Tko ima pravo na inkluzivni dodatak

Tko ima pravo na inkluzivni dodatak

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 10:35
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Objedinjena četiri dosadašnja dodatka u jedinstveni inkluzivni dodatak

Da bi se smanjilo silno administriranje vlada je donijela odluku o inkluzivnom dodatku. Objedinjena četiri dosadašnja dodatka u jedinstveni inkluzivni dodatak bi trebao olakšati život invalidima i državnim službenicima koji obračunavaju sve te dodatke. Dosadašnji četiri dodatka su bili, osobna invalidnina, doplatak za pomoć i njegu invalidnim osobama, doplatak za invalidno dijete u uvećanom iznosu i novčana pomoć za nezaposlene osobe sa invaliditetom, sve to će biti objedinjeno u novom inkluzivnom dodatku i bez imovinskih cenzusa.

Osobe koje su do sada koristile ove dodatke ne moraju predavati zahtjev za inkluzivni dodatak, jer će njihovi slučajevi biti automatski obrađeni, ali novi korisnici inkluzivnog dodatka zahtjev trebaju predati Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Zakon je stupio na snagu 1. siječnja 2024 godine, a važno je naglasiti da će ovaj dodatak biti izuzet od ovrha. Postupak za ostvarivanje inkluzivnog dodatka provde nadležne institucije za korisnike spomenutih četri kategorije po službenoj dužnosti, a novi korisnici trebaju predati zahtjev.

Inkluzivni dodatak se izračunava u pet razina potpore

Razina potpore se određuje prema vrsti i stupnju invalidnosti. Inkluzivni dodatak se izračunava u pet razina potpore, a prema tom izračunu prva razina dobiva najveći iznos. Prva, druga, treća i četvrsta razina potpore se odnosi na odrasle invalidne osobe kod kojih je utvrđen III i IV stupanj invalidnosti, težina invalidnosti i razina oštećenja funkcionalnih sposobnosti. Četvrtu i petu razinu potpore ostvaruju odrasle invalidne osobe neovisno o statusu koiji imaju II i III stupanj invalidnosti i oštećenja funkcionalnih sposobnosti.

Odlukom vlade osnovica za izračun inkluzivnog dodatka je 120 eura, Inkluzivni dodatak prve razine potpore je 600% odnosno 720 eura, druga razina potpore je 500% odnosno 600 eura, treća razina potpore je 360% odnosno 432 eura, četvrta razina potpore je 135% odnosno 162 eura, peta razina potpore je 115% odnosno 138 eura. U svih pet razina potpore mogu pravo ostvariti i djeca II, III i IV stupnja invaliditeta i oštećenja funkcionalnih sposobosti, neovisno da li imaju status osoba s invaliditetom.

Inkluzivni dodatak ne ovisi o dohodovnom cenzusu

Pripadajuću razinu potpore utvrđuje Zavod za socijalnu skrb na temelju dokumentacije Zavoda za vještačenje, centra za rehabilitaciju i zavoda za zapošljavanje invalidnih osoba. Inkluzivni dodatak ne ovisi o dohodovnom cenzusu, a ostvarivanje prava se provodi žurnim postupkom. Stari korisnici ranijih vrsta novčane pomoći za invalidne osobe će nadležne institucije obraditi po službenoj dužnosti, a novi korisnici koji sada predaju zahtjev u svom Područnom uredu za socijalnu skrb sa pripadajućom dokumentacijom će biti žurno obrađene.

Ako se pri predaji zahtjeva utvrdi da je potrebno novo vještačenje i to se žurno obavlja, a odobrenje zahtjeva mora biti dostavljeno u roku 15 dana od predaje zahtjeva, ako se radi dodatno vještačenje, odobrenje mora biti gotovo u roku 30 dana od predaje zahtjeva. Inkluzivni dodatak mogu ostvariti i strani državljani po propisanoj proceduri. Ovo pravo se stavlja u mirovanje ako je invalidna osoba na izdržavanju zatvorske kazne ili ako je na putu u inozemstvu dulje od šest mjeseci.


Tagovi: