Što je spondiloartropatija

Ljepota i zdravlje

Što je spondiloartropatija

Što je spondiloartropatija

Spondiloartropatija predstavlja različite bolesti koje mogu zahvatiti kralježnicu, to su upalne bolesti koje imaju zajedničke značajke i nasljedni faktor. Osnovne karakteristike svih ovih bolesti su križobolje upalnog tipa kao prvi simptom bolesti, bola koja je duboka, podmukla i tupa, te se ne može točno odrediti izvor boli. Karakteristično je da se bol javlja u noći pred jutro, a ujutro se može osjeti zakočenost koja može trajati satima. Ukoliko se bol i oticanje preseli u ruke i noge tada se naziva perifernim spondiloartritisom.

Genetska predispozicija za ove bolesti je gen HLA-B27 koji je glavni iako i ma i drugih gena koji povlače ove bolesti kroz generacije. Uobičajeno tegobe počinju u pubertetu, a muška populacija je izloženija i podložnija ovoj bolesti. Nedostatak reumatoidnog faktora RF, protutijela koja se uobičajeno nalaze kod reumatoidnog artritisa, pa osobe koje nemaju ovaj RF faktor su izložene seronegativnim spondiloartropatija bolestima. Uz ove bolesti moguće su i dodatne komplikacije kao naprimjer psorijaza, osteoporoza, upale aortnog zaliska, upale oka te upalne bolesti crijeva.

Spondiloartropatija vrste bolesti

Iako je križobolja zajednička različitim bolestima koje pripadaju u skupinu spondiloartropatija bolestima, ovdje se javlja križobolja upalnog tipa. A u grupu spondiloartropatija se ubrajaju sljedeće bolesti koje su ujedno i reumatske bolesti. Sve ove bolesti mogu uz kralježnicu i njene zglobove zahvatiti i ostale zglobove u tijelu, te tetive, ali i ostale organe kako smo naveli i kožu, sluznice, te dijelove oka.

Ankilozantni spondilitis AS koja predstavlja kroničnu reumatsku bolest kralježnice kod koje dolazi do okoštavanja čime zglobovi postaju ukočeni i nepokretni. Psorijatični artritis koja je reumatska bolest koja započinje s psorijazom vidljivom na koži u obliku crvenih mrlja koje se ljušte. Reaktivni artritis koji nastaje kao posljedica infekcije u nekom drugom dijelu tijela pa se javljaju reumatske promjene i bolovi na zglobovima kralježnice i drugim zglobovima.

Artritis koji je povezan s upalnim bolestima crijeva IBD će izazvati reumatske tegobe s kralježnicom, nediferencirani spondiloartritis bolest koja se me može smjestiti u neku točno određenu vrstu bolesti jer sadrži simptome više različitih bolesti. Juvenilni kronični artritis i ankilozantni spondilitis u pubertetskoj dobi zahvaća djecu te dobi sa reumatskim tegobama.

Spondiloartropatija dijagnostika i liječenje

Spondiloartropatija kao skupina bolesti koje imaju zajedničke karakteristike upalne križobolje, te reumatske upale i drugih zglobova, a ne samo kralježnice što se ranije dijagnosticira to su bolji rezultati liječenja. Za dijagnostiku osim upalne križobolje potrebna je prisutnost HLA-B27 gena, povišeni laboratorijski nalazi CRP i SE, te se radiološkim pretragama vidi upaljeni zglobovi. S obzirom da je spondiloartropatija zapravo skupina bolesti u dijagnosticiranju je potrebno utvrditi točno o kojoj se reumatskoj bolesti radi kako bi se postavilo ispravno liječenje.

Liječenje ovisi o tome koliko je bolest uznapredovala, te koliki je stupanj ukočenosti zglobova bilo da se radi o kralježnici ili drugim zglobovima u tijelu, posebice kukova. Prvenstveno se liječenje orijentira na smanjenje bolova i ukočenosti kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Nesteroidni lijekovi se često koriste kod ovih liječenja a često se kombiniraju sa analgeticima za smanjivanje bolova. Moguća je primjena i glukokortikoida koji su jaki protuupalni lijekovi koji se daju kako lokalne injekcije kada se radi o upali jednog zgloba ili tetiva.

Tagovi: