Trn u peti – kako ga izvaditi i liječiti na bezbolan način

Ljepota i zdravlje

Trn u peti - kako ga izvaditi i liječiti na bezbolan način

Trn u peti

Trn je je dio biljke i cvijeća koje je na svojim grančicama razvilo špičasti i pikavi dio koji služi kao zaštita od drugih životinja i kukaca koji su biljožderi. One ih najčešće imaju biljke poput ruža, trnovitih grmova i glog, koje često imamo i u svojem vlastitom vrtu te ih nalazimo i u šumama.

No, često se ljudima dogodi da kada idu šetnju šumom ili vrtlare da se zabodu u trn, a jedan od najneugodnija slučajeva je kada vam trn u peti uđe. Zasigurno se i vama možda dogodilo, te znate kako može biti bolan trn u peti. Bitno je prilikom pristupanja procesu uklanjanja trna da to radite u sterilnim i čistim uvjetima kako ne bi došlo i do infekcije. Ukoliko želite znati što učiniti kada vam se zabode trn te kako možete na najlakši i najbezbolniji način ga ukloniti bez puno muke, samo nastavite dalje čitati i mi ćemo vam reći sve potrebne informacije kroz ovaj članak.

Kako izvaditi trn u peti?

Ukoliko vam uđe trn u peti, ne morate se brinuti jer se on može lako i bezbolno ukloniti. Postoje razni načini kako se uklanjanju trnova iz kože, a sve zavisi o tome gdje je ušlo, koliko je duboko trn ušao, koliko je veliki te u kojem je smjeru ušao( ravno ili pod kutem). Najčešća metoda za uklanjanje trna su vam pinceta s kojim možete lako uhvatiti i izvući, a ovisno o veličini trna prema tome birate veličinu trna.

Bitno je pincetu ponajprije dezinficirate s medicinskim alkoholom i ujedno mjesto gdje je ušao trn u peti očistite kako ne bi pritom ušla bilo kakva bakterija ili infekcija unutar rane, zatim uhvatite s pincetom trn i izvucite ga lagano i polako. Ovo je jedan od najboljih načina kako možete uspješno izvući trn iz pete bez puno boli i problema. Nakon što ste izvukli trn iz pete, očistite još jednom područje te po potrebi stavite flaster dok rana skroz ne zacijeli.

Kako izbjeći trn u peti?

Kako biste izbjegli da se i vama dogodi trn u peti, bitno je da pazite kada sljedeći put budete radili u svojem vrstu, te da kada režete grane od ruže, gloga, ili trnovitog grma da ih odložite u vreću ili kantu i ne ostavljate da samo leži na tlu, jer lako možete se zaboraviti i slučajno stati na neku od tih grana. Ujedno, dok radite u dvorištu, nosite obuću koja ima debeli džon kako ne bi, ako slučajno i stanete na granu, da ne bi vam ušao u trn u peti.

Također, ako se šećete prirodom, isto tako nosite obuću s debelim džonom i nemojte ako nemate drugu opciju hodati po dijelovima koji nisu prohodni jer možete lako naići na trnovitu granu. Ukoliko vam se i zabije trn, nemojte dugo čekati i odmah reagirajte, te se pobrinite da uvjeti kada skidate trn iz pete ili druge lokacije budu čisti i sterilni da ne biste pokupili neku bakteriju ili virus.

Tagovi: