Što su olimpijske igre

Što su olimpijske igre

Znate li što su olimpijske igre?

Jedno od najpopularnijih sportskih natjecanja na svijetu svakako su olimpijske igre. Znate li uopće što su olimpijske igre? U nastavku ćemo vam odgovoriti na to pitanje i ukratko vas uvesti u predivan svijet olimpijskih igara. Olimpijske igre su tako sportsko natjecanje koje je jedno od najpopularnijih sportskih natjecanja na svijetu i koje se održava svake četiri godine. Isprva su se održavale samo u Grčkoj u staro doba, ali svoj ponovni procvat doživljavaju u 19. stoljeću. Za oživljavanje olimpijskih igara je zaslužan humanist s francuskom putovnicom imena Pierre de Coubertina.

Tako je na njegov prijedlog, prijedlog koji će promijeniti svijet, osnovan Međunarodni olimpijski odbor, te su ljetne olimpijske igre održane 1896. godine u Ateni. Od tada do danas su olimpijske igre održavane bez prestanka, osim u vrijeme prvog i drugog svjetskog rata. Zimske Olimpijske igre su se priključile nešto kasnije, te se redovito održavaju od 1924. godine. Nakon što ste saznali što su Olimpijske igre, u nastavku ćemo iznijeti još neke zanimljivosti vrijedne spomena.

Što su olimpijske igre i koje sportove obuhvaćaju?

U prethodnom poglavlju smo objasnili što su olimpijske igre. Kao što smo rekli, riječ je sportskom natjecanju. Olimpijske igre uključuju brojne sportove. Prije nego što nabrojimo neke od sportova koje su sastavni dio olimpijskih igara, vrijedi reći da olimpijske igre dijelimo na ljetne i zimske. U ovom poglavlju ćemo se baviti najstarijim olimpijskim igrama, a to su upravo ljetne olimpijske igre. Ne trebate ni znati što su olimpijske igre da biste znali nabrojati dosta sportova koje olimpijske igre obuhvaćaju. To je zato jer je popis toliko dugačak da vjerojatno nećete promašiti.

Tako ljetne olimpijske igre uključuju najpopularniji sport današnjice a to je nogomet. Prate ga i ostali popularni sportovi poput košarke, atletike, plivanja, maratona, olimpijskog dizanja utega, stolnog tenisa i tenisa, streljaštva, rukometa, vaterpola, odbojke, borilačkih sportova poput karatea, boksa itd. Međutim, jedno je čitati o tim sportovima, a drugo je svjedočiti njihovoj veličanstvenosti gledajući olimpijske igre uživo, stoga vas svakako pozivamo da upravo to napravite.

Što su olimpijske igre i kako je politika utjecala na njih?

Olimpijske igre su oduvijek bile središte sportskog zbivanja. Međutim, upravo zato što su privlačile toliki broj ljudi, nisu mogle zaobići i politički utjecaj. Naime, političari su itekako dobro znali što su olimpijske igre i kolika je njihova moć. Kroz povijest, politički utjecaj na olimpijske igre je bio raznolik i ovdje ćemo navesti neke od najzanimljivijih trenutaka.

Tako su Olimpijske igre davne 1936. godine u Berlinu Adolfu Hitleru došel "kao naručene" da ih iskoristi za svoju nacionalističku propagandu. Nadalje, 1976. godine Olimpijske igre u Montrealu su bojkotirale mnoge afričke države, a razlog bojkota je bio taj što se nije udovoljilo njihovom zahtjevu da se udalji Novi Zeland s Olimpijskih igara jer je njihova momčad nastupala u rasističkoj JAR-i. Isto tako, SAD i druge zemlje su 1980. godine bojkotirale Olimpijske igre u Moskvi zbog Sovjetke intervencije u Afganistanu. Kao što vidimo, političari su dobro znali što su olimpijske igre i kako ih koristiti za svoje ciljeve.


Tagovi: