Tko je izmislio internet

Znanost

Tko je izmislio internet

Tko je izmislio internet i njegovi početci

Internet nam je postao sastavni dio života i teško da možemo zamisliti život bez njega. Bilo da tražimo odgovorena neka pitanja, radimo neko istraživanje ili jednostavno želimo otići u neki kafić ili restoran, sve to nam danas internet nudi na dlanu. Pa i ovaj članak koji trenutno čitate, dostupan je zahvaljujući postojanju interneta.

No, tko je izmislio internet i da li je on oduvijek izgledao ovako? Internet kakav ga danas znamo relativno je nova ideja, no sami začeci interneta ili barem onoga što je najsličnije internetu sežu u šezdesete godine 20. stoljeća. Tko je izmislio internet teško je dati zaslugu samo jednoj osobi jer je to rezultat rada više osoba. Najraniji oblici interneta sežu u 1962. godinu kada se javljaju prve ideje i vizije povezivanja računala u takozvanu galaktičku mrežu od strane J. C. R. Licklidera. Vođen tom idejom, Robert Taylor stvara ideju o mreži koja će kasnije postati poznata kao ARPANET.

Tko je izmislio internet kakav danas znamo

ARPANET bio je projekt koji je spojio nekolicinu računala u mrežu, no to ne možemo zbilja zvati internetom kakav znamo danas. Tko je izmislio internet možda jesu bili začetci u SAD-u s ARPANET projektom, no od tada do stvaranja interneta kakav danas znamo je prošlo gotovo tridesetak godina. Tko je izmislio internet, odnosno world wide web pripisuje se Britancu Timu Berners-Leeju. World Wide Web osmišljen je u Švicarskoj, u CERN-ovim laboratorijima ne tako davne 1989. godine.

Tim Berners-Lee i danas je aktivan u IT svijetu te i dan danas predaje na Oxfordu i MIT-u kolegije vezane uz računala i računalne mreže. Iako se njemu pripisuje stvaranje modernog interneta, on je taj koji je skupio prijašnja znanja na jedno mjesto i oformio internetsku mrežu. To naravno ne bi bilo moguće bez prethodnih eksperimenata, ideja i naravno, sveopćeg razvitka računala kao takvih. Veliki rast i ubrzani razvoj računala te računalnih mreža omogućio je spajanje cijelog svijeta u jedno veliko globalno selo.

Tko je izmislio internet i koje su ideje tome kumovale

Tko je izmislio internet veže se uz šezdesete godine prošlog stoljeća kada se javljaju ideje o umreživanju više računala u svojevrsnu mrežu kako bi se olakšalo prvenstveno poslovanje. Razmjena podataka izrazito je važna te brza razmjena podataka elektronskim putem olakšava komunikaciju. Sedamdesetih godina 20. stoljeća uspijeva se poslati prva e-mail poruka, a u istom desetljeću dolazi i do razvitka prve komercijalne mreže.

Da ne kompliciramo dalje, u istom tom desetljeću, ali i narednih godina razvijaju se razni oblici povezivanja i slanja podataka kao što su ethernet, TCP/IP, DNS i mnogi drugi. Sve to je rezultiralo time da ranije navedeni Tim Bernes-Lee razvije HTML koji nam predstavlja internet kakav znamo danas i kojim se služimo. HTML je uvelike olakšao korištenje interneta i navigaciju kroz isti. Iz tog razloga se na pitanje tko je izmislio internet zasluga pridodaje upravo Tim Bernes-Leeju, no bez ranijih pokušaja, ideja i pokušaja internet kakav danas znamo možda ne bi postojao.

Tagovi: