Tko ima pravo na zaštitni dodatak na mirovinu

Tko ima pravo na zaštitni dodatak na mirovinu

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 04.03.2024 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je zaštitni dodatak na mirovinu

Zakon o mirovini se mijenjao nekoliko puta, pa tako svi koji su otišli s uvjetima za mirovinu po tadašnjem zakonu do kraja 1998. godine otišli su s visokim mirovinama koje u odnosu na mirovine koje slijede novim zakonom su prilično visoke. Naime, umirovljenici koji su ostvarili uvjete za prijevremenu ili starosnu mirovinu prije kraja 1998. godine u izračun mirovine su uzimani najboljih deset godina za obračun mirovine. Svi koji su umirovljeni od 1999. godine nadalje za izračun mirovine uzima im se cjelokupni staž i uplaćivani doprinosi za mirovinsko tokom cijelog staža. Naravno da je takav izračun doveo do znatno nižih mirovina, te da ovi umirovljenici nisu pripadali skupini za drugi stup mirovinskog osiguranja.

Zakon o dodatku na mirovine je donesen 2007. godine upravo zbog niskih mirovina kojima država nastoji poravnati niske mirovine dodjeljujući novčani zaštitni dodatak na mirovinu koji iznosi od 4 do 27 posto ovisno koje godine je umirovljenik ostvario pravo na mirovinu. Ipak postoji dio umirovljenika koji ostvaruju mirovinu iz prvog i dio iz drugog stupa te imaju vrlo niske mirovine i ne ostvaruju pravo na zaštitni dodatak na mirovinu.

Pravo na zaštitni dodatak na mirovinu

Pravo na zaštitni dodatak na mirovinu ostvaruju umirovljenici koji ostvaruju pravo na mirovinu nakon usklađivanja s novom aktualnom vrijednosti mirovine svake godine. To pravo ostvaruju i korisnici mirovine koji su svoju mirovinu ostvarili kroz međunarodne ugovore o socijalnom osiguranju u hrvatskom mirovinskom sustavu, te korisnici obiteljske mirovine.

Pravo na zaštitni dodatak na mirovinu ne mogu ostvariti umirovljenici koji su mirovinu ostvarili prema posebnim propisima ostvarene do kraja 1998. godine. također ovo pravo ne mogu ostvariti umirovljenici koji koriste umirovljenici branitelji, vojne osobe, policijski službenici, saborski zastupici koji su umirovljeni do 2012. godine, politički zatvorenici, te ovlaštene službene osobe i korisnici najviše mirovine.

Sve detalje i informacije vezano uz ovaj dodatak na mirovinu možete dobiti u svom područnom uredu za mirovinsko osiguranje gdje će vam objasniti koja su vaša prava, te koliko za vas iznosi dodatak na mirovinu, te ako nemate ta prava zašto ih nemate. Svrha je ovog dodatka na mirovinu povećati iznos mirovina u određenom postotku između 4 i 27 posto.

Kako dobiti zaštitni dodatak na mirovinu

Ukoliko se tek spremate u mirovinu svakako ćete se obratiti u područni ured zavoda za mirovinsko osiguranje i raspitati se o uvjetima u kojem trenutku možete otići u mirovinu. Zaštitni dodatak na mirovinu ostvarujete bez obzira radi li se o prijevremenoj ili starosnoj mirovini i neki će ga ostvariti u 27 postotnom iznosu.

Zaštitni dodatak na mirovinu određuje Zavod za mirovinsko osiguranje temeljem zakona kojim je ovaj dodatak dodijeljen. Za odobravanje ovog dodatka na mirovinu mirovinsko neće izdati posebno rješenje već će vam dodatak pribrojiti vašoj osnovnoj mirovini i isplatiti zajedno sa mirovinom. Vi sami ne morate predavati nikakve zahtjeve niti tražiti od mirovinskog da vam taj dodatak isplati jer ćete ga dobiti na svoj tekući račun.

Međutim, ukoliko vi niste dobili ovaj dodatak a vaša supruga jest, a vi pripadate skupini na primjer umirovljenog policajca s benificiranim radnim stažom ne ostvarujete ovo pravo. Za svako pojašnjenje možete nazvati područni ured za mirovinsko osiguranje gdje će vam objasniti sve detalje.


Tagovi: