Synordia – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Synordia - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Synordia - djelovanje

Visoki kolesterol jedan je od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Kolesterol se liječi lijekovima poznatim kao statini. Synordia spada u jedan od lijekova iz te skupine. Sadrži djelatnu tvar atorvastatin, indiciran je za prevenciju kardiovaskularnih komplikacija kod bolesnika s povišenim krvnim tlakom. Njegovo djelovanje temelji se na kontroli proizvodnje kolesterola u jetri i blokiranju enzima koji potiču proizvodnju LDL-a u tijelu. Dok neki ljudi mogu smanjiti razinu kolesterola promjenom prehrane ili načina života, drugima to nije dovoljno. Iz tog razloga liječnik može preporučiti što je najbolje za pacijenta. U prilagođenim dozama, Synordia može smanjiti prisutnost masti u krvotoku čak za polovicu. Preporučena doza lijeka ovisi o razini kolesterola u bolesnika i može varirati od 10 mg do 80 mg. Poboljšanje je obično između drugog i četvrtog tjedna nakon početka korištenja. Ovaj lijek ne smiju koristiti osobe koje su alergične na atorvastatin ili druge sastojke u formuli, ako imate bolest jetre ili uzimate lijekove za liječenje hepatitisa C, ako ste trudni ili dojite.

Synordia - nuspojave

Najčešće nuspojave koje Synordia može izazvati su: mučnina, nadutost, promjene u crijevima, promjene na koži, krvarenje iz nosa, vrtoglavica, zatvor, povišena glukoza u krvi, promjene u radu jetre. Također postoji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolova u mišićima. Unatoč nuspojavama i rizicima koji se mogu pojaviti, njihova je učestalost vrlo niska. Liječenje lijekom Synordia posebno je važno kod pacijenata koji već boluju od kardiovaskularnih bolesti, jer smanjuje rizike od daljnjeg napredovanja bolesti za gotovo 50%. Prekid uzimanja ovog lijeka može povećati rizik od moždanog udara ili akutnog infarkta miokarda nakon nekoliko tjedana. Lijek se mora primjenjivati s većim oprezom u bolesnika s oštećenjem jetre. Osobe koje su već imale hemoragijski moždani udar trebaju se odmah javiti liječniku ako primijete slabost, iznenadnu bol ili slabost mišića. U slučajevima kada postoji povećan rizik od rabdomiolize, preporučuje se privremeni prekid uzimanja lijeka. Ovaj lijek sadrži šećer, pa je potreban dodatni oprez kod osoba s dijabetesom.

Synordia - cijena, iskustvo

Uzimanje lijeka Synordia zahtijeva da se liječenje ne prekida bez prethodne konzultacije s liječnikom. Kako biste promjenom načina života održali zdravu razinu kolesterola, potrebno je smanjiti unos zasićenih masti, jesti hranu bogatu omega 3 masnim kiselinama i povećati unos vlakana. Samoliječenje i uzimanje ovog lijeka može dovesti do rizika, stoga je potrebna konzultacija s liječnikom kako bi se osigurala učinkovitost i sigurnost liječenja. Zbog mogućih rizika za dojenčad, Synordia se ne preporučuje dojiljama. Istodobna primjena s drugim lijekovima, poput lijekova za regulaciju masnoće u krvi, lijekova koji utječu na imunološki sustav i lijekova za liječenje infekcije hepatitisom C, može promijeniti količinu djelatne tvari atorvastatina u krvi. Obavijestite svog liječnika ako uzimate kontracepcijske pilule. Lijek ne utječe na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. Ako ste zaboravili uzeti lijek, uzmite ga u uobičajeno vrijeme, ako od posljednje doze nije prošlo više od 12 sati. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Čuvati izvan dohvata djece.


Tagovi: