Što je nafta

Što je nafta

Znate li što je nafta i za što ju koristimo?

Sigurno ste se nekada kao vozač ili suputnik u automobilu ili nekom drugom motornom vozilu zapitali što je nafta, točnije što je benzin koji daje pogon našim vozilima. Benzin možemo opisati kao derivat nafte koji kada izgara pokreće motor određenog vozila. Postavlja se onda pitanje što je nafta? Vjerovali ili ne navedeno pitanje je u prošlosti zapravo pokretalo mnoge filozofske trenutke. Kako definirati naftu?

U latinskom jeziku nafta se još naziva i Petroleum, a sama riječ je satkana od dvije riječi, "Petra" što je u značenju stijena i "Oleum" što se prevodi kao ulje. Kada pročitamo riječ Petroleum dobijemo značenje kamenog ili zemljinog ulja, a upravo je ono nafta. Naftu možemo nazvati zemljinim uljem bez kojeg danas ne možemo zamisliti naš moderan svijet.

Osim što ju koristimo u obliku benzina, ona se također danas nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima, lijekovima. Sva pakiranja na koja danas nailazimo također u sebi imaju određen izvor nafte. Ukratko, nafta je danas jedna od onih "stvari" bez koje je teško zamisliti današnji svijet, točnije ona je pokretač današnje ekonomije.

Što je nafta i od kuda ona dolazi?

Sada kada pobliže po definiciji znamo što je nafta, sljedeće važno pitanje je od kuda ona dolazi? Naftu možemo opisati kao zemljino ulje, ona je smeđe zelene ili smeđe crne boje i dolazi iz sedimentnih slojeva naše Zemlje. Metamorfne i magmatske stijene su poznata nalazišta nafte, no najčešće ju pronalazimo u zemlji.

Istraživanjima je dokazano da je nafta ustvari ne oslobođena energija koja je nastala propadanjem fosila biljaka i životinja koji su umrli prije više tisuća godina. Naftu također možemo opisati kao smjesu od ugljikovodika, a njena smjesa se mijenja ovisno o tome gdje je pronađena. Kada bi danas nekoga upitali što je nafta sigurno bi dobili odgovor kako je ona oblik goriva koja pokreće svijet.

Nafta je danas sirovina od koje dobivamo mnoge korisne proizvode poput plastike, pomoću nje možemo dobivati umjetna goriva, razne kemikalije, pakiranja, lijekove i kozmetiku. Iako je mnogima od nas nezamisliv svijet bez utjecaja nafte, sve više i više se traže novi oblici energije koji će biti manje štetni za okoliš i svijet u kojemu živimo.

Što je nafta i gdje se ona vadi?

Sada kada znamo što je nafta u definiciji i od čega se ona sastoji, bitno je da obradimo i temu od kuda ona zapravo dolazi. Najbolja ležišta nafte su prvenstveno sedimentne stijene u kojima su se taložile velike količine organskih tvari tijekom tisuća godina. Dubina iz koje vadimo naftu isto tako može varirati, možemo ju pronaći 4 do 5 metara na površini zemlje pa sve do 5 kilometara u dubinu zemlje. Zemlja, točnije sastav zemlje nema utjecaj na naftu, ali njena dubina ima.

Važno je naglasiti kako dubina nafte utječe na njenu kvalitetu. Zašto? Anaerobni uvjeti i manjak, točnije nedostatak kisika čine naftu kvalitetnom. Kada nafta dođe u doticaj s kisikom tada kisik automatski degradira njenu kvalitetu. Danas se najveća crpilišta nafte nalaze u Saudijskoj Arabiji gdje se danas proizvodi preko 10 milijuna barela nafte. Slijedi Rusija s 9 milijuna barela, i SAD s 8 milijuna barela nafte. Kada bi navedene države pitali što je nafta zasigurno bi dobili odgovor kako je ona osnovni pokretač ekonomije, što je sasvim realan odgovor.


Tagovi: