Što je autizam

Što je autizam

Autizam je neurorazvojni poremećaj sa mnogo lica

Bolest se opisuje i kao povlačenje djeteta u svijet mašte, a taj prvi opis je dao američki psihijatar Leo Kanner daleke 1943 godine, bilježeći neobična ponašanja jedanaestoro djece koja je pomno pratio i bilježio. Autizam je neurorazvojni poremećaj sa mnogo lica, što znači da se ne manifestira kod svakog djeteta jednako, pa je u početku nazivan sindromom, a tek kasnije je dobio današnje ime. Upravo zbog te složenosti simptoma i manifestiranja u ranom djetinjstvu se naziva i spektar.

Autizam još nije do kraja istražen, pa se stav prema njemu stalno mijenja, a taj spektar neobičnih ponašanja se čak povećava. Glavne značajke ovog poremećaja su nedostatak i nezainteresiranost, a možda i nesposobnost za socijalnu interakciju, problemi s komunikacijom i razni ponavljajući obrasci ponašanja, pa je zbog svega napravljena razlika između autizma i poremećaja iz autističnog spektra. No, neki stručnjaci ipak sva ta zaostajanje u stjecanju socijalnih, jezičnih i ostalih interakcija stavljaju pod zajednički nazivnik autizma.

Još se ne zna koji geni su krivi za autizam

Zna se da je za autizam genetska nasljednost velika, ali još se ne zna koji geni su krivi za autiza, ali se znakovi i simptomi mogu vrlo rano uočiti, već kod bebe stare 18 mjeseci, a najpreciznija dijanoza se postavlja u dobi od 2 - 3 godine djeteta. Naravno, što se ranije postavi točna dijagnoza, više se može pomoći djetetu da se socijalizira i razvije komunikaciju i neke druge vještine da bi bolje funkcionirao u odrasloj dobi.

Ima i drugih teorija o tome kako nastaje autizam, neki stručnjaci sugeriraju defekte nastale pri rođenju, postoje i tvrdnje da su za poremećaj autizma kriva cjepiva dobivena u ranoj dječjoj dobi, no ništa od toga nije znanstveno dokazano. Broj dijagnosticiranih i registriranih osoba s autizmom je u porastu, poremećaj se sustavno istražuje, ali za njega lijeka još nema. Obično roditelji prvi uoče da s njihovim djetetom nešto nije u redu, no i kod rane dijagnoze kod težeg oblika autizma nema većih pomaka.

Koji znakovi u razvoju djeteta ukazuju na autizam

Već u prvoj godini života beba ima pokazne geste ručicama, traži očima svoje roditelje, ima prve pokušaje govora, a ako to sve izostane imate razloga za brigu i razgovor s liječnikom. Koji znakovi u razvoju djeteta ukazuju na autizam, možda je izostanak kontakta očima prvi znak, motoričke poteškoće zbog kojih nema ni pokaznih gesta su drugi znak, a ako govor izostane ili je čudan, isprekidan, sastoji se od jedne riječi, što prije krenite specijalistima za neurološke poremećaje.

Kod dijeteta koje ima autizam poremećaj govora se može različito manifestirati, ne želi razgovarati i igra se samo, može zastajati u govoru, neobično govori ravnim glasom, ne razumije druge što govore, sporo uči jer ne može ponavljati ni imitirati. Takvo dijete može imati fokus samo na jednu stvar, na čudan način se igra igračkama, zuri u jednu točku ili gleda u jednom smjeru, može imati agresivne i autodestruktivne ispade, razdražljivo je u prevelikoj buci i gužvi, ima neobične strahove.


Tagovi: