Stare igre iz prošlosti

Sport

Stare igre iz prošlosti

Stare igre iz prošlosti – kako su se mladi zabavljali nekada?

Potreba za igranjem često se povezuje s djecom, premda možemo argumentirati kako igre vole i stariji. Nekada su to klasične igre poput kartaških ili igre asocijacije, no igre su zapravo i sportovi i svaki oblik aktivnosti koji ima neki natjecateljski aspekt. Stare igre iz prošlosti nisu bile ništa jednostavnije ili kompliciranije od onih današnjih, pogotovo kada pričamo o dječjih igrama.

Još u starom Rimu djeca su igrala nešto što se danas zove lovice, igrali su skrivača i radili od uobičajenih aktivnosti mala natjecanja. Djeca su u tim vremenima često bila odgajana od strane robova i stranaca pa su tako dio njihove kulture također uveli u svoje igre. Upravo zato danas imamo vrlo univerzalne igre koje se igraju posvuda po svijetu. Stare igre iz prošlosti također su za odrasle značile gledanje sportova, premda se to u tim godinama odvijalo u kolosejima, a svima nam je dobro poznata priča o igrama koje su se tamo igrale.

Stare igre iz prošlosti – igre s rekvizitima i bez njih.

Nije potrebno puno poznavati povijesti da bismo znali da su nekadašnja djeca rijetko imala pristup nekakvim stvarima koje bi služile igri. Premda danas svatko može kupiti špil karata na kiosku, u rimsko vrijeme, a još više i ranije, to je bilo rezervirano samo za djecu bogatih roditelja. Većina stanovništva tada je živjela u znatno skromnijim uvjetima nego mi danas, a nije ostajalo dovoljno novaca da bi se kupovale igre za djecu. Zato su djeca bila kreativna te izmišljala igre upravo zato što drugo nije bilo moguće. Stare igre iz prošlosti tako su uključivale i igre pantomime gdje su djeca često oponašala životinje iz svoje prirode.

Dobro je napomenuti da djeca nisu znala za širok spektar životinja kao mi danas, najviše radi nedostatka informacija i zooloških vrtova. Stare igre iz prošlosti često bi uključivale njihovu maštu, a igre fizičkog tipa bile su popularnije od sjedilačkih. Stare igre samo su dokaz kako se djeca uvijek znaju snaći.

Stare igre iz prošlosti – igre s naših prostora.

Postoje i izvori koji govore o domaćim igrama koje su se igrale nekada. Mnoge od tih igara postoje u nekoj modernijoj verziji i danas. Poglavito ovdje mislimo na “Žmirke” – igru u kojoj jedno dijete ima povez oko očiju i u prostoriji ili na livadi pokušava pronaći ostale igrače. Tada, putem opipa treba zaključiti o kojoj se osobi radi. Stare igre iz prošlosti uključivale su i puno izgovaranja stihova kao neizostavnog dijela igre, što je danas puno rjeđi slučaj. Tako u igri lončići, koja zapravo podsjeća u nekim segmentima na baseball, ima puno izgovaranja stihova.

Kad su u pitanju karte, djeca bi sama izrađivala karte kako bi se igrala, no često su to skrivala od majki koje su generalno mrzile kockanje i kartanje (svaka je znala nekoga tko je izgubio sve na kocki). Djeca se ne bi kartala u novce, no često u neke male oklade koje su često uključivale obavljanje zadataka oko kuće umjesto njih. Stare igre iz prošlosti uglavnom su preteče naših današnjih, no zanimljivo je vidjeti kako drukčije društvene okolnosti uvjetuju nastanak i razvoj tih igara.

Tagovi: