Što je depozit

Što je depozit

Zatraži brzi kreditKoji iznos trebate?

50 € (376,73 kn) 4000 € (30138 kn)

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 18:48
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € (3.013,8 kn) na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 € (7.534,5 kn) na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.017,10 € (7.663,33 kn), uz EKS 7,13%, iznos Premije 17,10 € (128,09 kn) te iznos mjesečne rate 203,42 € (1.532,67 kn) (5 rata). Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 7,15%, Fiksni tečaj konverzije: 1 € = 7.53450 kn
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što je depozit?

Želite uštedjeti, ali uz veliki izbor bankovnih opcija ne znate što je najbolje rješenje? Je li depozit rješenje za vas ili ne? Koje su njegove prednosti i mane? Pogledajte odgovore koji vam mogu pomoći da napravite izbor i razjasnite svoje nedoumice. Depozit je pojam koji se odnosi na sredstva položena na bankovni račun. Bankovni depoziti danas su vrlo popularni jer polaganjem novca u banci možete povećati vlastitu štednju ili zaštititi svoja sredstva. Razlikujemo depozite u stranoj valuti i depozite prema roku. Što se tiče roka oročenja sredstava u banci, dijelimo ih na oročena i po viđenju. Dakle, devizna sredstva mogu biti oročena na određeno vrijeme, namjenska i nenamjenska. Kod plaćanja u valuti (EUR ili USD) postoji minimalni iznos oročenja. U slučaju otplate na rok duži od 1 godine, banka odobrava poticajnu kamatu. Pri odabiru depozita važno je voditi računa o: kamatnoj stopi kao najvažnijem faktoru, zatim vremenu i izboru banke.

Oročeni depozit

Mnogi ljudi odlučuju ulagati u isplative opcije kao što su oročeni depoziti. Otvaranje depozita mnogo je sigurnija opcija od držanja sredstava ispod madraca. Kako bismo izbjegli svaki rizik i osigurali vlastitu ušteđevinu, uvijek se možemo poslužiti depozitom u banci. U odnosu na standardnu štednju, oročeni depozit ima određene uvjete. Najveća prednost je jamstvo sredstava koja su u banci posebno zaštićena. Za razliku od štednih računa gdje svoja sredstva možete podići u bilo kojem trenutku, sredstva u banci su oročena na određeno vrijeme, a zauzvrat dobivate kamatu. U slučaju hitne potrebe novac se može podići, ali bez mogućnosti zaračunavanja kamate. Ako želite podići svoj novac prije vremena, banka ima naknadu za podizanje. Prilikom polaganja depozita s financijskom institucijom sklapa se ugovor na određeno vrijeme. Može biti 6,12,24,36 mjeseci ili više, što vam donosi dobit u vidu kamata na položeni depozit, odnosno financijska sredstva. S obzirom da postoji više vrsta depozita, za neke mogu postojati određeni zahtjevi u pogledu iznosa ulaganja.

Kako funkcionira depozit

U ugovoru sklopljenom s bankom utvrđuje se fiksna godišnja kamata za vrijeme deponovanja sredstava. Ako sredstva ne podignete na vrijeme, dobit ćete kamatu koja je položena na vaš račun. Visina kamata utvrđuje se prema roku. Što je rok duži, to ćete više kamate plaćati nakon isteka ugovora o roku. Sklapanje ugovora za depozit vrši se u banci u kojoj imate otvoren račun i na vlastiti zahtjev. Klijent koji nema otvoren žiro račun dužan je dostaviti priloženu dokumentaciju. Banka propisuje iznose oročenih sredstava i sukladno aktima utvrđuje uvjete ugovorenog roka. Prednost oročenja je u tome što ćete, ako novac držite u banci na ugovoreni rok, na taj depozit dobiti kamatu. Bankovni depoziti su sigurni jer banke poštuju sve propise za zaštitu sredstava deponenata. Važno je zapamtiti da razmotrite pitanja kao što su kamatna stopa koju nudi financijska institucija kao i razdoblje oročenja. U slučaju hitne potrebe klijenta, postoji mogućnost otpuštanja depozita u cijelosti ili djelomično prije dogovorenog roka.


Tagovi: