Što je mirovinsko osiguranje

Financije

Što je mirovinsko osiguranje

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

300 kn (39,82 €) 10000 kn (1.327,23 €)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 15:06
Ukupan iznos za vraćanje:


Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 3000 kn (
398,17 ) na maksimalan rok do 30 dana!


Prednosti za stare (postojeće korisnike):
nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne listePRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 6.000,00 kn (796,34 €) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 6.104,40 kn (810,19 €), uz EKS 7,26%, iznos Premije 104,40 kn (13,86 €) te iznos mjesečne rate 1.220,88 kn (162,03 €) (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 15 dana. Maksimalni period otplate kredita: 365 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,61%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je mirovinsko osiguranje i na što se ono odnosi

Za mirovinsko osiguranje kao takvo čuli smo u više navrata, no mnogi zapravo i ne znaju što je mirovinsko osiguranje i što sve ono pokriva. Najjednostavnije objašnjeno, mirovinsko osiguranje program je socijalnog osiguranja. Što je mirovinsko osiguranje i kako ono funkcionira je takvo da je to sustav koji je napravljen da za vrijeme radnog vijeka oni članovi sustava i njihovi poslodavci plaćaju doprinose koji dolaze iz plaća te one doprinose koji idu na plaće. To rezultira time da u trenutku kada osoba stekne uvjete na mirovinu, može otići u istu te dobivati novce s obzirom na njihove doprinose koje su plaćali za vrijeme svog radnog vijeka. Osim same mirovine, mirovinsko osiguranje također može dati naknade u slučaju pojave invalidnosti, no isto tako mogu dati naknade za članove obitelji invalidnih radnika kao i samih umirovljenih radnika. No osim navedenog, tu su i neke druge funkcije koje ćemo svakako navesti u tekstu.

Što je mirovinsko osiguranje i vrste mirovina

U Hrvatskoj postoje razne vrste mirovina u sustavu mirovinskog osiguranja, pa tako nailazimo na četiri glavne koje su redom starosna, invalidska, obiteljska i povlaštena mirovina. Što je mirovinsko osiguranje u vidu starosne mirovine je kako i samo ime kaže, kada se dostigne dovoljna životna dob kako bi se pojedinac mogao umiroviti. Riječ je ili o dovoljnoj starosti ili dovoljnoj količini radnog staža. Što je mirovinsko osiguranje u slučaju invalidske mirovine odnosi se na mogućnost ostvarivanje mirovine kada je u pitanju pojava invalidnosti, koja se tada isplaćuje s obzirom na postotak invaliditeta koji pojedinac ima. Obiteljske mirovine nasljeđuju se unutar obitelji prilikom smrtnog slučaja pa tako živući supružnici mogu preuzeti mirovinu od onog supružnika koji je preminuo. Povlaštene mirovine odnose se na određene skupine te u Hrvatskoj tako postoji 13 skupina koje mogu imati povlaštenu mirovinu, od čega su najpoznatiji hrvatski branitelji i njima slične skupine koje imaju određene povlastice u društvu.

Što je mirovinsko osiguranje i koji stupovi osiguranja postoje

Odmah na početku se reklo što je mirovinsko osiguranje te se tako zna da se za njega izdvajaju novci s plaće. Tako je sustav mirovinskog osiguranja kod nas zasnovan na tri stupa osiguranja, od čega su prva dva obavezna i novac za njih izdvaja poslodavac koji pojedinca zapošljava, dok je treći stup dobrovoljan. Prvi stup mirovinskog osiguranja obavezan je i za njega je nadležan Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje te za njega poslodavac izdvaja 15% bruto iznosa plaće. Taj se stup temelji na načelima međugeneracijske solidarnosti i iz njega se isplaćuju mirovine za trenutno postojeće umirovljenike. Drugi stup je pod nadzorom Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga te se za njega izdvaja iznos u visini 5% bruto iznosa plaće. Što je mirovinsko osiguranje tako na taj način omogućuje izbor povoljnije mirovine s obzirom na koji način ste bili osigurani za vrijeme svog radnog vijeka. Treći stup je dobrovoljan i on nalikuje investicijskom fondu.

Tagovi: