Trgovina bitcoinom

Trgovina bitcoinom

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama

Što je trgovina bitcoinom?

Da bismo objasnili najnoviji financijski fenomen pod imenom bitcoin trebamo prvo objasniti što je uopće kriptovaluta i kako funkcionira? Što se sve njome može i ne može platiti te gdje? Kriptovaluta je digitalna novčana jedinica koju ne izdaje državna središnja banka i koja kotira isključivo online. Trgovina bitcoinom i drugim valutama funkcionira sasvim uobičajeno, ali samo na mjestima gdje je to dopušteno.

Općenito je trgovanje kriptovalutama vrlo nova stvar. Ideja bitcoina začeta je 2008. godine, a više se o ovim temama počinje pričati tek negdje 2013. /2014. godine. Dakle trgovina bitcoinom je moderna financijska alternativa - ona ima svoje prednosti, no i svoje mane. Odnos država prema bitcoinu i drugim kriptovalutama varira: neke zemlje dopuštaju korištenje valuta na vlastitu odgovornost, druge pak kompletno zabranjuju uporabu digitalnog novca. Glavni razlog za takav stav je činjenica što kriptovalute ne izdaje središnja banka, odnosno država ne može ubirati profit od poslovanja kriptovalutama jer to nije uređeno zakonom.

Trgovina bitcoinom - budućnost trgovine ili privremeni fenomen?

Baš kao i svaka nova ideja, trgovina kriptovalutama isto nailazi na otpor. U ustaljenom sistemu nema mjesta za nove ideje i nove ljude koji bi priskrbili dio istog kapitala. Trgovina bitcoinom stara je tek jedno desetljeće pa je vrlo teško procijeniti radi li se o novom platežnom načinu kojeg ćemo s vremenom svi prigrliti ili će to s jednim kiksom kompletno uvenuti i nestati iz javne kulture. Kako vidimo da se proizvodi sve više različitih kriptovaluta, možemo pričati i o jednoj fragmentaciji trgovine digitalnim valutama.

One postaju sve brojnije - to nije činjenica koja upućuje da će kriptovalute preuzeti tržište, ali isto tako ne znači ni da će izumrijeti radi fragmentacije. Trgovina bitcoinom predstavlja novi model transakcija i plaćanja, a hoće li to doživjeti neku sveopću primjenu ovisi najviše o tome koliko je novaca u pitanju i o politici. Za sada se čini kako su kriptovalute ipak u porastu popularnosti

Isplati li se trgovina bitcoinom?

Možda ste već naletjeli na pojedinca koji govori kako se počeo baviti kriptovalutama i kako mu je trgovina bitcoinom osigurala laku zaradu. To naravno ne govori cijelu priču, a upuštati se u takvu trgovinu ima svoje prednosti i svoje mane. Prednosti ove trgovine leže najviše u činjenici da se radi o novom fenomenu pa će tako oni koji "zajašu" od samoga starta imati veće šanse ozbiljno zaraditi pogotovo u trenu kada to postane masovno popularno. Trgovina bitcoinom ne podrazumijeva puno Vašeg vremena pa može biti usputni hobi koji se može razviti u golemi biznis.

S druge strane, mane trgovine kriptovalutama najlakše se objašnjavaju činjenicom da nisu nikako regulirane, ne postoji zakon koji ih uređuje i prevara je lako moguća. Trgovina kriptovalutama je i unosan i riskantan posao istodobno - svatko tko se odluči baviti ovim poslom može se usrećiti, ali može i izgubiti - neizvjesnost ove nove industrije igra glavnu ulogu po tom pitanju. U nekoj recentnoj budućnosti svakako ćemo moći sigurnije govoriti o rizicima trgovanja bitcoinom i drugim kriptovalutama.


Tagovi:

Uloži u kriptovalute

Najbolje i najsigurnije mjesto za kupovinu i prodaju kriptovaluta po najboljim cijenama