Šta je kiropraktika

Ljepota i zdravlje

Šta je kiropraktika

Šta je kiropraktika i čime se bavi

Šta je kiropraktika i čime se kiropraktika bavi bitno je za razumjeti posebice ukoliko imate problema sa bilo kojim dijelom kralježnice i njenim živčanim sustavom. Kiropraktika je znanstvena metoda koja se bavi ravnotežom živčanog sustava i kralježnice koji utječu i na ostale organe u tijelu i na opće stanje zdravlja čovjeka. Iako je dokazana kao znanstvena metoda kiropraktika djeluje kao alternativna medicina i nije dio klasične medicine.

Da bi se razumjelo šta je kiropraktika treba poznavati kako je nastala tokom stoljeća kada su se koristile kiropraktičke vještine, te je tek krajem 19-tog stoljeća David Palmer uveo znanstvenu disciplinu, dokazujući da tretiranjem zglobova kralježnice se utječe na živčani sustav i da holističkim pristupom tijelo samo sebe liječi.

Stručni kiropraktičari dodirima i pokretima postavljaju dijagnozu u kakvom je stanju kralježnica, te pomoću namještanja same kralježnice, lubanje, zdjelice pomažu tijelu da se samoliječi nakon namještanja. Na taj način može doći do ozdravljenja bez lijekova i bez operacije kirurškim putem koje ponekad mogu biti rizične zbog ozljeda živaca do kojih može doći tokom operacija.

Šta je kiropraktika i u čemu pomaže

Kako bi bolje razumjeli šta je kiropraktika potrebno je znati u čemu kiropraktika može pomoći. Kiropraktičar će otkriti ukoliko neki zglob u vašoj kralježnici nije u dobrom anatomskom položaju i namjestiti ga, jer ukoliko zglob nije u dobrom položaju dolazi do opterećivanja zgloba i sa vremenom se smanjuje funkcija tog zgloba, a bolovi se pojačavaju sa godinama.

Šta je kiropraktika i kojim poremećajima u ljudskom tijelu ona može pomoći, iznenadili biste se koliko je široko područje zdravstvenih tegoba u kojima kiropraktika može pomoći. Živčani sustav je protegnut kroz cijelo tijelo od malog prsta na nozi do glave, te ukoliko neki od zglobova blokira živčani sustav može uzrokovati brojne probleme, a kiropraktika može omogućiti samoizlječenje namještanjem zglobova.

Kiropraktika znatno utječe i pomaže kod migrena i glavobolja, bolova u leđima, išijasa, lumbaga, trnaca u rukama i nogama, diskopatije, bolovima u rukama, ramenima i nogama, te ukočenosti vrata i leđa. međutim, kiropraktika je učinkovita i kod nesanica, stresa, upale uha, skolioze, lošeg držanja, alergija bronhitisa, astmi te brojnih drugih bolesti na koje loš živčani sustav može negativno djelovati.

Šta je kiropraktika i da li je sigurna metoda

Šta je kiropraktika i da li je ova metoda liječenja sigurna s obzirom da se radi o namještanju kralježnice? Prvenstveno ovisi o tome da li je vaš kiropraktičar stručno osposobljena osoba jer u Hrvatskoj ne postoji studij kiropraktike kao u svijetu, te kod nas je kiropraktika grana alternativne medicine i nije propisano zakonom kakve uvjete kiropraktičari moraju zadovoljavati kao što je to u naprednijim zemljama prvenstveno zapada.

U zapadnim zemljama kiropraktičari završavaju studij kiropraktike koji traje šest godina i time dobivaju titulu kiropraktičara koji je potpuno educiran za ovu znanstvenu disciplinu. Svaki stručni kiropraktičar zna šta je kiropraktika, kada se i u kojim slučajevima na koji način ona prakticira, te kada i u kojim slučajevima se kiropraktika na pacijentu ne bi smjela primjenjivati.

Stručan kiropraktičar neće izvoditi iste zahvate na sportašima i trudnicama, također dodiri i pokreti će biti drugačiji na mladim osobama u odnosu na starije osobe koje pate od na primjer osteoporoze. Dakle, u svojoj potrazi za kiropraktičarem prvo se raspitajte o njegovom obrazovanju kako ne biste pali u krive ruke.

Tagovi: