Što je inkluzivni dodatak

Što je inkluzivni dodatak

Zatraži brzi kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:14
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je uopće inkluzivni dodatak?

Inkluzivni dodatak je financijska pomoć namijenjena osobama s invaliditetom. Cilj ove naknade je pomoći im u prevladavanju raznih prepreka koje ih mogu sprječavati u potpunom i učinkovitom sudjelovanju u društvu. Ova podrška omogućuje osobama s invaliditetom da ravnopravno sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima, poboljšavajući njihovu kvalitetu života i omogućujući im da ostvare svoja prava i potencijale kao i svi drugi građani. Inkluzivni dodatak prepoznaje specifične potrebe osoba s invaliditetom, pružajući im sredstva za prevladavanje izazova koje im invaliditet donosi, a to uključuje pomoć u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj skrbi, društvenim i kulturnim aktivnostima, te drugim aspektima života koji su ključni za njihovo integriranje u zajednicu. Ova naknada je osmišljena kako bi smanjila socijalne i ekonomske barijere s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju, omogućujući im da žive samostalnije i dostojanstvenije. No, kako bi osoba ostvarila pravo na ovu vrstu dodatka, mora zadovoljiti određene uvjete. Više informacija slijedi u nastavku ovog članka.

Tko ima pravo na inkluzivni dodatak?

Inkluzivni dodatak je određen kao postotak osnovice od 120 eura. Inkluzivni dodatak je novčana pomoć za osobe s invaliditetom kako bi se lakše nosile s preprekama koje im otežavaju ravnopravno sudjelovanje u društvu. Ova potpora se dijeli na 5 različitih razina sukladno listi o vrsti i težini invaliditeta. Za prvu razinu ide 600% osnovice, za drugu 400% osnovice, za treću 360% osnovice, za četvrtu 135% osnovice, te za petu i zadnju razinu 115% osnovice. Za prve tri razine pravo na ovaj dodatak imaju odrasle osobe s trećim ili četvrtim stupnjem težine invaliditeta, te djeca s drugim, trećim ili četvrtim stupnjem težine invaliditeta. Za preostale dvije razine pravo na ovaj dodatak imaju djeca i odrasle osobe s drugim ili trećim stupnjem težine invaliditeta. Dodatak se ne priznaje osobama koji primaju uslugu organiziranog smještaja ili stanovanja, koji primaju osobnu invalidninu prema posebnim propisima, koji primaju doplatak za njegu i pomoć, ako posjeduju drugu kuću ili stan koji se može iznajmiti ili prodati, posjeduju poslovni objekt koji ne koristi za registriranu djelatnost, ili imaju pak osiguran smještaj u ustanovi socijalne skrbi.

Kako ostvariti inkluzivni dodatak?

Potencijalni korisnik za ovaj dodatak treba prvo podnijeti zahtjev nadležnom područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad. U procesu priznavanja prava na inkluzivni dodatak, Hrvatski zavod za socijalni rad utvrđuje razinu potpore temeljem nalaza i mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ova procjena provodi se prema važećim propisima koji uređuju vještačenje i metodologiju vještačenja, a konačna odluka o pravu na ovaj dodatak donosi se rješenjem. Korisnici koji već ostvaruju određena prava na dan 31.12.2023. godine neće morati podnositi poseban zahtjev za priznavanje prava na ovaj dodatak. To se odnosi na korisnike doplatka za djecu s oštećenjem zdravlja, težim ili teškim invaliditetom, prema Zakonu o doplatku za djecu, korisnike novčane pomoći za nezaposlene osobe s invaliditetom, prema Zakonu o tržištu rada, te na korisnike doplatka za pomoć i njegu te osobne invalidnine, prema Zakonu o socijalnoj skrbi. Za ove korisnike, Hrvatski zavod za socijalni rad će po službenoj dužnosti provesti postupak utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za priznavanje prava na inkluzivni dodatak. Dakle, nije potrebno podnositi novi zahtjev za priznavanje ovog prava.


Tagovi: