Što je tlak zraka

Znanost

Što je tlak zraka

Znate li što je tlak zraka?

Ne trebate biti odlikaš iz zemljopisa da biste znali što je tlak zraka. To je pojam koji pored zemljopisa u srednjoj školi čujemo redovito tokom svake vremenske prognoze. O čemu se tu radi? Što je tlak zraka? Najprije trebamo razumjeti što je uopće zrak. Zrak nije ništa drugo nego zajednički naziv za različite molekule koje tvore plinove koji se gibaju i različitim smjerovima. Ti plinovi u stalnom gibanju dodiruju određenu površinu, a sila koju time stvaraju je tlak zraka tj. atmosferski tlak. Znanstvenici imaju konsenzus da se ta površina na kojoj se računa atmosferski tlak svede na jedan centimetar kvadratni.

U tom konkretnom slučaju, tlak zraka predstavlja težina stupca zraka od te mjerene površine pa sve do gornje, krajnje granice zemljine atmosfere. Ipak, budući da se prirodni uvjeti na Zemlji cijelo vrijeme mijenja, znanstvenici su odredili standardni tlak zraka s kojim se određuju svi ostali. Taj standardni tlak zraka je izmjeren na 45 stupnjeva.

Što je tlak zraka i kako se mjeri

Znanje o svemu u životu vam može doprinijeti boljem razumijevanju procesa oko vas. Npr. znati što je tlak zraka i kako se on mjeri i što uzrokuje njegova promjena može vam pomoći u razumijevanju stvari poput promjene raspoloženja ako ste meteoropata pa i pojave drugih simptoma. Već su stari Grci prije preko dvije i pol tisuća godina otkrili povezanost prirode i ljudskog zdravlja. Vrijedi dakle znati o toj pojavnosti. Što je tlak zraka? To je mjerna jedinica koja se mjeri pomoću barometra, a izračunava pritisak stupca zraka od tla do atmosfere na jednom centimetru kvadratnom.

Barometri se koriste još od 17. stoljeća i bitni su jer pomaže u brojnim ljudskim djelatnostima. Npr. pomoću barometra se mogu predvidjeti vremenske prilike na određenom području, a mjerenje tlaka je bitno i u zračnom prometu. Upravo sigurnost slijetanja aviona ovisi o točnosti izmjere tlaka zraka, a pogreške mogu uzrokovati čak i nesreće. To je samo jedan od brojnih primjera važnosti mjerenja tlaka zraka.

Što je tlak zraka i kako utječe na temperaturu?

Temperatura zraka na Zemlji je jedan od ključnih sastavnica meteorološke prognoze. Uz to je pitanje što je tlak zraka i koliko iznosi također jedna od bitnih informacija koje svaki meteorolog mora znati. Naime ta dva parametra su međusobno povezana. Znanstvenici će reći kako promjenom gustoće traka dolazi i do promjene temperature zraka, a isto tako i promjene tlaka zraka.

Drugim riječima, iz toga se može zaključiti i da svaka promjena temperature zraka utječe i na promjenu tlaka zraka. Točnije, volumen koji zrak ima se mijenja promjenom temperature na način da se volumen širi kod veće temperature i smanjuje kod hladnije temperature, pa tlak zraka brže pada s visinom nego u slučaju stupca s toplim zrakom. Isto tako, osim znanja o tome što je tlak zraka dobro je znati i što se događa ako se susretnu dva polja s veoma različitim tlakovima zraka. Naime zbog te nejednakosti koja se mora izjednačiti nastaju vjetrovi, koji mogu biti i poprilično snažni, ovisno o tome kolika je ta razlika bila.

Tagovi: