Što je spotify

Što je spotify

Što je uopće Spotify?

Spotify je popularna glazbena streaming platforma koja omogućuje korisnicima pristup ogromnoj biblioteci glazbe putem interneta. Osnovana je 2006. godine u Švedskoj i brzo je postala jedna od najpopularnijih glazbenih usluga diljem svijeta. Omogućuje korisnicima streaming glazbe putem internetskog povezivanja. To znači da korisnici ne moraju preuzimati glazbu na svoje uređaje, već je mogu slušati u stvarnom vremenu. Sadrži ogromnu kolekciju glazbe koja obuhvaća različite žanrove, umjetnike i albume. Korisnici mogu pretraživati, pronalaziti i slušati glazbu iz cijelog svijeta. Ova platforma koristi algoritme kako bi personalizirale glazbene preporuke za korisnike. Na temelju njihovih slušateljskih navika i preferencija. Spotify nudi besplatnu verziju s ograničenjima, kao što su oglasi i mogućnost preskakanja pjesama, te plaćene verzije koje omogućuju bolje iskustvo bez reklama te offline slušanje. Dostupan na različitim platformama i uređajima, uključujući računalne aplikacije, mobilne aplikacije za pametne telefone i tablete, te čak i na pametnim zvučnicima i televizorima. Korisnici mogu stvarati vlastite playliste s omiljenim pjesmama i dijeliti ih s drugima, te isto tako mogu sa svojom obitelji ili prijateljima kreirati svoju zajedničku playlistu. Osim glazbe, također nudi širok spektar podcasta na različite teme.

Kako je nastao Spotify?

Spotify je osnovan 2006. godine u Švedskoj od strane dvoje švedskih poduzetnika, a to su Martin Lorentzon i Daniel Ek. Htjeli su kreirati plaftormu za jednostavni pristup glazbi na internetu. Ideja je bila ponuditi veliku glazbenu biblioteku kojoj korisnici mogu pristupiti besplatno, ali uz prisutnost oglasa, ili putem pretplate koja bi omogućila premium iskustvo bez oglasa i s dodatnim funkcijama. Prva verzija se javno lansirana u Švedskoj u listopadu 2008. godine. U početku je usluga bila dostupna samo uz pozivnice, ali se kasnije proširila na druge europske zemlje, a potom i na ostatak svijeta. Spotify je postao uspješan zbog nekoliko ključnih faktora, uključujući veliku glazbenu ponudu, personalizirane preporuke, jednostavno sučelje i fleksibilan model plaćanja. Tijekom godina je širio svoje usluge, dodavajući podcaste, mogućnost dijeljenja glazbe s prijateljima i još mnogo toga. Njegov utjecaj na glazbenu industriju bio je značajan, jer je pomogao u suzbijanju ilegalnog preuzimanja glazbe i pružio umjetnicima novi način da dosegnu svoju publiku i zarađuju od svoje glazbe.

Što nudi Spotify?

Spotify je dostupan u brojnim zemljama diljem svijeta. Ponajprije je bio dostupan u određenim zemljama u Europi, te se počeo polako širiti kroz ostale zemlje Europe te se zatim proširio na Sjevernu Ameriku, Latinsku Ameriku, Aziju, Australiju i mnoge druge regije. Dostupna Vam je besplatna verzija, no ova verzija dolazi uz reklame, nije moguće slušati glazbu izvan mreže, mogući je samo shuffle mode, što znači da ne možete birati glazbu, te je slabija kvaliteta zvuka. Premium verzija je dostupna uz mjesečnu pretplatu, te ovaj verzija omogućuje korisnicima da uživaju u glazbi bez oglasa, da preskaču pjesme neograničeno i da preuzimaju glazbu za offline slušanje. Također je bolja kvaliteta zvuka. Premium korisnici također imaju pristup ekskluzivnim funkcijama kao što su personalizirane playliste i raniji pristup novim albumima. Spotify također nudi posebne ponude za studente i obitelji koje su omogućavale pretplatu po povoljnijim cijenama za te skupine korisnika. Dostupne su tri vrste pretplate, a to su Individual, Duo i Family.


Tagovi: