Što su prostaglandini

Ljepota i zdravlje

Što su prostaglandini

Što su prostaglandini?

Prostaglandini su spojevi slični hormonima, koji se međusobno razlikuju po svojoj strukturi i sastavu. Prvi put su izolirani 1930. godine. Za razliku od drugih spojeva, ne izlučuju se iz žlijezda, već se sintetiziraju samo u slučaju upalne ili hormonske reakcije. Oni sudjeluju u mnogim reakcijama tijela, odgovorni su za razne procese. Topljivi su u mastima, dok se derivati ​​prostaglandina koriste u farmaceutskim proizvodima. Koja je njihova funkcija u reproduktivnom životu žene? Prostaglandini igraju ulogu u regulaciji reproduktivnog sustava kod žena. Poznato je da reguliraju ženski reproduktivni sustav te sudjeluju u kontroli ovulacije, menstrualnog ciklusa i indukcije poroda. Lijekovi napravljeni na bazi pojedinih vrsta prostaglandina imaju svoje specifične učinke za poticanje poroda, suzbijanje obilnog krvarenja nakon poroda ili za pobačaj. Dismenoreja (bolne mjesečnice) jedan je od najčešćih poremećaja povezanih s prostaglandinima. Bol tijekom menstrualnog ciklusa povezana je s prostaglandinom i jača je kad počne menstruacija. Stoga ovi jedinstveni spojevi imaju izvrsne učinke na muški i ženski organizam.

Prostaglandini i njihove najvažnije funkcije

Među najvažnijim učincima prostaglandina su: nakupljanje krvnih pločica, sužavanje ili širenje krvnih žila, kontrakcije maternice tijekom trudnoće. Njihovo široko djelovanje uključuje aktivnosti poput kontrole krvnog tlaka, bubrežne i reproduktivne funkcije, upalnih procesa. Reguliraju kontrakciju i opuštanje mišića u probavnom i dišnom sustavu te sudjeluju u upalnim reakcijama. Također utječu na pojačano lučenje želučane sluzi. Ostale funkcije su: regulacija tjelesne temperature, snižavanje krvnog tlaka, smanjenje rizika od raka dojke. Budući da se prostaglandini brzo razgrađuju u tijelu, svoju funkciju obavljaju samo u blizini mjesta u tijelu gdje se proizvode. Visoke razine prostaglandina proizvode se kao odgovor na upalu gdje postoje simptomi boli, otekline i crvenila. Prekomjerna proizvodnja prostaglandina može dovesti do problema povezanih s kroničnom boli, poput obilnog menstrualnog krvarenja, kao i mnogih drugih bolesti. Ponekad tijelo jednostavno ne može proizvesti dovoljno prostaglandina da izliječi upalu. U tom slučaju mogu pomoći umjetni prostaglandini. Naime, njima se mogu liječiti čir na želucu i glaukom.

Prostaglandini i prehrana

Ono što je poznato je da postoji 30 različitih prostaglandina, a svrstavaju se u određene skupine, ovisno o tome iz kojih masnih kiselina dolaze. Označeni su određenim slovom i brojem. Kada se pojave problemi s prostaglandinom, proces zacjeljivanja je ograničen, a upala se može povećati i dovesti do zdravstvenih problema. Prostaglandini se proizvode iz esencijalnih masnih kiselina koje se nalaze u hrani, zbog čega je vrlo važno pridržavati se uravnotežene prehrane. Prostaglandini djeluju na različite receptore, što znači da im je opseg djelovanja veći. Kako bi se smanjila proizvodnja protuupalnih prostaglandina u tijelu, potrebno je ograničiti unos namirnica životinjskog podrijetla i mliječnih proizvoda. Kako bi se povećala proizvodnja protuupalnih prostaglandina, treba povećati unos masne ribe, zelenog lisnatog povrća i lanenog ulja. Pravilna prehrana smiruje upale (akutne i kronične), stoga treba konzumirati orašaste plodove bogate omega 6 masnim kiselinama, ali istovremeno unositi dovoljno omega 3 masnih kiselina. Razumijevanjem djelovanja prostaglandina dobivamo puno bolji uvid u liječenje pojedinih bolesti.

Tagovi: