Što je osobni odbitak

Što je osobni odbitak

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Sutra 04.12.2023 u 08:30
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je uopće osobni odbitak?

Osobni odbitak je iznos koji se oduzima od ukupnog prihoda osobe kako bi se smanjila osnovica za obračun poreza na dohodak ili drugih poreza. To je iznos koji pojedinac može odbiti od svojeg bruto prihoda prije nego što se izračuna porez na dohodak ili drugi porezi. Cilj osobnog odbitka je olakšati poreznu obvezu pojedinca tako da se ne oporezuje cijeli iznos njihovih prihoda, već samo dio koji prelazi iznos osobnog odbitka. U Hrvatskoj, osobni odbitak predstavlja iznos koji se može odbiti od bruto prihoda pri izračunu poreza na dohodak. Ovaj iznos se godišnje mijenja ovisno o poreznom razdoblju i promjenama u zakonodavstvu. Koristi se kako bi se smanjila porezna obveza građana te omogućilo veću fleksibilnost u raspodjeli prihoda. Što je veći odbitak, to će porezna obveza biti niža. To znači da će osoba koja ima veći odbitak platiti manji porez na dohodak jer će se taj iznos odbiti od ukupnih prihoda prije nego što se izračuna porez. Odbitak može varirati ovisno o bračnom statusu, broju djece, broju uzdržavanih članova obitelji, dobi ili postotku invalidnosti.

Osobni odbitak za rezidente

Osobni odbitak za rezidente, odnosno porezne obveznike koji prebivaju u Hrvatskoj, omogućuje smanjenje porezne obveze temeljem specifičnih životnih okolnosti. Uzdržavani članovi uže obitelji i uzdržavana djeca su članovi obitelji ili djeca koji su financijski ovisni o poreznom obvezniku i čiji ukupni prihodi, uključujući primanja koja ne podliježu oporezivanju, ne prelaze šesterostruki iznos osnovnog osobnog odbitka. To znači da porezni obveznik može smanjiti svoj porezni temelj za iznos koji odgovara ovim uzdržavanim članovima. Međutim, postoje iznimke od ovog pravila. Ne uzimaju se u obzir primanja koja se temelje na socijalnim potporama, dodatku za djecu, novčanim potporama ispod zakonom propisanog iznosa, potporama za novorođenče, obiteljskim mirovinama djece nakon smrti roditelja, primanjima koja predstavljaju samo uzdržavanje od roditelja ili članova uže obitelji te primanjima koja su dobivena kao darovanja za zdravstvene potrebe. Također, postoje posebni koeficijenti za osobe s invaliditetom. Ako porezni obveznik ili članovi njegove uže obitelji imaju invaliditet prema posebnim zakonima, mogu ostvariti dodatne olakšice, kao što je povećanje osobnog odbitka za 100%-tni invaliditet ili pravo na tuđu pomoć i njegu. Uzdržavani članovi uže obitelji su roditelji poreznog obveznika, bračni partner, očuh ili maćeha koje punoljetno pastorče uzdržava, punoljetne osobe koje su skrbnici i djeca nakon prvog zaposlenja. Također, djeca se smatraju i oni koji su uzdržavani nakon završetka redovnog školovanja do prvog zapošljavanja. Osobe s invaliditetom uključuju fizičke osobe koje imaju rješenje o invalidnosti ili tjeleskom oštećenju temeljem određenih zakona i propisa. Važno je napomenuti da ako se koristi povećanje osobnog odbitka za invalidnost ili tuđu pomoć i njegu, osobni odbitak za invalidnost se ne može koristiti za istu osobu, što osigurava dodatnu poreznu olakšicu za osobe s invaliditetom.

Osobni odbitak za nerezidente

Nerezidenti, osobe koje nisu stalno nastanjene u Hrvatskoj, imaju mogućnost koristiti osobni odbitak kao poreznu olakšicu koji se primjenjuje prilikom obračuna predujma poreza na dohodak od nesamostalnog rada ili tijekom godišnjeg obračuna poreza. S druge strane, rezidenti država članica Europske unije ili Europskog gospodarskog prostora, osim Hrvatske, koji ostvaruju prihode u Hrvatskoj iz različitih izvora kao što su nesamostalni rad, samostalna djelatnost, imovina, kapital ili drugi dohodak, imaju mogućnost koristiti osobni odbitak tijekom godišnjeg obračuna poreza na dohodak. Međutim, to mogu učiniti pod određenim uvjetima, pri čemu moraju dokazati da najmanje 90% njihovog ukupnog dohotka ostvarenog tijekom poreznog razdoblja dolazi iz Hrvatske i da je taj dohodak izuzet ili oslobođen oporezivanja u njihovoj matičnoj državi članici. Osim toga, odbitak može biti dodatno povećan za određene iznose koje porezni obveznik može dokazati. Na primjer, ako porezni obveznik nema drugo obavezno zdravstveno osiguranje, može povećati svoj odbitak za iznos koji odgovara obveznom doprinosu za zdravstveno osiguranje. Također, odbitak se može povećati za iznose darovanja koja su dana u Hrvatskoj i koja su usmjerena prema kulturnim, obrazovnim, znanstvenim, humanitarnim, sportskim ili vjerskim udrugama, pri čemu postoji ograničenje na iznos koji se može povećati, ali iznimno se dopušta i veće darovanje ako je usmjereno prema posebnim programima i akcijama koje odobravaju nadležna ministarstva.


Tagovi: