Tko je izumio mobitel

Znanost

Tko je izumio mobitel

Tko je izumio mobitel pokrenuo je maksimalno ubrzanje svijeta

Svijet se ubrzava prirodnom evolucijom od postanka, ali povijest čovječanstva bilježi i evolucijske skokove, izume koji su pokretali revolucionarna ubrzanja i tako je od izuma kotača. Od industrijske revolucije na ovamo svijet se ubrzava sve više, a izum mobilnog telefona je kao i svaki revolucionarni pronalazak, potpuno promijenio svijet. Iako se o mobilnom telefonu među znanstvenicima raspravljalo od 1947 godine, Martin Cooper je 1973 godine upisan kao onaj tko je izumio mobitel pokrenuo je maksimalno ubrzanje svijeta.

Generalni direktor, tada male kompanije Motorola, je stvorio prototip današnjih mobitela težak 1 kilogram, u njegovu memoriju je stalo 30 brojeva, jedno punjenje baterije je omogućavalo 1 sat razgovora, a novo punjenje baterije je trajalo ok 10 sati. Prva demonstracija upotrebe je pronalazaču Martinu Cooperu priskrbila čak podsmjeh, čak su ga pokušali diskreditirati kao pijanca koji samo želi slavu i priznanje, ali je ipak njegovo ime upisano kao odgovor na pitanje: Tko je izumio mobitel?

Danas je život nezamisliv bez mobitela, pa je i red da znate tko je izumio mobitel

Martin Cooper je bio poduzetnik i izumitelj, elektrotehničar po obrazovanju, dijete ukrajinskih emigranata, rođen u Čikagu, a zo što je radio u tada maloj Motoroli nije zaustavilo njegove snove i vizionarsku želju da telefonirati može u svakom trenutku ma gdje se nalazio. Jest da je prvi mobitel bio veličine cigle, ali je radio i pokrenuo digitalno doba. Danas je život nezamisliv bez mobitela, pa je i red da znate tko je izumio mobitel, bez kojeg ne idete nikuda.

Naravno, potrajalo je da to postane komercijalno isplativ proizvod, da postane cijenom dostupan potrošačima, ali eto onaj tko je izumio mobitel je dokazao i pokazao da se i cigla može zakotrljati i promijeniti svijet. Industrija mobilnih tehnologija je naprosto eksplodirala, a konkurentska takmičenje stalno iznose na tržište sve sofisticiranije nove modele mobitela, sa sve više mogućnosti, aplikacija i inovativnih i kreativnih rješenja, a imati prvi najnoviji model mobitela na tržištu je postalo stvar prestiža.

Tko je izumio mobitel, tko je rekao “Zovem te s mobilnog telefona, držim ga u ruci, stvaran je”

Do tog sudbonosnog dana 1973 godine, na ulicama Manhattana, ako ste željeli telefonirati, morali ste to učiniti iz svog doma ili sa svog uredskog telefona, a čak ni svaka kuća nije imala telefon. Tko je izumio mobitel, tko je rekao “Zovem te s mobilnog telefona, držim ga u ruci, stvaran je”, tu oduševljenu rečenicu je izgovorio Martin Cooper kada je nazvao Joela Engela, voditelja razvojnih mobilnih komunikacija u konkurentskoj kompaniji, ali se od tog povijesnog trenutka svijet vrtoglavo ubrzao.

Danas kada svako dijete ima mobitel, možda je teško shvatiti da je prvi mobitel izumljen u vremenu kada ni svaka kuća nije imala telefon. Danas kada neki mobilni korisnici kupuju svake godine novi model mobitela zbog tehnoloških poboljšanja, novih, boljih, kamera, antivirusnih zaštita, veće memorije i brzine, važno je prisjetiti se njegovog tvorca i odati priznanje onome tko je izumio mobitel i njime pokrenuo posve nov i drugačiji način života modernog svijeta.

Tagovi: