Što se može saznati preko oiba

Što se može saznati preko oiba

Što je OIB

OIB je osobni identifikacijski broj koji se dodjeljuje svakom hrvatskom državljanu, svakoj pravnoj osobi u Hrvatskoj bez obzira na vrstu, te stranim državljanima i stranim tvrtkama kada postoji porezni ili pravni razlog da im se ovaj identifikacijski broj dodijeli. Ovaj broj je Hrvatska uvela 2009. godine prema Direktivama EU i s obzirom da se sastoji od nasumično odabranih deset brojeva te jedanaesta znamenka koja je zadnja i predstavlja kontrolni broj koji se računa po ISO 7064.

U odnosu na JMBG, jedinstveni matični broj građana koji je sadržavao datum rođenja, OIB u potpunosti pruža zaštitu identifikacije osobe i po nasumično odabranim brojevima ne može se utvrditi identitet osobe ukoliko za to nemate ovlasti.

Ovaj je broj jedinstven za svaku osobu bez obzira radi li se o fizičkoj ili pravnoj osobi i ne može se dogoditi da kada netko premine da njegov identifikacijski broj bude dodijeljen nekome, te je jednako tako ovaj identifikacijski broj nepromjenjiv što znači kada ga jednom dobijete ne možete ga promijeniti.

Što se može saznati preko OIB-a

OIB kao osobni identifikacijski broj prvenstveno služi javnoj upravi, državnim institucijama, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, poreznoj upravi da prati informacije vezane uz vas kao fizičku osobu, ali i pravnu osobu. Ovim se brojem postigla automatizacija u razmjeni podataka službenih evidencija, te se građanima otvorila mogućnost da putem portala e-građani sada mogu vrlo brzo i lako doći do svojih podataka i dobiti određene dokumente bez da odlaze u matične urede, poreznu upravu i druge državne javne uprave kako bi ishodili potrebne dokumente.

OIB također služi i u borbi protiv korupcije jer priljevom i odljevom sredstava po bankovnim računima prati se putem OIBa pa se tako ne može dogoditi da jedna osoba koristeći se s nekoliko banaka prebacuje velike količine novca.

Pomoću ovog identifikacijskog broja možete saznati svoje informacije koje su povezane javnom upravom porezne, mirovinskom i zdravstvenom osiguranju, sve pravne podatke o tome vodi li se kakav pravni postupak, te možete biti sigurni da su vaši podaci zaštićeni i Zakonom o zaštiti osobih podataka.

Razlika u OIB-u za pravne i fizičke osobe

Razlika u OIB-u kod fizičkih i pravnih osoba u kreiranju samog broja nema, međutim svrha u koju se koristi identifikacijski broj je nešto različita. Kod građana se ovim brojem također može pratiti poslovanje ukoliko fizička osoba otvori obrt pa putem obrta obavlja neku poslovnu djelatnost, što je slučaj i kod pravnih osoba.

OIB kod pravnih osoba također služi kao identifikacijski broj koji je jedinstven i nepromjenjiv, te se putem ovog broja svaka pravna osoba može vrlo lako identificirati i moguće je prikupiti sve javno dostupne podatke o toj pravnoj osobi. Javni podaci koji su dostupni su dokumenti o osnivanju pravne osobe čiji podaci su dostupni svima na sudskom registru, a jednako tako javno su dostupni i financijski izvještaji pravne osobe na FINA stranicama sa ili bez certifikata.

Kod pravnih osoba je ovaj identifikacijski broj važan i za praćenje ispunjavanja obaveza kao poslodavca prema svojim zaposlenicima gdje kao poslodavac mora isplaćivati plaću i uplaćivati potrebne poreze i doprinose. Jednako tako je ovaj broj važan i u bankarskom sustavu u kojem banke mogu putem ovog broja pratiti financijsku djelatnost pravne osobe jedanko kao i fizičke osobe, građana.


Tagovi: