Što je sulfasalazin

Što je sulfasalazin

Što je sulfasalazin

Sulfasalazin je lijek koji djeluje protuupalno i kao antireumatik, te se primjenjuje kod liječenja kroničnih upala bolesti crijeva kao što su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, te se koristi i kod reumatoidnog artritisa i dječjeg reumatoidnog artritisa. Ovaj lijek propisuje liječnik te će ga propisati nakon što je provjerio opće zdravstveno stanje i možebitne druge bolesti koje pacijent ima.

Ne preporučuje se uzimati sulfasalazin ukoliko imate alergiju na bilo koji sastojak ovog lijeka, ali se ne preporučuje niti ukoliko imate premalo bijelih krvnih stanica granulocita. Također se ne preporučuje djeci mlađoj od dvije godine, te djeci koja su mlađa od 6 godina a imaju reumatoidni artritis jer nuspojave u ovoj dobi nisu točno definirane, pa da ne bi bilo previše negativnih nuspojava u odnosu na lijek se propisuju drugi lijekovi za djecu ove dobi.

Prije nego što vam prošiše ovaj lijek liječnik će napraviti krvne pretrage i testove na mokraći kako bi ustanovio da nemate poremećaj rada bubrega i jetre, i preporučiti konzumiranje puno tekućine tokom terapije ovim lijekom.

Sulfasalazin nuspojave

Ukoliko postoje poremećaji u radu bubrega, jetre, te ako bolujete od bronhalne astme, alergija ili imate pomanjkanja enzima glukoza-6-fosfat liječnik vam neće propisati lijek sulfasalazin jer bi nuspojave za vas mogle biti kobne.

Kod dječjeg reumatoidnog artritisa moguće nuspojave su glavobolja, povraćanje, mučnine, osip, vrućica, te poremećaj rada jetre što sve može dovesti do ozbiljne zdravstvene situacije. Mogući su i kožni osipi kao što su toksična nekroliza, Stevens-Johnsonov sindrom koji mogu biti opasni i po život a izgledaju kako crvenkaste pjege, mrlje sa mjehurićima u sredini i javljaju se na torzu.

Nadalje nuspojave koje sulfasalazin može izazvati su čirevi u grlu, ustima, nosu, na spolnim organima, te otečene i crvene oči konjunktivitis. Ukoliko se jave kožni osipi koji uz to imaju i simptome gripi, mogu biti opasni i po život jer dolazi do stvaranja mjehurića i ljuštenja kože, pa dolazi do infekcija. Ukoliko se pojave ovakve nuspojave hitno se javite liječniku koji će prekinuti terapiju.

Sulfasalazin predosti i nedostaci

Sulfasalazin je lijek koji može izazvati vrlo opasne nuspojave čak opasne po život, pa ipak ih liječnici propisuju. Naime, ovaj lijek se preporučuje u najranijim tijeku reumatoidnog artritisa, te kod blagog do umjerenog stadija ulceroznog kolitisa, iako se propisuje i kao dodatna terapija kod teških oblika ulceroznog kolitisa. Korist sulfasalazin lijeka se očituje i u liječenju Crohnove bolesti. Sve su to zdravstvena stanja kada su nuspojave manje značajne ako ne ugrožavaju život pacijenta kako bi se postigli pozitivni rezultati u liječenju osnovne bolesti.

Nuspojave kao negativne posljedice uzimanja ovog lijeka se mogu ali i ne moraju pojaviti, stoga za uzimanje lijeka prvenstveno treba napraviti krvne i mokraćne pretrage kako bi se ustanovila funkcionalnost bubrega i jetre i predvidjele moguće nuspojave. Ukoliko je rizik od nuspojava veći od koristi koje bi pacijent mogao imati korištenjem ovog lijeka, liječnik će se odlučiti za neki drugi lijek u liječenju osnovnih bolesti.

No, ukoliko liječnik smatra da su rizici od nuspojava mali, na vama je da uzimate terapiju redovito i pratite promjene koje se mogu pojaviti na vašoj koži u obliku osipa, glavobolja, mučnina, povraćanja, te da o tome obavijestite liječnika.


Tagovi: