Tko je otkrio Australiju

Tko je otkrio Australiju

Znate li tko je otkrio Australiju?

Australija je predivan kontinent na južnoj polutci Zemlje poznat po klokanima, predivnim plažama, pustinjama, bumerangu i mnogo čemu drugom. Međutim, znate li nešto o povijesti tog lijepog kontinenta? Točnije, znate li tko je otkrio Australiju? Australija je otkrivena još davne 1728 godine. Ime osobe zaslužne za takvo otkriće je Englez imena James Cook. Vjerovali ili ne, ime tog čovjeka koje danas pamte mnogi skoro nije bilo ni upisano u udžbenike povijesti jer James Cook skoro nije ni postao moreplovac.

Do njegove ljubavi prema plovidbi je došlo kad je kao adolescent postao šegrt na jednom brodu jer mu je brodovlasnik ponudo posao. To mu se toliko svidjelo da je s punoljetnošću ušao u Britansku mornaricu. Tamo je brzo napredovao te je s 29 godina već bio brodski zapovjednik. Sve ono što se događalo nakon toga već znate. U svojoj najvećoj ekspediciji je otkrio novi kontinent, a danas ga se pamti kao onog tko je otkrio Australiju.

Tko je otkrio Australiju te kako se zvao njegov brod?

Kada pričamo o prvim ljudima koji su otkrili Australiju, onda bi trebalo spomenuti narod imena Aboridžini. Oni na tom kontinentu žive preko 40.000 godina. Stoga kad postavimo pitanje tko je otkrio Australiju, pitanje implicira otkriće Australije od strane zapadnog, razvijenog svijeta. U tom slučaju je odgovor James Cook, a stoljeće je 18. Njegov entuzijazam, zaljubljenost u more i putovanja navela ga je na put koji se prema mnogima smatrao kao jedan od najrizičmnijih.

On je u svom brodu imena HMB Endeavour došao najprije do velikog koraljnog grebena, i upisao ga u karte, a istovremeno je svoje ime upisao u udžbenike povijesti kao onaj tko je otkrio Australiju. Malo ljudi zna kako je život Jamesa Cooka okončao. Kao moreplovac zadivljen putovanjima, njegova strast nije prestala otkrivanjem novog kontinenta. Na svom trećem velikom putovanju za Aljasku, buknula je svađa na brodu te je James Cook ubijen u tom sukobu. Posada ga je pokopala tamo gdje i pripada: u more.

Tko je otkrio Australiju i do čega je to dovelo?

Ako se prije niste susreli s tim podatkom, vrijedni znati da onaj tko je otkrio Australiju se zove James Cook. On je u 18 stoljeću napravio to veliko otkriće i ucrtao Australiju u geografske karte. Međutim, vrijedi spomenuti do čega je ovo veliko otkriće vodilo. Iako je spomenuto bilo itekako proslavljeno u Engleskoj, namjere stanovnika koji su te uputili za Australiju nisu bile najbolje. Točnije, engleske političke vlasti su htjele od ovog kontinenta napraviti zatvor jer je Engleska muku mučila s prenatrpanim zatvorima.

Englezi su stoga počeli najgore pripadnike svog stanovništva odvoditi na ovaj novootkriveni kontinent. Tamo su zatvorenike koristili kao robovsku radnu snagu. Međutim, to nije sve. Onaj tko je otkrio Australiju nije ni slutio da će takvo otkriće voditi i do istrebljivanja domaćeg stanovništva, Aboridžina, a isto tako i izumiranja brojnih biljnih i životinjskih vrsta. To dokazuje da ljudska strast i otkrića mogu biti iskorištena za nešto potpuno destruktivno. Primjer toga je i otkriće nuklearne energije.


Tagovi: