Što je steatoreja

Ljepota i zdravlje

Što je steatoreja

Što je steatoreja ili masna stolica?

Naša stolica je sekret probavnog sustava koji izbacuje sve ono što tijelo nije probavilo. Kada u našoj stolici ima previše masti, onda se radi o nečemu što se zove steatoreja. Ovaj pojam upućuje na to da s našim tijelom nešto nije u redu i da nešto treba poduzeti. Simptomi steatoreje su masnija stolica koja se može teže isprati, može se činiti kao da je stolica obložena posebnim filmom ili da je svjetlije boje i da pluta. Takva situacija se može dogoditi nakon velike gozbe gdje smo jeli puno masne hrane, no može se dogoditi i kao pokazatelj da neki drugi dio probavnog sustava ne odrađuje dobro svoj posao. Jetra i gušterača se često pregledavaju uz uzorak stolice, a jetra, odnosno žuč ne odrađuje svoj posao, masti iz našeg probavnog sustava ne mogu izaći. Steatoreja dakle može doći radi više razloga, a u ovome članku nastojimo pojasniti sve oko masne stolice i pokazati Vam kako se s time nositi

Steatoreja: treba li ići doktoru?

Kod svakog simptoma treba se zabrinuti otići liječniku, a što ste stariji trebali biste biti oprezniji oko svog zdravlja. Naravno, nije svaki slučaj steatoreje jasni pokazatelj da ste bolesni; kao što smo već rekli, steatoreja se može pojaviti nakon što smo pojeli puno masne hrane i ne treba radi toga ići liječniku (samo biti umjereniji dok jedemo). Ipak, ako ste osoba u godinama i niste upravo imali neku gozbu, odite liječniku da Vam provjeri. Steatoreja je obično pokazatelj da neke od naših probavnih žlijezdi ne radi dobro stoga treba takve stvari provjeriti kod doktora. Simptomi mogu uključiti i bolove u crijevima i trbuhu, dugo sjedenje na toaletu, konstipacija i drugo. Kompletna pretraga probavnog sustava moći će Vam odgovoriti na pitanje zašto imate masnu stolicu, no to nije simptom koji upućuje samo na jednu bolest stoga treba pričekati uvijek nalaze. Može se raditi o nizu problema s probavnim sustavom stoga je potrebno odmah provjeriti.

Steatoreja: liječenje

Kako se liječi steatoreja? Ovo stanje uglavnom se liječi bez lijekova i preparata i isključivo izmijenjenom prehranom. Kada je steatoreja uzrokovana celijakijom, izbjegava se gluten. Ako je uvjetovana nekom masnom hranom, smanjuje se jedenje masne hrane. Ako je do steatoreje došlo radi manjka određenih vitamina u našem tijelu, liječenje se provodi tako da se uzima više tih vitamina. Dakle, ne postoji neka velika filozofija oko ove dijagnoze: može upućivati na razne probleme, liječi se jednostavno: tako da se riješe simptomi. Ukoliko ju razvijete kao mlada osoba, pogledajte je li problem prolazi za jedan dan, a ako se događa stalno i stari ste, posjetite liječnika. Masna stolica govori samo jedno: masti se ne apsorbiraju u tijelo nego se bacaju, a naše tijelo uvijek uzima sve tvari koje mu trebaju kroz probavu. Ako nešto ne štima, treba to pogledati. Nazovite svog liječnika opće prakse i posjetite ga. Možda je Vaš minorni problem nešto što se može razviti u nešto ozbiljno: odmah reagirajte.

Tagovi: