Triapin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Triapin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Triapin – primjena i djelovanje

Triapin je lijek koji sadrži kombinaciju ramiprila i felodipina u sebi, te se koristi za liječenje visokog krvnog tlaka i hipertenzije. Ramipril je lijek iz skupine ACE inhibitora, dok je felodipin predstavnik skupine kalcijevih antagonista. Kombinacija ova dva lijeka se koristi za liječenje visokog krvnog tlaka (hipertenzije) kod pacijenata koji zahtijevaju kombinaciju više antihipertenzivnih lijekova za postizanje adekvatne kontrole tlaka. Ramipril djeluje tako da inhibira enzim koji pretvara angiotenzin I u angiotenzin II, što dovodi do opuštanja krvnih žila i smanjenja krvnog tlaka. Felodipin djeluje na drugačiji način – blokirajući kalcijev kanal u stanicama glatkih mišića krvnih žila, što dovodi do njihovog opuštanja i širenja, također rezultirajući smanjenjem krvnog tlaka. Kombinacija ramiprila i felodipina u Triapin tabletama omogućuje sinergijsko djelovanje dvaju različitih mehanizama djelovanja, pružajući tako poboljšanu kontrolu krvnog tlaka u usporedbi s upotrebom samo jednog lijeka, te može spriječiti razvoj srčanih bolesti, bolesti bubrega i moždanog i srčanog udara.

Triapin – upute i nuspojave

Doziranje i način primjene Triapin tabletama ovisi o uputama liječnika, te se doza određuje prema potrebama pacijenata i zdravstvenom stanju. Važno je strogo slijediti upute liječnika i upute na pakiranju lijeka. Obično se tablete uzimaju oralno, uz obrok ili bez obroka, prema uputama liječnika. Što se tiče nuspojava, važno je napomenuti da lijekovi mogu imati različite učinke na različite ljude. Moguće nuspojave mogu biti vrtoglavica, umor, kašalj, promjene u okus, mučnina, glavobolja, niski krvni tlak, crvenilo lica, oticanje stopala ili gležnjeva, vrtoglavica i palpitacije. Važno je napomenuti kako ove nuspojave nisu prisutne kod svih pacijenata, a neki pacijenti mogu doživjeti i druge nuspojave koje nisu navedene ovdje. Ukoliko primijetite bilo kakve neželjene nuspojave tijekom uzimanja ovog lijeka, svakako se obratite svom liječniku radi savjeta. Također je važno napomenuti kako primjena Triapin tableta treba biti propisana i nadzirana od strane liječnika, te će Vam oni uzeti u obzir zdravstveno stanje, druge lijekove koje uzimate i prilagoditi dozu i raspored uzimanja prema potrebama.

Triapin – cijena i iskustva

Triapin tablete se moraju držati što dalje moguće od pogleda i dohvata male djece. Nakon što tabletama istekne rok trajanja, nemojte ih više dalje uzimati jer mogu prouzrokovati određene posljedice. Tablete čuvajte u njihovom originalnom pakiranju na temperaturi do maksimalnih 25 stupnjeva Celzijeva. Triapin sadrži u sebi dvije djelatne tvari, a to su ramipril i felodipin. Lijek dolazi u dvije gramaže, a to je po 2,5/ 2,5 miligrama i 5/5 miligrama, što odgovara omjeru ramiprila i felodipina. Ostale pomoćne tvari koje se nalaze u lijeku su hidromeloza, hidroksipropilceluloza, bezvodna laktoza, kukuruzni škrob; mikrokristalična celuloza, makrogol, polioksil 40 hidrogenirano ricinusovo ulje, parafin, propilgalat, natrijev stearilfumarat, natrijev aluminijev silikat, željezovi oksidi i titanijev dioksid. Tablete su boje marelice ili crveno smeđe boje, te s jedne strane ima oznaku H/OD ili H/OE, dok na drugoj strani ima oznaku 2,5 odnosno 5, što odgovara njihovoj gramaži. Tablete dolaze u pakiranju od 28 tableta, te se izdaju na recept. Mogu se samo kupiti u ljekarni, te dolaze po dobroj cijeni. Iskustva korisnika su više nego dobra te je mnogima pomoglo kod snižavanja visokog krvnog tlaka.

Tagovi: