Tinea versicolor – uzrok, simptomi i liječenje

Tinea versicolor - uzrok, simptomi i liječenje

Tinea versicolor u nazivu sadrži crva ali se radi o gljivici

Kako od bezazlene gljivice koja posve normalno živi na ljudskoj koži nastane infekcija koja se manifestira ružnim mrljama od bijele do smeđe boje nije najjasnije, ali čini se da se opet radi o pojačanoj proizvodnji sebuma i začepljivanju pora na koži kao i kod nekih drugih kožnih oboljenja. Tinea na latinskom označava crva ili moljca, pa iako infekcija tinea versicolor u nazivu sadrži crva ali se radi o gljivici jedne vrste kvasca koja se zove malassezia.

Gljivice udružene sa vlagom (znojenje) i toplinom (toplije doba godine) počnu bujati na koži stvarajući šarenu kožu, prekrivenu svjetlijim i tamnijim mrljama, zapravo se radi o de-pigmentacijskim mrljama koje ne mogu pocrniti na suncu, tako se infekcija tinea versicolor najčešće i primijeti, jer drugih simptoma nema. Uz vlagu i toplinu, uzroci mogu biti neke kronične bolesti (dijabetes i druge kronične bolesti), neki lijekovi (kortikosteroidi), a svakako treba spomenuti i higijenske navike i agresivne higijenske proizvode, kao i nezdravu prehranu.

Tinea versicolor obično zahvaća vrat, prsište, abdomen

Ljudska koža ima mnogo "podstanara", svojom površinom i sastavom je pravi raj za mikrobe raznih vrsta, a razne gljivice su među češćim stanovnicima koji je nastanjuju kožu. Naziv "špageti s mesnim okruglicama" ili tinea versicolor je nastao zbog mikroskopske slike razmaza uzetog uzorka u laboratoriju na kojem se vide ispupčenja bujajući spora nalik mesnim okruglicama u špagetima. Bolest ima recidivirajući karakter i u pravilu se vraća svako ljeto ili je samo vidljivija svako ljeto.

Tinea versicolor obično zahvaća vrat, prsište, abdomen, a može se pojaviti i na licu. Liječi se lokalno primjenom bilo koje antimikotičke kreme na zahvaćenim dijelovima kože. Za osobnu higijenu se mogu nabaviti i antimikotički šamponi, a oralna terapija se primjenjuje kod ekstremnih, jako raširenih i upornih oblika ove infekcije, kada je zahvaćen veliki dio kože (naprimjer kada su zahvaćena cijela leđa) i kod stalnih i upornih recidiva, kod oslabljenog imunološkog sustava ili učestalih hormonalnih poremećaja koji umanjuju djelovanje lokalne terapije.

Tinea versicolor se naziva i

Kada se gljivice na koži počnu množiti, depigmentacijske mrlje se počnu širiti i međusobno povezivati. Pošto su mrlje različitih nijansi od bijele do smeđe, tinea versicolor se naziva i "šarena koža" ili "koža na krpice", jer mrlje izgledaju kao zakrpe, a kod pregleda u tamnoj prostoriji sa ultraljubičastim svjetlom svijetle svjetložutom bojom. Od ove infekcije obolijevaju sve rase, bez obzira na tamniju ili svjetliju put. Svrbež i ljuskanje kože na mjestima zahvaćenim infekcijom su prateći efekti infekcije.

Dijagnoza tinea versicolor se osim mikroskopskog razmaza i pregleda ultraljubičastom lampom može potvrditi i biopsijom zaraženog tkiva, a rjeđe se radi gljivičnom kulturom, jer je gljivicu malassezia teško uzgojiti u laboratorijskim uvjetima. O točnosti dijagnoze ovisi uspješno liječenje jer ovu infekciju često zamijene sa vitiligom i nekim drugim, sličnim infekcijama. Svakodnevno tuširanje sa antimikotičnim šamponom, uz snažno trljanje grubim frotirnim ručnikom ubrzava liječenje, jasno je da na dobro osušenu, čistu kožu treba svaki dan nanijeti antimikotičnu kremu.


Tagovi: