Što je dnk

Znanost

Što je dnk

Što je dnk i zašto je on važan?

Kada bi pitali nekoga što je dnk vjerojatno bi dobili odgovor da je to ono nešto što svatko od nas ima, točnije ono nešto što nas gradi. Iako odgovor nije detaljan, on je točan. Što je dnk po definiciji? Dnk ili deoksiribonukleinska kiselina je kiselina koja se prikazuje kao dvostruka spiralna zavojnica. On se nalazi u samoj staničnoj jezgri svakog živog organizma, i po svome sastavu je dugačak polimer nukleotida.

Zašto je dnk toliko poznat? Ono što dnk čini zanimljivim je sami genetski kod koji se nalazi unutar njega, upravo po njemu se razvija određeni životni organizam koji tako postaje domaćin samog dnk – a. Svaki dnk je poseban ali ujedno i sličan. Kako? Genetski kod koji se nalazi unutar samog dnk – a je zaslužan za raspored aminokiselina u proteinima, što znači da je najveća glavna uloga deoksiribonukleinske kiseline nasljeđivanje i prenošenje nasljednih osobina s jedno živo biće na drugo.

Kada pričamo o ljudima dnk će najčešće prenositi nasljeđe koje je odgovorno za boju i oblik kose, izgleda općenito, kao i do razvijanja određenih bolesti koje budući potomci mogu imati. Naš dnk nas čini time što jesmo, dovoljno je da se samo pogledamo u ogledalo i naći ćemo određene fizičke i psihičke karakteristike koje možemo usporediti sa svojim roditeljima, bakama ili djedovima.

Što je dnk i zašto je on važan za naš život?

Da bi znali što je dnk i zašto je on važan za život pojedinaca, najbolje je napraviti usporedbu sebe i vaših bližnjih. Svako živo biće na ovome svijetu je jedinstveno, ali dnk će svakome pojedincu dati, točnije odrediti određeni dio osobina i mogućnosti s kojima će pojedinac morati živjeti. Uzmite za primjer vašu boju očiju, boju kose, visinu i sva ostala fizička ali i psihološka svojstva, za sve to je zaslužan vaš dnk.

Ako gledamo s filozofske strane, odgovor na što je dnk je kako je on unaprijed zadan raspon fizičkih i psiholoških talenata kao i nedostataka s kojima smo se rodili i koje moramo nositi kroz cijeli svoj život. U jednu ruku kada smo nastali mi smo već unaprijed određeni kakvi ćemo biti. Uzmimo za primjer visinu, ako su vam roditelji ili djedovi i bake nižeg rasta vrlo je vjerojatno da ste i vi, no to ne mora biti slučaj.

Za sada još ne možemo utjecati na genski kod i kako se on razvija, ali naravno kako znanost ide sve dalje i dalje nagađa se kako ćemo jednog dana moći određivati i takve stvari. Znanstvena istraživanja također nagađaju kako ćemo u skoroj budućnosti živjeti i do 150 godina i kako će biti moguće određivati dnk. Danas je pohrana podataka u dnk jedno od najvećih otkrića našeg doba, što samo znači da dnk ima itekako svjetlu budućnost u znanosti.

Što je dnk i zašto se on često povezuje s kriminalom?

Ako ste ikada gledali kakvu kriminalističku seriju, onda znate kako ne postoji epizoda u kojoj se barem jedanput ne spominje dnk. Znamo što je dnk, no zašto se on često povezuje s kriminalom? Dnk je svakako odgovoran i za naše osobine, tako da postoji velika vjerojatnost da ako u obiteljskom stablu postoji kriminalne aktivnosti da se one mogu odraziti i na novo dijete, no ovdje ćemo se koncentrirati na drugačiji oblik dnk – a i kriminala.

Danas odgovor na pitanje što je dnk uvelike pomaže u rješavanju kriminalnih radnji i zločina, kako? Prije moderne forenzike kakvu imamo danas bilo je sasvim lako počiniti težak zločin i proći nekažnjeno, danas je forenzika toliko napredovala da dnk možemo odrediti i pomoću najmanjeg biološkog traga na mjestu zločina. Današnje dnk analize u svega nekoliko minuta mogu otkriti tko je osoba koja stoji iza zločina.

Većina nas je danas prisutna u određenim bazama podataka što znači da je veoma lagano usporediti dnk s samom bazom podataka. Ako je osoba koja je odgovorna za zločin prisutna u bazi podataka, tada je zločin riješen. Naravno, slučajevi kakvi vidimo u kriminalističkim serijama ili filmovima su ponekad ne realni kada pričamo o brzini rješavanja zadataka, no dio sa dnk analizom i biološkim tragom je sasvim istinit.

Tagovi: