo oporavljaju.

Ugljikov monoksid, pomažu kućni detektori ovog plina

Bolje je spriječiti nego liječiti, zato neka vam kućanske uređaje i aparate spajaju, uključuju, održavaju i popravljaju ovlašteni profesionalci. Redovito prozračivanje prostora u kojima boravite je od životne važnosti. Ugljikov monoksid, pomažu kućni detektori ovog plina da se smanji porazna brojka ovakvih trovanja. Ako vaši detektori signaliziraju porast CO u vašem stanu, odmah otvorite prozore, izvedite sve prisutne van i pozovite stručnjake da nađu uzrok. Ako ste bili duže izloženi, potražite liječničku pomoć.

Akutno otrovanje nalikuje gripi ili virozi i često se tako i pogrešno dijagnosticira, pogotovo ako ne znate pravi uzrok zašto se tako osjećate. Ugljikov monoksid u ljudskom tijelu može ostaviti vrlo različite posljedice, koje mogu trajati tjednima, mogu nastati i trajna oštećenja organa i neurološke posljedice. Stoga bi uvijek u sumnjivim situacijama trebalo odmah izaći na zrak i pozvati hitnu pomoć i naravno, važno je da liječnik postavi pravu dijagnozu da bi se odgovarajuće liječenje moglo odmah početi provoditi.

Tagovi: