Tableta za dan poslije – kako djeluje, gdje kupiti i koja je cijena

Ljepota i zdravlje

Tableta za dan poslije - kako djeluje, gdje kupiti i koja je cijena

Što je tableta za dan poslije i kako djeluje?

Tableta za dan poslije je oblik hitne kontracepcije namijenjen ženama, poznata je i kao B plan. Ovakav oblik kontracepcije se koristi kada se želi spriječiti nastanak trudnoće nakon seksualnog odnosa bez zaštite. Danas je navedena tableta poznata i kao “Tableta za jutro nakon”. Tableta za dan poslije se ne pije striktno dan nakon nezaštićenog seksualnog odnosa, zapravo preporuka je da se uzme što prije jer je učinkovitija.

Kako djeluje navedena tableta? Tableta za jutro nakon se može konzumirati u bilo kojem dijelu menstrualnog ciklusa, bitno je da se ona konzumira unutar 72 do 120 sati nakon seksualnog odnosa bez zaštite. Cilj tablete u ženskom organizmu je spriječiti ili odgoditi ovulaciju. Tableta jedino nije učinkovita ukoliko je do ovulacije već došlo. Iako je navedena tableta oblik hitne kontracepcije, njena konzumacija nikako ne bi smjela prijeći u naviku.

Isto tako njeno uzimanje nije nikakva garancija da ste sigurni sljedećih mjesec dana od neželjene trudnoće. Tableta isto tako neće djelovati ukoliko je već do trudnoće došlo, važno je napomenuti da navedena tableta nije isto kao tablete koje izazivaju pobačaj ili abortus. Tablete koje danas nazivamo abortivi nisu u slobodnoj prodaji, točnije ne mogu se nabaviti van zdravstvenih ustanova.

Koliko je tableta za dan poslije učinkovita?

Navedena tableta ili pilula neće jedino biti učinkovita ukoliko je već nastupio period ovulacije ili ako je djevojka već trudna. Vrijeme same ovulacije je teško predvidjeti, zato je potrebno tabletu za poslije uzeti što je prije moguće nakon seksualnog odnosa bez zaštite. Otvorena klinička ispitivanja su pokazala rezultate koji pokazuju da žene koje su uzele hitni oblik kontracepcije između razmaka od 48 ili 120 sati nakon odnosa su smanjile mogućnost trudnoće.

Točnije, samo u 2.1% ispitanih žena se pojavila neželjena trudnoća nakon uzimanja navedene tablete. Koliko je tableta za dan poslije učinkovita? Njena djelotvornost će ovisiti o određenim faktorima poput povećane tjelesne težine i poput konzumacije s drugim lijekovima. Prije konzumacije ovakvog oblika kontracepcije potrebno je posavjetovati se s ljekarnikom i pročitati upute koje dolaze uz tabletu.

Ono što morate znati je da jedna tableta za dan poslije nije učinkovita kao redovni oblik kontracepcije poput kondoma, kontracepcijskih pilula i raznih drugih oblika kontracepcije. Navedena tableta spada u kategoriju kontracepcije i definira se kao kontracepcija, ali ona kao takva ne štiti od spolno prenosivih bolesti, ona je striktno rezervno rješenje i zato također nosi i ime B plan.

Kako se uzima tableta za dan poslije i gdje se može kupiti?

Tableta za dan poslije je dostupna u ljekarnama bez recepta ali potreban je dokaz o punoljetnosti kao osobna iskaznica. Cjenovni rang se kreće od 190 kuna na više, a sama cijena ovisi o tableti ili tabletama. Imajte na umu da je tableta najučinkovitija ukoliko se popije što prije, isto tako ako već unaprijed možda planirate nezaštićen seksualni odnos bilo bi dobro da za svaki slučaj prije odnosa nabavite tabletu.

Tableta za dan poslije nikako ne bi smjela postati redovni oblik kontracepcije i ne smije se uzimati često. Isto tako bitno je da znate da vas navedena tableta neće zaštititi od neželjene trudnoće ako ste imali seksualni odnos nakon njenog uzimanja. Kada je ne treba biti? Tabletu za dan poslije nije poželjno piti ako sumnjate na trudnoću ili ako vam menstruacija kasni, ako imate alergiju na sastojke od koje je tableta sačinjena, ako imate problema s vaginalnim krvarenjem van menstruacije.

Da li navedena tableta uzrokuje nuspojave? Mnoge žene tvrde kako nikada nisu osjetile ozbiljnije nuspojave, no one se svakako mogu dogoditi. Neke od nuspojava mogu biti: Mučnina, bolovi i osjećaj nelagode u trbuhu, umor, glavobolja, bolovi u leđima i mišićima, promjene u menstrualnom ciklusu, osjetljivost grudi, promjene raspoloženja i povraćanje. Ako prilikom konzumacije tablete istu povratite u roku od tri sata nakon što ste ju uzeli, odmah je poželjno popiti još jednu tabletu.

Tagovi: