Tireotoksikoza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Tireotoksikoza - uzrok, simptomi, liječenje

Tireotoksikoza bolest štitnjače

Tireotoksikoza je bolest štitnjače, tiroidne žlijezde, jedne od najvažnijih endokrinih žlijezda u našem tijelu koja utječe na energiju u stanicama i tkivima te na mnoge metaboličke procese u tijelu. Štitnjača ili štitna žlijezda u krv izlučuje hormone trijodtironin (T3) i tetrajodtironin ili tiroksin (T4). Hormoni štitnjače važni su u regulaciji potrošnje kalorija, utječu i na rad mišića, metabolizam proteina, ugljikohidrata, lipida, vitamina, razinu kolesterola ali i psihološko stanje čovjeka. Poremećaji rada štitnjače mogu izazvati puno zdravstvenih problema. Najčešći problemi jesu premalo ili previše lučenja hormona štitnjače.

Tireotoksikoza je takav poremećaj rada štitnjače kada je povišena razina hormona štitnjače u krvi, a točan uzrok pojave tireotoksikoze nije u potpunosti poznat. Uzroci tireotoksikoze najčešće su hipertireoza, Graves-Basedowljeva bolest, toksični adenom, multinodozna toksična struma, upalne bolesti štitnjače npr. Hashimotov kronični autoimuni tireoiditis, trudnoća, poslijeporođajni tireoiditis, pojačan unos joda, neki lijekovi. Kod autoimunih bolesti štitnjače imunološki sustav pogrešno prepoznaje zdravo vlastito tkivo kao neprijateljsko i napada tkivo svog organizma.

Tireotoksikoza, simptomi bolesti

Bolest štitnjače tireotoksikoza izaziva ubrzani metabolizam te može imati i sljedeće simptome: osjećaj umora, pojačanje apetita, gubitak tjelesne težine, nepodnošenje topline, prekomjerno znojenje, ispadanje kose, lomljivost noktiju, nepravilan rad srca, ubrzan rad srca, nesanicu, razdražljivost, emocionalne nestabilnosti, poremećaj menstrualnih ciklusa, neplodnost, osteoporozu, simptome karakteristične za Gravesovu bolest. Često se kod bolesnika javlja nervoza, slabost, moguć je i povremeni gubitak daha, drhtanje ruku, promjene ponašanja, može doći do učestalog obavljanja velike nužde, proljeva, a kod žena menstrualni ciklus može se poremetiti tako da menstruacije postaju neredovite ili može doći sasvim do izostanka menstruacije.

Širok je spektar simptoma tireotoksikoze, intenzitet kojih zavisi o ozbiljnosti hormonalnog poremećaja, o vremenu koje je prošlo nakon pojave bolesti i o dobi bolesnika. Kod žena se češće nego kod muškaraca javlja tireotoksikoza, rizik je veći ako postoji nasljedni faktor. Također osobe koje boluju od nekih autoimunih bolesti i poremećaja ili imaju dijabetes, sklonije su ovoj bolesti. Zbog poremećaja u normalnoj izmjeni kalcija i minerala u kostima, može doći do osteoporoze.

Kako se liječi tireotoksikoza?

Za liječenje je važno rano otkrivanje i dijagnosticiranje bolesti. Preporučuje se svima a osobito kod žena nakon 35. godine života, započeti s pregledima hormona štitnjače te preglede ponavljati svakih 5 godina. Tireotoksikoza se može liječiti medikamentozno, kirurškim liječenjem ako ne uspijeva uzimanje lijekova ili radioaktivnim jodom. Najbitnija je dobro postavljena liječnička dijagnoza nakon izvršenih laboratorijskih pretraga, ultrazvuka štitnjače, po potrebi citološke punkcije eventualnih čvorova i scintigrafije štitnjače i CT i MR štitnjače. Liječenje se najčešće provodi prvo medikamentozno s ciljem uspostavljanja hormonalne ravnoteže odnosno snižavanja razine hormona štitnjače u krvi. Važno je voditi brigu o tome da se koliko je moguće smanji utjecaj stresa, bitan je odmor, dovoljno sna, relaksiranje i pravilna prehrana.

Na žalost bolesti štitnjače sve su češće pa tako i tireotoksikoza, a preventivni pregledi izuzetno su važni kako bi se izbjegle neugodne tegobe ili opasne komplikacije. Sa starenjem se povećava rizik za poremećaj hormona štitnjače, uz gubitak mišićnog tkiva dodatno se usporava metabolizam, te je izuzetno važno baviti se tjelesnim aktivnostima i biti redovito aktivni. Dobro je također voditi računa da pijemo dovoljno vode. Kava i alkohol se ne preporučuju, niti cigarete naravno. Uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, ribom, peradi, mahunarkama i grahoricama je preporučljiva. Vrlo je važno otkloniti stres.

Tagovi: