Teofilin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Teofilin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što su teofilin tablete i kako djeluju?

Jeste li ikada čuli za teofilin tablete? Radi boljeg razumijevanja tableta koje uzimate i radi generalne zaštite vašeg zdravlja, ovdje ćemo u kratkim crtama objasniti o čemu se radi. Naravno, vrijedi napomenuti da ovo nije recenzija liječnika i da se uvijek morate najprije konzultirati sa svojim liječnikom. Teofilin je dakle lijek koji širi bronhe i služi za liječenje svih oblika astme, kako kod djece i adolescenata, tako i kod odraslih.

Ovim lijekom se liječi bronhitis, plućni emfizem, plućna hipertenzija i povećanje desne klijetke srca. Prije nego što uzmete ovaj lijek, trebate se konzultirati sa svojim liječnikom. Isto tako, nemojte uzimati ovaj lijek ako ste alergični na sastavnu tvar ovog lijeka, ili na neki drugi sastojak lijeka, ako ste imali akutni infarkt srčanog mišića, ako imate poremećaje srčanoga ritma i ako ste preosjetljivi na kofein i druge sastojke iz upute u lijeku. Uz pravilnu primjenu, ovaj lijek vam itekako može pomoći kod problema s bronhijama.

Teofilin – nuspojave i mjere opreza

Ako ste se obratili liječniku prije uzimanja ovog lijeka, napravili ste dobru stvar te prije svega slušajte njegove savjete. U nastavku ćemo iznijeti jedino neke napomene iz upute o lijeku koje također treba imati na umu. Tako je poseban oprez potreban ako se liječite zbog srčanog propuštanja ili visokog krvnog tlaka, ako imate epilepsiju, ako imate čir na želucu, ako imate neke poremećaje u radu štitnjače, ili pak u radu jetre, ili ako imate poremećaje u radu bubrega.

Nadalje, obavijestite liječnika ako imate stanje u kojem je dio srčanog mišića zadebljan, ako imate smanjenu koncentraciju kisika u krvi, ili ako imate dugotrajno povećanu tjelesnu temperaturu. Virusne infekcije također nisu poželjne. Ako imate neku od navedenih pojava te ako ste stariji od 60 godina, teofilin se mora uzimati uz stalnu i brižljivu potporu i nadzor liječnika. Isto tako, znajte da se teofilin ne smije miješati s alkoholom te namirnicama koje sadržavaju ksantine.

Kako se koristi teofilin?

Teofilin se uvijek treba uzimati onako kako vam je odredio liječnik s obzirom na vašu specifičnu situaciju. Naime, doza koja se daje se određuje na temelju kliničkog učinka i eventualnih nuspojava. Upravo zato, liječnik će vas uputiti na pretrage krvi i provjeravanje razina teofilina. Uobičajena doza za odrasle iznosi jednu teofilin kapsulu od 350 mg koja se uzima dva put na dan. Lijek se uzima nakon jela na način da se proguta zajedno s većom količinom tekućine. Kapsula se ne smije žvakati već progutati.

Prva doza se treba uzeti navečer, prije spavanja. Ako uzimate veću dozu od preporučene, to bi moglo voditi do brojnih neželjenih nuspojava. Točnije, to može uzrokovati mučninu, glavobolju, povraćanje, nesanicu, ubrzano kucanje srca. Isto tako, može se pojaviti drhtanje, nemir, tremor, delirij, grčevi. Upravo zato, krajnje je važno da se držite propisanih doza i pravilno primjenjujete ovaj lijek, ako želite iskusiti samo korisne benefite ovog lijeka a ne i neželjene posljedice.

Tagovi: