Što je nikotin i kako djeluje na naš organizam? Kako se riješiti ovinsnosti o nikotinu

Što je nikotin i kako djeluje na naš organizam? Kako se riješiti ovinsnosti o nikotinu

Kada nikotin ne bi stvarao ugodu ne bi ni bilo ovisnosti

Za sve je kriv Critofor Columbo koji je nakon otkrića Amerike uz kukuruz i krumpir u Rvropu donio i duhan. Ovisnost o nikotinu se lako stječe, ali se od njega teško odviknuti, naime kada nikotin ne bi stvarao ugodu ne bi ni bilo ovisnosnsti, a odvikavanje veliku apstinencijsku krizu. Ovaj alkaloid je kao i neki drugi opijati svoj put započeo kao lijek, jer stvara dopamin u mozgu koji pušačima pruža osjećaj ugode, zadovoljstva i sreće.

Latinski naziv za duhan je nicotiana tabakum, a sam alkaloid nikotina se nalazi u cijeloj biljci u svim njezinim dijelovima, lišću, stabljici i sjemenkama. Zabrane pušenja ne daju željene rezultate kao ni osobne odluke pušača o prestanku pušenja, jer nikotin stvara snažnu fiziološku i psihičku ovisnost i prestanak pušenja se pretvara u pravu agoniju. I bez obzira da li pušite čisti duhan, cigare, cigarete ili cigarilose, da li šmrčete duhan ili ga žvačete ili koristite druge nikotinske pripravke žudnja za nikotinom otežava odvikavanje.

Nikotin i nikotinski pripravci u procesu odvikavanja

I sami stručanjaci znaju da je u svim krajevima svijeta i u svim vremenima i u ranijim stoljećima odvikavanje bilo teško i da su mnogi pušači koji su uspjeli prestati pušiti samo budući recidivisti, jer im fizički i psihički nedostaje taj stimulans koji ih diže, smiruje i spušta jer ima sva ta svojstva u sebi. Nikotin i nikotinski pripravci u procesu odvikavanja se čine kao dvostruka petlja, lijek i pomoć pri odvikavanju je ono čega se želimo riješiti.

To je nalik liječenju narkomanije zamjenskim drogama, tijelo dobiva nikotin u malim dozama iz pripravaka, a tijelo se čisti od duhanskog dima i katrana, čisti se dišni sustav, krvne žile, polako se rješavate i pušačkog kašlja, duhanskog smrada iz odjeće i svih predmeta u kući u koje se uvukao. Nikotinski pripravci olakšavaju apstinencijsku krizu a mogu biti u obliku flastera, žvakaćih guma, tableta, sprejeva, a pomaže i brupropion, antidepresiv koji nema veze s nikotinom, ali održava zadovoljavajuću razinu dopamina u mozgu i smanjuje žudnju za cigaretama.

Nikotin, aktivno i pasivno pušenje

Provode se velike antipušačke kampanje u cijelom svijetu, jer se pušenje smatra jednim od glavnih uzroka raka na plućima, raka u drugim dijelovima dišnog sustava, raka grla, uzrokom bolesti krvožilnog sustava i upornog i vrlo neugodnog pušačkog kašlja, te raznih ranica, afti i cista u usnoj šupljini. Nikotin, aktivno i pasivno pušenje pogađaju same pušače, ali i članove njihovih obitelji koji nisu pušači. Najgore je što su i mala djeca izložena pogubnom utjecaju pasivnog pušenja.

Pošto nikotin stvara snažnu ovisnost, odvikavanje ne uspije uvijek od prve, a često je potrebno potražiti i pomoć pri odvikavanju jer prestanak pušenja šokira organizam koji žudi za nikotinom, pojačava se nemir, nervoza, ritam spavanja. Postoje lijekovi koji olakšavaju apstinencijsku krizu, zamolite obitelj i prijatelje da vam budu podrška, a svuda po svijetu, pa i kod nas se organiziraju grupe za podršku u procesu odvikavanja od pušenja. Pomaže da novac koji bi svakodnevno davali za cigarete stavljate u prozirnu teglu na vidnom mjestu i na kraju mjeseca njime sebe nagradite za ustrajnost.


Tagovi: