Temperatura sunca

Znanost

Temperatura sunca

Znate li kolika je temperatura Sunca?

Sigurno ste upoznati s osnovama astronomije pa tako znate da je Sunce zvijezda koja se nalazi u centru Sunčevog sustava oko kojeg se okreće i naš planet Zemlja. Sunce je gotovo savršena kugla, za razliku od Zemlje. Sastav Sunca je plinovita i vruća plazma, a ono što ju drži na mjestu je magnetsko polje. Već znate da Sunce isijava toplinom i to možemo osjetiti već za ljetnih mjeseci ako boravimo duže na suncu.

Stoga ne treba čuditi ako ste se barem jednom u životu zapitali koja je temperatura Sunca. Na to pitanje možemo odgovoriti na dva načina: koja je temperatura Sunca na njegovoj površini, a kolika na vanjskom dijelu njegove atmosfere? Odgovor bi vas mogao iznenaditi! Naime, temperatura na površini Sunca iznosi oko 5500 stupnjeva Celzijevih, dok temperatura njegove vanjske atmosfere iznosi nekoliko milijuna stupnjeva? Zašto je tome tako? Na taj neintuitivan odgovor znanost i dalje nije naišla na potpuno objašnjenje.

Kolika je temperatura Sunca i koje su mu karakteristike

Ako vas je ikada interesiralo kako funkcionira nuklearni reaktor, možda će vas iznenaditi činjenica da se isti procesi odvijaju u središtu Sunca. Naime, ogromna količina nuklearne energije se oslobađa svake sekunde u toj zvijezdi koja je centar našeg sunčevog sustava. Energija koja se oslobađa u suncu toliko je jaka da planeti koji se nalaze bliže Suncu od Zemlje su nemogući za život.

Upravo se Zemlja našla na toj savršenoj udaljenosti od Sunca na kojoj temperatura nije ni previsoka ni pre niska. Temperatura Sunca na njegovoj površini prema procjeni znanstvenika iznosi oko 6000 stupnjeva Celzijevih. Međutim, ako se odaljite od površine za par desetaka tisuća kilometara, ta temperatura se eksponencijalno povećava pa temperatura Sunca na vanjskom dijelu njegove atmosfere doseže i nekoliko milijuna stupnjeva Celzijevih. Vrijedi znati da je i ovaj planet mlad s obzirom na ukupnu starost svemira. Dok je Sunce staro otprilike 4,6 milijardi godina, sam svemir je nastao otprilike prije 13 milijardi godina.

Kolika je temperatura sunca i koji mu je promjer?

Nije na odmet informirati se o čudnovatom svemiru kojeg je Zemlja dio. Iako imate osjećaj da niste u svemiru jer se nalazite na Zemlji, okupirani svakodnevnim poslovima i obvezama, te ne doživljavate svemir kao nešto bitno i nešto što na vas ima neposredan učinak, možda bi trebali promijeniti takav stav. Naime procesi u svemiru apsolutno imaju učinak na događaje na Zemlji i što bolje razumijete svemir i naš položaj u njemu, to će vam više smisla imati svakodnevne pojave.

Da bismo razumjeli svemir najprije trebamo razumjeti planet koji ima najveći učinak na Zemlju, a to je Sunce. Činjenice poput toga koja je temperatura sunca, koliki je promjer Sunca i tomu slično nije loše znati. Temperatura sunca iznosi otprilike 6000 stupnjeva Celzijevih na njegovoj površini. Svaku sekundu Sunce oslobodi otprilike 4,3 milijuna tona energije, na način da pretvara vodik u helij. Taj proces nije vječan, te će jednog dana Sunce prestati postojati, a time i život na Zemlji.

Tagovi: