Speedtest brzina interneta

Tech

Speedtest brzina interneta

Speedtest brzina interneta, mjerenje brzine interneta

Ne postoji osoba kojoj brzina interneta nije bitna, bilo da se radi o brzini interneta na poslu ili kod kuće. Danas se spajamo na internet s gotovo svime: mobitelima, tabletima, laptopima, računalima, i drugim pametnim uređajima, bez obzira preko čega se spajamo na internet želimo kvalitetnu uslugu. Čest propust se zna dogoditi kada je više ukućana ili kolega na poslu spojeno istovremeno i tako dolazi do usporavanja interneta, točnije dolazi do preraspodjele brzine koja se dijeli na sve spojene uređaje. Danas je lako napraviti speedtest brzina interneta, no prije toga prisjetit ćemo se vremena prije više od 20 godina kada smo na internet mogli sami pomoću „dial-up“ modema preko telefonske žice. Tada se nitko nije žalio na brzinu interneta, no kako su se vremena mijenjala postalo je normalno da informacije na internetu moraju biti dostupne u par sekundi. U to vrijeme brzine su iznosile 9. 6 kbit/s, zatim 28. 8, i na posljetku 33. 6, naravno ovo ne možemo uspoređivati s današnjim brzinama interneta. Danas se mnogi korisnici neovisno o mreži žale na isporučene brzine, razlog je što mjerenjem preko raznih alata ne postižu brzinu koja je dogovorena. Ako želite provjeriti brzinu svojeg interneta to možete učiniti jednostavnim internet pretraživanjem za speedtest brzina interneta.

Speedtest brzina interneta, kako se mjeri brzima interneta

Kada vi kao korisnik odaberete pretplatu na određeni paket interneta tada je u ugovoru vidno naznačena vaša maksimalna brzina interneta. Važno je naglasiti da se maksimalna navedene brzina interneta ne može uvijek iskoristiti, ali se svakako mora približiti navedenoj brzini koja stoji u ugovoru između vas i davatelja usluge. Speedtest brzina interneta vam ovdje pomaže da sami provjerite kolika je vaša brzina interneta. Danas također postoje određene aplikacije koje jako precizno mogu izmjeriti brzinu interneta od vašeg kućnog modema prema vanjskom serveru. Internet pretraživanjem speedtest brzina interneta ponudit će vam se par opcija softvera za mjerenje brzine interneta, mnogi često odaberu prvi izbor. Pored raznih web aplikacija za mjerenje brzine također možete isprobati i alat koji se koristi za test brzine interneta. Koja je prosječna brzina interneta u Hrvatskoj? U Hrvatskoj je danas prisutan veliki broj internet priključaka i on se povećava svakim danom. Početkom 2019 godine prosječna brzina interneta u Hrvatskoj je bila 6, 4 Mbps. Hrvatska je tako bila među zadnjima u zemljama regije iza Slovenije, Srbije i Makedonije. Hrvatska se još i danas bori sa zastarjelom infrastrukturom i nerazvijenom optičkom mrežom.

Speedtest brzina interneta, što sve utječe na brzinu interneta

Na konačnu brzinu vašeg interneta može utjecati jako puno faktora. Brzinu interneta određuju najviše osim same usluge i drugi uređaji u mreži i vaše računalo. Može biti da imate dobru brzinu interneta na modemu ili ruteru, ali da to nije slučaj kada se učitava određena web stranica koju želite otvoriti. Zna se dogoditi da je server na kojemu se nalazi određen sadržaj zagušen i da ne može isporučiti sadržaj. Speedtest brzina interneta će vam pokazati koliko je brz vaš internet, ali ne i što ga može gušiti. Svi današnji moderni uređaji imaju izlaz za internet, tako da bi bilo poželjno da provjerite i svoju konekciju prema izvoru podataka a to možete naredbom iz komandne linije CMD koja je na Windowsu. Također je moguć scenarij da određeni procesi na vašem računalu usporavaju brzinu interneta. Nekad nesvjesno instalirate aplikacije koje vam nisu potrebne i one u pozadini mogu raditi određene konekcije prema svojim serverima, što može dovesti do smanjenje brzine interneta dog vi nešto radite online. Možemo za kraj zaključiti kako brzina interneta nije određena sama po sebi. Speedtest brzina interneta je koristan alat koji vam može dati uvid u brzinu, ali ne i u čemu je problem. Poželjno je napraviti speedtest brzine interneta kao i ostale provjere koje smo naveli kako bi bili sigurni zašto je vaš internet sporiji nego bi trebao biti.

Tagovi: