Što je fid sklopka

Što je fid sklopka

FID sklopka opis

FID sklopka ili strujna zaštitna sklopka danas predstavlja ključni i sigurnosni element u svakom kućanstvu. Ima višestruku svrhu, među kojima je potrebno istaknuti sigurnost ukućana i zaštita elektroničkih uređaja. Prvenstveno, navedena sklopka djeluje kao zaštita u slučaju da dođe do kontakta s visokim naponom, i na taj način se sprječava moguća šteta na imovini, kao i ugrožavanje zdravlja ukućana. Ova sklopka će pomoći i u osiguranju elektroničkih uređaja, minimalizirajući mogućnost da postanu potencijalni izvor opasnosti.

Osim navedenog, FID sklopka može se koristiti i za isključivanje napajanja dok se u domaćinstvu vrše građevinski ili drugi radovi koji uključuju struju. Navedena funkcionalnost osigurava radnicima sigurno obavljanje poslova bez mogućeg rizika od nastanka strujnog udara. Potrebno je napomenuti da ova sklopka funkcionira na temelju razlika u struji koja je prisutna unutar električne instalacije. Ukoliko ona primijeti nepravilnosti, automatski prekida napajanje i tako se sprječava oštećenje elektroničkih uređaja i osigurava sigurnost doma. Ova sklopka je jedna od ključnih elemenata za održavanje električne sigurnosti u domaćinstvima.

FID sklopka način rada

Osnovna funkcija navedene sklopke je procijeniti vektor stanja struje koja teče kroz određeni krug. Pojednostavljeno, FID sklopka provjerava da li je struja koja ulazi u strujni krug preko faznog vodiča ista kao i ona koja izlazi iz njega. U tipičnom izdanju navedene sklopke, provjera same struje vrši se u Bulk transformatoru, dok je tipična konfiguracija transformatora Torus. Svi fazni vodiči će prolaziti kroz središnji dio jezgre u transformatoru.

Navedeni vodiči čine primarne namote u transformatoru. Sekundarni namot prisutan je na samoj jezgri transformatora. Kada nastane neravnoteža radi stanja faznih vodiča, tada u sekundarnim namotima dolazi do nastanka induciranih struja. Sljedeći ključni dio dizajna FID sklopke je elektromagnetski relej koji se sastoji od permanentnog magneta koji pomiče armature s oprugom te zavojnice koje služe kao elektromagnet. Kada ne postoji diferencijalna struja onda se armatura drži uz stalni magnet.

Navedenoj magnetskoj sili suprotstavit će se sila opruge. Sama jezgra elektromagneta napaja se iz sekundarnog namota od transformatora. Ukoliko se u transformatoru pojavi navedena diferencijalna struja, ona će prilikom protjecanja kroz zavojnicu stvoriti magnetsko polje i silu. Sila će imati isti smjer kao i sila opruge. Ukoliko magnetsko polje nije jako jer diferencijalna struja nije postigla vrijednost, tada će se kvota odvojiti od trajnog magneta i glavni kontakti će se okinuti i FID sklopka se uključuje/aktivira.

FID sklopka korisne napomene

Preporučuje se ugradnja specijalnih FID sklopki koje imaju nižu osjetljivost u mokrim prostorijama poput kupaonica ili praonica. Ovdje bi prekidač trebao imati osjetljivost od 20 do 50 mA. Glavni FID prekidač na sebi najčešće ima oznaku od 25/500 mA za normalno kućanstvo. Ovo se odnosi na to da je sklopka dimenzionirana za snagu od 25 A, dok reagira na 500 mA. Ovako radi FID sklopka jednostavnije opisano: Mnogi rade s uređajima poput bušilice, brusilice i ubodne pile koje su pretežito bez uzemljenja ali imaju malo oštećen kabel koji je pod višim naponom.

Ako u kućanstvu nije prisutna FID sklopka i dodirne se oštećeni kabel ili živa bez zaštitne odjeće, onda to predstavlja veliki rizik od strujnog udara. Ako je u kućanstvu prisutna navedena sklopka i ako se dodirne oštećeni kabel ili žica, ovisno o osjetljivosti uređaja on se automatski isključuje kako ne bi došlo do strujnog udara. Osjetljivost kod FDI sklopki varira, no u granicama se kreće od 5 mA do 500 mA. Potrebno je naglasiti kako struja od 0,5 nije bezazlena, no svakako je manje opasna od 16 ampera na koliko će reagirati osigurač.


Tagovi: