Što je dks

Što je dks

Diferencijalna krvna slika ili leukogram u skraćenom obliku dks

Polazna pretraga za bilo koje suspektno zdravstveno stanje je krvna pretraga. Diferencijalana krvna slika ili leukogram u skraćenom obliku dks je bazična pretraga razine različitih bijeli krvnih stanica ili leukocita, zbog kojih se i zove leukogram. Naime broj leukocita odmah pokazuje moguće prisustvo neke infekcije u tijelu. Leukogram se obično izvodi samo kao dio kompletne krvne slike, skraćeno kks, ali može se raditi i zasebno. Broj leukocita ukazuje na imunološke promjene kod svih upalnih stanja.

Leukogram ili dks kroz krvnu analizu polaznu sliku stanja zbog kojeg ste zatražili liječničku pomoć, od velike je koristi u dijagnosticiranju leukemije, nekih autoimunih bolesti i promjena u koštanoj srži. Za analizu se uzima uzorak venske ili kapilarne krvi, a laboranti krvni razmaz boje razmaz različitim bojama kako bi se moglo razlikovati različite vrste leukocita pod mikroskopom. Obično se ispituje pet ključnih leukocita, neutrofili, eozinofili, bazofili, monociti i limfociti, a nalaz se čita iz tablice referentnih i nađenih vrijednosti.

Iz krvnog nalaza dks se vide povišene i snižene vrijednosti

Broj svakog od tipova leukocita iz krvnog razmaza se obično izražava u postocima i naziva se apsolutna vrijednost koja je umnožak postotka i broja leukocita i smatra se važnijom od relativne vrijednosti. Iz krvnog nalaza dks se vide povišene i snižene vrijednosti koje odstupanjima od normalnih vrijednosti mogu ukazivati na neku akutnu ili kroničnu infekciju, pokazivati da ste možda bili izloženi nekom zračenju, a neka odstupanja mogu ukazivati na prisutnost neke vrste raka (kod leukemije).

Povišeni neutrofili u dks mogu ukazivati na pušenje, stres, gljivičnu ili bakterijsku infekciju, eklampsiju (trudnički visoki tlak), reumatoidni artritis, giht, tireoditis (upala gušterače), odumiranje tkiva, trudnoću. Njihov smanjeni broj može ukazivati na autoimune bolesti, alergijske nuspojave od lijekova, anemiju, gripu ili druge virusne upale ili bakterijske infekcije, nuspojave od kemoterapije ili zračenja ili mijelodisplastični sindrom. Povećani eozinofili ukazuju na kronične bolesti, astmu, kronične kožne bolesti, neke vrste karcinoma, bolestivezivnogtkiva i eozinofilije (sindrom). Snižene vrijednosti uglavnom ukazuju na pojačan stres.

Zanimljivo je što se sve iz nalaza dks može vidjeti

Ako je nekom bolesniku odstranjena slezena imat će povećane bazofile, baš je zanimljivo što se sve iz nalaza dks može vidjeti, povećani bazofili mogu ukazivati na alergije, vodene kozice ili varičele, mijelocitna leukemija, bolesti vezivnog tkiva. Smanjeni broj bazofila može ukazivati na stres ili traumu, pojačan rad štitnjače, alergijske reakcije. Povećani limfociti mogu ukativati na kronične bakterijske infekcije, mononukleozu, hepatitis, virusne infekcije, hipertireozu, multipli mijelom, limfocitnu leukemiju, limfom, a smanjeni limfociti mogu značiti sepsu, lupus, HIV, zatajenje bubrega.

Monociti su najveći leukociti, ako su u dks povećani mogu biti znak tuberkuloze, leukemije, bolesti vezivnog tkiva, virusnih i gljivičnih infekcija, kroničnih infekcija. Sniženi monociti mogu ukazati na ozračenost, HIV, poremećaje u koštanoj srži, reumatoidni artritis. Anomalije u vrijednostima broja leukocita se pokazuju kod osoba koje su dugo na steroidima, kod osoba koje su izložene toksičnim kemikalijama poput lužina ili insekticida. Povišene vrijednosti leukocita su uvijek znak da se u organizmu događa nešto što treba suzbiti i liječiti.


Tagovi: