Tendinitis – uzrok, simptomi, liječenje

Tendinitis - uzrok, simptomi, liječenje

Tendinitis što je i uzrok

Tendinitis je medicinski naziv koji je u narodu poznat pod upalom tetiva, tkiva koje veže mišiće na kosti. Ukoliko se tetiva upali kretanje mišića koji pokreće taj dio tijela bit će bolan i otežan. Ova se upala tetiva javlja kada se nekim dijelom tijela ponavljaju radnje i kretnje pa uslijed toga dolazi do oštećenja tetiva i dugotrajnih upala.

Uz ponavljajuće kretnje, uzrok za tendinitis mogu biti i veliki napori, vibracije, te neprirodni položaji tijela koje često koristite. Upala tetiva se javlja u velikoj većini kod određenih sportova u kojima se kretnje ponavljaju. To su sljedeći sportovi, golf, tenis, plivanje, trčanje, kuglanje, košarka i baseball.

No, pored opetovanih radnji, uzroci ove upale mogu biti i nepravilno držanje ili nepravilne kretnje, ali i genetski prenesene predispozicije, starost iznad 40-te godine. Mogu biti uzrokovane nekim lijekovima, ali mogu biti i posljedica nekih drugih bolesti kao što su giht, reumatoidni artritis, bolesti vezane uz hematologiju i bolesti bubrega.

Tendinitis simptomi

Simptomi koji upućuju na tendinitis su bol prilikom pritiska na upaljenu tetivu, ali i bol kod kretanja mišića uz upaljenu tetivu. Vrlo lako je moguće da se pojave i otekline i osjetljivost na mjestu upaljene tetive, ali i cijelog područja oko upaljene tetive.

S obzirom da je ova upala vezana u velikoj većini za sportove zbog opetovanih ponavljanja kretnji vezanih za određeni sport upaljene tetive će se pojaviti kod teniskog lakta na vanjskoj strani podlaktice, dok kod golferskog lakta na unutarnjoj strani podlaktice. Kod nepravilne i opetovane kretnje rada na kompjuteru i upravljanju mišom može se javiti upala tetive u korijenu palca poznata kao karpalni tunel čija bol može biti vrlo jaka naročito tokom noći i proširiti se na cijelu ruku.

Kod ostalih sportova se mogu pojaviti bol i otekline u ramenu, kuku, u koljenima, ali i u Ahilovoj tetivi. No, to može biti i posljedica nepravilnog držanja ili preneseni geni i genetska sklonost upalama tetiva koje izazivaju tendinitis.

Tendinitis liječenje

Da bi se tendinitis mogao ispravno liječiti prvo je potrebno dijagnosticirati da se o ovoj upali radi. Dijagnosticiranje se može ustanoviti magnetskom rezonancom ili CT-om, ali i fizičkim pregledom upaljenog područja.

Liječenje podrazumijeva prvenstveno prestanak aktivnosti koje su dovele do upaljene tetive jer ukoliko se nastavi sa radnjama liječenje nema smisla, a ionako je dugotrajno. Potreban je odmor i stavljanje leda na područje koje je bolno dva do tri puta dnevno po desetak minuta ako je upala tetiva akutna, no kada se radi o kroničnoj upali oblozi trebaju biti topli. O tome će vam uz potrebne vježbe sve objasniti fizioterapeuti.

Od lijekova koji pomažu kad je u pitanju tendinitis mogu biti i kortikosteroidi jer djeluju protuupalno, no oni se primjenjuju u određenim situacijama i nisu dugotrajno rješenje, mogu se koristiti dva do tri puta i ne preporučuje se više od toga. Postupak kojim se potiče stvaranje vlastite plazme je u fazi istraživanja od kojeg se puno očekuje. Kirurški zahvat operacijom je zadnji korak u liječenju kada drugi oblici ne pomažu.


Tagovi: