Spirulina nuspojave

Spirulina nuspojave

Što je Spirulina

Spirulina je modrozelena alga, jednostanični organizam koji se pronalazi ili uzgaja u jezerima i ribnjacima, bogata klorofilom, zapravo je slična bakterijama. Ova alga u sebi sadrži veliku nutritivnu vrijednost jer je bogata bjelančevinama, antioksidansima, vitaminima B1-B12, mineralima željeza, fosfora, kalcija, te esencijalnim masnim kiselinama.

Ova modrozelena alga bila je poznata i drevnom narodu Asteka koji su je koristili u liječenju određenih bolesti i zdravstvenih stanja. Danas se ona koristi kao suplement, dodatak prehrani kao prah ili kapsule. No, kako se uzgaja u jezerima i ribnjacima uvijek treba nabavljati Spirulinu iz provjerenih izvora jer bi mogla sadržavati i štetne sastojke poput arsena, teške metale, bakterije koje mogu oštetiti prvenstveno jetru i dovesti do teških poremećaja u radu jetre, pa čak i zastoja rada jetre. Spirulina također sadrži jod pa osobe koje su alergične na jod trebaju biti vrlo oprezne jer je ova modrozelena alga bogata jodom. Ujedno ne treba pretjerivati sa ovim dodatkom prehrani i treba se držati preporučenih doza kako ne bi došlo do poremećaja rada jetre, bubrega i ostalih vitalnih organa.

Za što je Spirulina dobra

Svojim hranjivim i zdravim sastojcima Spirulina je prvenstveno dobar antioksidans, te je izuzetno dobro protuupalno sredstvo jer kao antioksidans izlučuje štetne tvari iz organizma, jača imunitet, te na taj način osnažuje organizam i liječi upalne procese. Ova modrozelena alga smanjuje LDL kolesterol koji se naziva loš kolesterol i smanjuje trigliceride, masnoće u krvi, te snižava visoki krvni tlak, a istovremeno povećava razinu dobrog HDL kolesterola. Također pomaže i kod reguliranja šećera u krvi, a osobe koje se bore s alergijama, naročito alergiskim rinitisima, koje su alergične na prašinu, životinjsku dlaku i pelud se preporode nakon uzimanja ove alge.

Spirulina s obzirom da je i antioksidans i topi masnoće u tijelu daje energiju, te je vrlo pogodna osobama koje vode tjelesno aktivna život, a ujedno je vrlo povoljna za proces mršavljenja, te pomaže kod jačanja tonaliteta mišića i njihove izdržljivosti jer je bogata proteinima. Ova modrozelena alga povoljno utječe na pozitivno raspoloženje jer je izvor triptofana, animokiseline koja sudjeluje u proizvodnji serotonina koji igra važnu ulogu u mentalnom zdravlju svake osobe.

Spirulina nuspojave

Spirulina kao i svaki proizvod, dodatak prehrani može imati nuspojave zbog svojih sastojaka kod određenih bolesti, naročito autoimunih bolesti, zatim u kombinaciji sa lijekovima za dijabetes, te u kombinaciji sa lijekovima za razrjeđivanje krvi. Djeci, trudnicama i dojiljama se ne preporučuje uzimanje ovog suplementa jer nepovoljno utječe na razvoj nerođene i rođene djece.

S obzirom da Spirulina ima visoki udio proteina može uzrokovati nuspojave kao što su vrtoglavice, glavobolje, bolove u području trbuha, probavne probleme u obliku mučnina, promjene boje stolice, no moguće su i promjene boje kože. Ukoliko je alga uzgajana u nečistom okruženju može ozbiljno ugroziti jetru, srce, bubrge, izazvati mučnine, povraćanja, slabosti, prekomjernu žeđ koju se ne može utažiti, ubrzani rad srca, može nastati šok, pa čak i smrt. Stoga treba paziti iz kojih izvora nabavljate ovaj dodatak prehrani i strogo se držati preporučenih doza koje ne smijete prekoračiti. Osobito na oprezu trebaju biti osobe koje boluju od gihta jer DNK iz algi može kobno djelovati na ovu bolest. U svakom slučaju ako imate neku kroničnu bolest, pa čak i kad ste zdravi prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom o uzimanju ovog dodatka prehrani.


Tagovi: