Supremin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Supremin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Za suhi i neproduktivni kašalj trebate supremin

Suhi nadražajni kašalj vas može iskidati, zato trebate nešto što će to silno naprezanje bez rezultata umiriti i pomoći vam da lakše dišete. Za suhi i neproduktivni kašalj trebate supremin koji svojim aktivnim tvarima (butamirat i pomoćne tvari metil parahidroksibenzoat, benzojeva kiselina, aspartam) djeluje na centar za kašalj u središnjem živčanom sustavu umirujući sam podražaj za kašalj, a usput i opušta mišiće bronha. Ovaj sirup smiruje i nadražaje na kašalj nakon bronhoskopije i kirurških zahvata.

Supremin je namijenjen djeci i svim ostalim dobnim skupinama, ali, iako je lijek neopioidni antitusik treba voditi račun o pravilnom doziranju, naročito kod djece. Do tri godine djeca uzimaju jednu žličicu tri puta dnevno, od 3 – 6 godine uzimaju dvije žličice triput dnevno, od 6 – 9 godine trebaju tri žličice triput dnevno, iznad devet godina 4 žličice tri puta dnevno, a odrasli trebaju uzimati 6 žličica tri puta dnevno. Potrebno je paziti na preosjetljivost na lijek u svim dobnim skupinama.

Supremin, predoziranje i druga upozorenja

Prije upotrebe lijeka pažljivo pročitajte uputu o lijeku i držite se propisanih doza. Supremin, predoziranje i druga upozorenja su u svakoj uputi o lijeku navedena, držite ih se. Lijek se ne preporučuje bolesnicima sa respiratornom depresijom (hipoventilacija i hipokapnija), trudnicama, naročito u prva tri mjeseca trudnoće, ali ni dojiljama. Kod preosjetljivosti na lijek trebate prekinuti uzimanje lijeka i odmah se javiti svom liječniku, kao i kod predoziranja. Nuspojave na ovaj lijek su rijetke, a manifestiraju se u vidu osipa, vrtoglavice, mučnine ili proljeva.

Supremin kod predoziranja može izazvati ataksiju (gubitak koordinacije mišića), pospanost, povraćanje, bolove u trbuhu, proljev, nemir i uzbuđenost (ekscitaciju), kolebanje krvnog tlaka (blago sniženje). Kod ovakvih simptoma treba otići u bolnicu, isprati želudac, a daljnje liječenje od predoziranja nastaviti aktivnim ugljenom i laksativima. No, ovakve reakcije na lijek su zbilja rijetke i zato je vrlo tražen i takoreći je lijek prvog izbora kod suhog, nadražajnog i neproduktivnog kašlja.

Supremin svi toliko dobro podnose da ga bez straha dajete i maloj djeci

Iako supremin svi toliko dobro podnose da ga bez straha dajete i maloj djeci, kod prvog korištenja ipak pripazite na moguće alergijske reakcije na neki od sastojaka lijeka. Ne smiju ga uzimati ni ljudi koji pate od rijetke metaboličke bolesti fenilketonurije, doza se mora prilagoditi ako se koristi uz neke druge lijekove kao što su lijekovi za iskašljavanje, da ne bi došlo do zadržavanja sekreta u dišnom sustavu, kod osoba koje boluju od dijabetesa (intolerancija na fruktozu).

Obzirom da supremin zaustavlja kašalj, mogućnost infekcije dišnih puteva je velika, naročito kod male djece. Kontrole kod liječnika su potrebne je se ovaj lijek i ne bi trebao uzimati duže od nekoliko dana. Odrasle osobe koje uzimaju lijek ne bi trebali voziti niti upravljati teškim vozilima dok ga piju, jer je jedna od mogućih nuspojava pospanost. Iako ovaj sirup koči i zaustavlja ili smiruje neproduktivni kašalj ne zanosite se da pomaže kod pušačkog kašlja, najbolje je prestati pušiti.

Tagovi: