Što je trombocitoza

Ljepota i zdravlje

Što je trombocitoza

Trombocitoza je poremećaj krvi u kojem se proizvodi previše trombocita

Trombocitoza je poremećaj krvožilnog sustava u kojem tijelo proizvodi više trombocita nego je to potrebno. Trombociti su dio krvi koji imaju vrlo važnu ulogu pri zgrušavanju krvi. Trombociti kao takvi su krvne stanice, to jest bezbojna tjelešca bez jezgre koja nastaju u koštanoj srži. Njihov životni vijek je kratak te se oni u krvi nalaze između 3 do 5 dana, nakon čega se raspadaju. Trombocitoza je najčešće uzrokovana bolestima krvi ili koštane srži te se s obzirom na uzrok drugačije naziva. Trombocitoze uzrokovane bolestima koštane srži nazivaju se samostalnom, primarnom ili esencijalnom trombocitozom. Trombocitozu je moguće otkriti tijekom rutinskih krvnih testova na kojima će razina trombocita biti izrazito visoka. Nakon toga se rade testovi kako bi se otkrilo o kojoj je vrsti trombocitoze riječ, radi li se o reaktivnoj trombocitozi ili esencijalnoj trombocitozi. Za esencijalnu trombocitozu je veća šansa da će uzrokovati krvne ugruške koji bi mogli stvarati veće zdravstvene probleme.

Trombocitoza i koji su joj simptomi

Reaktivna trombocitoza rijetko ima neke simptome te većina bolesnika prilikom postavljanja dijagnoze nema simptoma zbog kojih bi se moglo posumnjati na istu. Većina bolesnika imati će simptome koji nastaju kao posljedica jednom kad se krvni ugrušci formiraju, to najčešće kad se formiraju u srednjim i malim krvnim žilama. Previše trombocita može izazvati trombozu, što je naziv za ranije spomenute ugruške te ovisno o tome gdje se oni formiraju, za bolesnika mogu završiti kobno. Trombocitoza je bolest koja ima visoku šansu rezultiranja infarktom ili moždanim udarom. Simptomi koji mogu biti vezani uz trombocitozu su glavobolja, vrtoglavica, bol u prsima, slabost, promjene vida, pojava epileptičnih napadaja, nekroza prstiju ili obamrlost istih te mnoge druge. Ponekad se ti simptomi javljaju samostalno, no najčešće se ipak javljaju u nekoj kombinaciji. Povišen broj trombocita u krvi u nekim je slučajevima indikator raka jer je to u nekim slučajevima jedini vanjski pokazatelj karcinoma, posebice kada je u pitanju rak pluća ili debelog crijeva.

Trombocitoza i načini liječenja

Trombocitoza se liječi s obzirom na njen uzrok. U nekim slučajevima, kao što je ozljeda ili neka operacija koje mogu uzrokovati trombocitozu, tada se za liječenje koriste citostatici, antivirusni lijekovi, aspirin i njemu slični lijekovi. Generalno se daju lijekovi za razrjeđivanje krvi te liječenje može vremenski varirati te liječnik odlučuje o tome s obzirom na stanje krvne slike. Trombocitoza se osim liječenja pokušava smanjiti i na način da se mijenjaju zdrave navike koje će pomoći pri smanjivanju broja trombocita. Stoga liječnici preporučuju zdraviji način prehrane koji uključuje namirnice kao što su cjelovite žitarice, povrće, voće i meso koje ima manji udio masnoće. Potrebno je paziti na količinu kolesterola u krvi koji sužuje krvne žile te na taj način pospješuje zaustavljanje ugrušaka, isto kao i pušenje. Tjelesna aktivnost je također vrlo važna stavka te se stoga preporučuje svaki dan šetati bar pola sata ili šetnju zamijeniti nekim drugim oblikom intenzivne aktivnosti.

Tagovi: