Tko je Guy Fawkes

Tko je Guy Fawkes

Znate li tko je Guy Fawkes

Znate li tko je Guy Fawkes i što on predstavlja u engleskoj povijesti? Ovo je fascinantna priča o Guyu Fawkesu, čovjeku koji je pokušao dići u zrak engleski parlament. Guy Fawkes rođen je 13. travnja 1570. godine u Engleskoj. Većina obitelji Guya Fawkesa bila je anglikanska, ali njegov očuh, djed i baka s majčine strane bili su katolici. To je imalo veliki utjecaj na njega da prijeđe na katoličanstvo. Kao dvadesetjednogodišnjak prodaje svoju imovinu i napušta svoju zemlju. Zatim se pridružuje katoličkoj Španjolskoj gdje se bori protiv protestantske Nizozemske u Osamdesetogodišnjem ratu. Godine 1603. otišao je kralju Felipeu III u Madrid kako bi zatražio podršku za pobunu protiv Jamesa I. No kako je kralj odbio, Guy Fawkes se obratio Thomasu Wintouru da zajedno sudjeluju u pobuni. Kao čovjek vrlo vješt u ratnim pitanjima, 1605. godine sudjelovao je u jednoj uroti, odnosno pokretu, Barutna zavjera, koji je imao za cilj dići engleski parlament i ubiti protestantskog kralja Jamesa I. Kako bismo bolje razumjeli tko je Guy Fawkes, treba se osvrnuti na 1605. godinu.

Tko je Guy Fawkes i zašto je važan za englesku povijest

Svatko tko poznaje englesku povijest zna tko je Guy Fawkes. Urota baruta bila je motivirana represijom protiv političkih prava katolika koju je izazvao kralj James I. U to je vrijeme Elizabeta I., poput svog oca Henrika VIII., bila progoniteljica katolika. Nakon njezine smrti, James I. nastavio je progon katolika. Nasljeđem vladavine vjerovalo se da će život katolika u Engleskoj biti puno lakši, no to se nije dogodilo. Tada su se kovale urote da se kralj ubije, kao i svi oni koji su bili s njim u saboru. U srpnju 1605. pobunjenici pod vodstvom Roberta Catesbyja podmetnuli su 36 bačvi baruta u podrum Westminsterske palače. Ukupna količina baruta bila je 2,5 tone. Tadašnji plan je bio da se sjedište parlamenta detonira 5. studenog, kada bi se kralj sastao sa svojim savjetnicima. Međutim, 26. listopada jedan od urotnika anonimno je poručio poznaniku da izbjegava sabor 5. studenoga zbog postojanja urote. Vrlo brzo ova je informacija stigla do kralja Jamesa I koji je otkrio zavjeru. Guy Fawkes i ostali zavjerenici su zarobljeni, mučeni i obješeni zbog izdaje. Iako se često govori o tome tko je Guy Fawkes, postavlja se i pitanje zašto je studeni važan dan za povijest Engleske. Propala zavjera slavi se svake godine na ovaj datum u Ujedinjenom Kraljevstvu kao Dan borbe za slobodu. Britanci ovaj događaj smatraju jednim od najvažnijih u svojoj povijesti.

400 godina stara priča o tome tko je Guy Fawkes

Priča o tome tko je Guy Fawkes mnogima je fascinantna. Osim toga, danas se poznata bijela maska ​​s osmijehom Guya Fawkesa vrlo često koristi u prosvjedima protiv vlasti i sustava. Sigurno vam zvuči poznato, jer podsjeća na otpor i bunt. Ali jeste li razmišljali o tome što ova maska ​​predstavlja u gotovo svakom dijelu svijeta? Film V for Vendetta iz 2005. u režiji Jamesa McTeiguea inspiriran je utjecajima iz grafičkog romana iz 1980-ih V for Vendetta. Film govori o misterioznom strancu nadimka V koji nosi bijelu masku i bori se protiv političke prisile. Film je smješten u budućnost gdje maskirani borac za slobodu pokušava pokrenuti revoluciju kroz terorističku akciju. Nakon filma V for Vendetta, priča o Guyu Fawkesu prihvaćena je kao simbol svih buntovnika koji se bore protiv ugnjetavanja. Bijelu masku s osmjehom-Anonymous maska, koriste hakeri iz grupe Anonymous s motom "Ne zaboravljamo, ne opraštamo". I na kraju, kada se osvrnemo na priču staru 400 godina i tko je Guy Fawkes, pokazuje nam da Engelska ima fantastičnu povijest.


Tagovi: