Sumamed nuspojave

Sumamed nuspojave

Sumamed nuspojave su zapravo rijetke

Sumamed je stvorio hrvatski tim farmaceutskih stručnjaka u tvornici lijekova Pliva. Glavna djelatna tvar u ovom antibiotiku je azitromicin koji ima širok spektar djelovanja kod vrlo različitih infekcija. Sumamed nuspojave su zapravo rijetke, pa ga smiju uzimati bolesnici sa blaže oštećenim bubrezima ili jetrom, jedino treba biti oprezan kod težih oštećenja. U dječjoj dobi se ne preporučuje djeci ispod 45 kilograma tjelesne težine. Ovaj antibiotik se dobiva isključivo na recept vašeg liječnika koji određuje i dozu.

Sumamed nuspojave se uglavnom manifestiraju u vidu probavnih smetnji, mučnina, povraćanje, nadutost, proljev i bolova u trbuhu. Može se pojaviti osip po koži, prolazni porast jetrenih enzima, pad neutrofila u krvi (neutropenija), porast neutrofila u krvi (neutrofilija) ili povećan broj eozinofilnih granulocita (eozinofilija). Pokusi na životinjama su pokazali da azitromicin može utjecati na plodnost, a zbog nedovoljne istraženosti se ovaj antibiotik se ne daje trudnicama, ženama koje doje niti ženama i muškarcima koji planiraju trudnoću.

Sumamed nuspojave druge vrste

Za infekcije gornjeg i donjeg dišnog sustava nastale od atipičnih uzročnika, spolne infekcije, kožne infekcije, upale probavnoh organa, prostatitis i druge infekcije sumamed se pokazao kao djelotvoran lijek, neovisno o zroku infekcija. Sumamed nuspojave druge vrste uključuju i interakcije sa drugim lijekovima za iste ili druge tegobe, a pacijenti koji uzimaju antikoagulanse tijekom uzimanja sumameda trebaju kontrolirati protrombinsko vrijeme. Ako se pojave delirij, halucinacije, omaglica, poremećaj svijesti (somnolencija) ili sinkopa, nemojte sjedati za volan ni voziti.

Sumamed nuspojave kandidjaze se kao i proljev javljaju kod liječenja drugim antibioticima, pa se može javiti i kod sumameda. Česte nuspojave su glavobolje, mičnina, povraćanje, probavne tegobe, bol u trbuhu, problemi s vidom, gluhoća, osip sa svrbežom, bolni zglobovi (artralgije), anoreksija i umor. Može se pojaviti smanjen broj limfocita, povećan broj eozinofila, bazofila, monocita, neutrofila, snižene vrijednosti bikarbonata u krvi, zato osluškujte svoje tijelo i pratite sve reakcije u tijelu za vrijeme liječenja sumamedom, a pročitajte i uputu o lijeku.

Sumamed nuspojave koje se rjeđe pojavljuju

Nemaju svi ljudi nuspojave i nemaju svi iste nuspojave. Ako vam je liječnik propisao sumamed nuspojave koje se rjeđe pojavljuju su u uputi o lijeku navedene u popisu manječestih nuspojava. To mogu biti vaginalne infekcije uključujući i već spomenutu kandidijazu koja može biti vaginalna ili oralna, druge gljivične infekcije, upala pluća (pneumonija), bakterijske infekcije, upala grla (faringitis), probavne infekcije (gastroenteritis), infekcije dišnog sustava, infekcija nosne sluznice (rinitis), leukopenija, neutropenija, eozinofilija, preosjetljivost i angioedem, palpitacije, dispneja.

Sumamed nuspojave mogu biti nervoza, nesanica, parestezija, oštećenja vida i sluha, vrtoglavica, valovi vrućine, krvarenje iz nosa (epistaksa), zatvor, vjetrovi, dispepsija, gastritis, otežano gutanje (disfagija), nenormalno natečen trbuh (abdominalna distenzija), suhoća usta, podrigivanja, ranice u ustima, pojačana slina. Može se pojaviti osip, svrbež, urtikarija, suhoća kože, dermatitis, pojačano znojenje (hiperhidrza), osteoartritis, mijalgije, bol u leđima ili vratu, bolno mokrenje (dizurija), bol u bubregu, poremećaj menstrualnog ciklusa (metroragija), poremećaj testisa, oticanje, edem, malaksalost, umor, bol u prsima, groznica, povišene ili snižene vrijednosti krvnih pretraga.


Tagovi: