Tonzilitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Tonzilitis - uzrok, simptomi, liječenje

Tonzilitis – upala krajnika

Tonzilitis je upala krajnika uzrokovana virusom, bakterijom ili kombinacijom oba. Krajnici se nalaze u grlu, a njihova je funkcija borba protiv bakterija koje uzrokuju infekcije. S obzirom na to da djeluju kao barijera, krajnici su vrlo osjetljivi kada dođe do upale i tada su natečeni, upaljeni i bolni. Prenosi se kapljičnim putem, kihanjem ili kašljanjem, a najzastupljeniji je u zimskom razdoblju. Ova upala najviše pogađa djecu, ali i ljude bilo koje dobi. Kod upale je onemogućen prolaz zraka i hrane, a tada krajnici počinju oticati i postaju izrazito bolni.

Što može uzrokovati ovu upalu Bakterijski tonzilitis uzrokuje jaku upalu krajnika s naslagama gnoja, a uzročnici su bakterije Streptococcus i Pneumococci. Za dijagnosticiranje virusnog tipa potrebno je više vremena. Osim klasifikacije prema uzročniku, ova se bolest može klasificirati i prema trajanju simptoma. U slučaju akutne infekcije traje do 3 mjeseca. Simptomi često nestaju spontano i ne zahtijevaju liječničku pomoć. Kod kroničnog tonzilitisa infekcija traje više od 3 mjeseca, ali se može javiti i više puta tijekom godine.

Tonzilitis – simptomi

Koji su simptomi upale krajnika? Najčešće je prvi simptom grlobolja koja uzrokuje bol u ovoj regiji i dovodi do otežanog gutanja. No to nisu jedini simptomi upaljenih krajnika, evo još nekoliko prisutnih: povišena tjelesna temperatura, otok na vratu koji je bolan i povećan, promuklost, gnoj u krajnicima, poteškoće i bolovi pri jelu, loš zadah. Bolesna osoba također može doživjeti glavobolju, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje. Tonzilitis, osobito virusni tip, javlja se uglavnom kod djece jer njihov imunitet nije razvijen. Ostali čimbenici rizika uključuju pušenje, život u slabo prozračenim prostorijama i osjetljivost na infekcije.

Kada je riječ o načinu prijenosa, treba reći da je virusni tonzilitis zarazan, a upala nastaje u izravnom kontaktu s kapljicama ili slinom zaražene osobe, osobito ako je zdravlje i imunitet pacijenta oslabljen. Kada simptomi upale krajnika počnu ometati osobu u svakodnevnim aktivnostima, treba potražiti pregled kod otorinolaringologa. Dijagnoza se postavlja pregledom, dijagnostičkim i dodatnim pretragama.

Kako se liječi tonzilitis

Unatoč činjenici da tonzilitis ne predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju pacijenta, uzrokuje neugodne simptome koji utječu na svakodnevnu kvalitetu života. Liječenje bolesti provodi se na više načina, ovisno o stupnju problema. U blagim slučajevima, tonzilitis se može liječiti protuupalnim lijekovima. Osim toga, potrebno je više pažnje posvetiti svakodnevnoj njezi, odmoru i dovoljnom unosu tekućine. U teškim slučajevima, zahtijeva se korištenje antibiotika. Samo u kroničnim slučajevima preporučuje se operacija uklanjanja krajnika. Bez obzira radi li se o virusnom ili bakterijskom tonzilitisu, preporučena njega bolesnika je ista.

Prevencija bolesti uključuje usvajanje jednostavnih mjera opreza u ponašanju, kao što su redovito pranje ruku, izbjegavanje dijeljenja osobnih predmeta s drugim ljudima i prestanak pušenja. Ne zadržavajte se u klimatiziranim okruženjima dulje vrijeme i ostanite dobro hidrirani. U nekim slučajevima, ljudi s tonzilitisom mogu imati komplikacije kao što su začepljeni dišni putovi jer su krajnici natečeni. Ako se infekcija proširi, može se razviti peritonzilarni apsces, koji zahtijeva drenažu gnoja. U vrlo rijetkim slučajevima, pacijenti s bakterijskim tonzilitisom mogu razviti reumatsku groznicu.

Tagovi: