Tifus bolest – uzrok, simptomi i liječenje

Ljepota i zdravlje

Tifus bolest - uzrok, simptomi i liječenje

Što je tifus

Šta je bolest tifusa i kako se prenosi? Tifus je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Salmonella typhi. Bila je to jedna od najčešćih bolesti prisutnih u 15. i 17. stoljeću. Tijekom povijesti tifus se mnogo puta širio kao epidemija, uzrokujući veliku smrtnost. Danas je njegova prisutnost značajno smanjena zahvaljujući adekvatnim mjerama liječenja i znatno boljim higijenskim uvjetima. Iako u svijetu ima slučajeva tifusa, prisutnost ove bolesti je najčešće na mjestima gdje ne postoje odgovarajući higijenski uvjeti. Bolest se prenosi konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane ili izravnim kontaktom.

Nakon ulaska u tijelo, bakterija prolazi kroz stijenku tankog crijeva, nakon čega se umnožava u krvotoku i infekcija se širi. Najviše su zahvaćene slezena, jetra i koštana srž. Ova bolest povezana je s niskim socioekonomskim statusom i prevladava u područjima s lošim sanitarnim uvjetima, lošom osobnom higijenom i higijenom okoliša. Važno je znati da infekcija nije uzrokovana sezonskim promjenama, niti zemljopisnim položajem, već osnovnim individualnim navikama.

Tifus simptomi

Koji su simptomi tifusa? Kako se ova bolest prenosi? Ljudi u dobi od 14 do 45 godina najviše su pogođeni u područjima gdje se javlja tifus. Početni simptomi tifusa su blagi, a bakterijama je potrebno oko 3 tjedna da se umnože kada se pojave zamjetne promjene. Glavni simptomi tifusa su: groznica, slabost, suhi kašalj, glavobolja, povećana slezena, bolovi u trbuhu, proljev, nedostatak apetita. Vrijeme eliminacije bakterije je od 1 tjedna do 3 mjeseca. Dijagnoza tifusa postavlja se na temelju procjene stanja bolesnika, njegovih higijenskih navika i sanitarnih uvjeta u kojima živi. Budući da simptomi mogu biti donekle slični drugim infekcijama, provode se testovi za otkrivanje prisutnosti Salmonella typhi u krvi i stolici.

U određenim slučajevima pacijent mora biti hospitaliziran radi antibiotika. Bez odgovarajućeg liječenja antibioticima, tifus može biti smrtonosan u 15% slučajeva. Kada se uoče prvi znakovi bolesti, važno je liječiti se kako bi se spriječile daljnje komplikacije. Dijagnozu postavlja liječnik ili infektolog koji na temelju procjene svih simptoma i znakova koje pacijent pokazuje. Osim toga, provode se pretrage krvi, urina i stolice kako bi se pokazalo postoji li bakterijska infekcija, čime se potvrđuje dijagnoza i započinje odgovarajuće liječenje.

Tifus liječenje i preventivne mjere

Kako se liječi tifus? Koji su adekvatni načini prevencije tifusa? Za razliku od razvijenih zemalja gdje je tifus gotovo eliminiran, ova bolest je najčešća u siromašnijim krajevima. Liječenje tifusa uključuje antibiotsku terapiju i rehidraciju. Tijekom infekcije važne mjere su mirovanje, lagana prehrana i povećan unos tekućine. Preventivne mjere uključuju adekvatnu obradu vode za korištenje i higijenu tijekom pripreme hrane. Cjepiva s učinkovitošću od 65% preporučuju se osobama koje putuju u Afriku, Aziju ili Južnu Ameriku. Putovanje na mjesta koja se smatraju rizičnima od infekcije znači poduzimanje zaštitnih mjera.

Preporuča se temeljito oprati ruke, nakon korištenja WC-a, prije i tijekom rukovanja hranom. Također, potrošena voda mora biti poznatog porijekla. Osim cijepljenja protiv tifusa, važno je održavati osobnu higijenu, jer je to bolest koja se najviše javlja u zemljama u kojima nema pristupa čistoj vodi. Osnovno liječenje ove bolesti moraju provoditi zdravstveni djelatnici koji će propisati potrebne antibiotike u odnosu na stanje bolesnika.

Tagovi: