Sona – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Sona - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Djelovanje lijeka Sona

Lijek Sona je krema koja se primjenjuje lokalno i djeluje kao lijek protiv akni svojim glavnim sastojkom adapalen koji djeluje protuupalno i na kožu djeluje na način da umiruje iritaciju. Ovu kremu je moguće koristiti na licu, prsnom košu i leđima, zapravo na područjima na tijelu koja su zahvaćena prištićima, aknama i miteserima.

Krema Sona se može dobiti na recept liječnika i liječnik će vam da ti upute koliko često nanositi kremu na zahvaćena područja, te se tih uputa trebate i pridržavati. Krema se nanosi navečer kako bi djelovala tokom noći neometano i bez vanjskih utjecaja koje tokom dana koža doživljava.

Prije nanošenja ove kreme kožu je potrebno temeljito oprati vodom i ne smije se nanositi nikakve druge kreme ili ulja na područje gdje se nanosi ova krema. Terapija ovom kremom traje tri mjeseca, te ukoliko i nakon tri mjeseca postoje problemi sa kožom potrebno je obratiti se liječniku za pomoć, te će vam liječnik propisati drugi lijek.

Nuspojave lijeka Sona

Ukoliko nanesete kreme više nego vam je liječnik preporučio mogu se pojaviti nuspojave u obliku crvenila kože i nadraženosti. Također kao nuspojava se može pojaviti i ljuštenje kože, te osjećaj nelagode, pa ukoliko ste prekoračili dozu i javili su vam se ovi simptomi potrebno je obratiti se liječniku.

Krema Sona se ne smije nanositi na kožu koja ima ranu posjekotinu ili ogrebotinu, opeklinu ili neku infekciju. Nikako nemojte kremu dovoditi u doticaj sa očima, sluznicom nosa ili ustima, a razlog zašto se krema nanosi navečer je i taj da krema ne smije doći pod utjecaj UV zraka i sunčeve svjetlosti, pa tanko ni solarija za vrijeme terapije kremom Sona.

Kao nuspojava mogu se pojaviti i otekline i iritacije kože, svrbež i bol, pa ukoliko imate ovakve nuspojave potrebno je prekinuti sa terapijom i obratiti se liječniku koji je kremu propisao, te će liječnik odlučiti za terapiju drugim lijekom ili će ukinuti terapiju na neko vrijeme kako bi se koža neovisno oporavila.

Iskustva sa lijekom Sona

Iskustva osoba koji su koristili kremu Sona ukazuju na to da je krema vrlo djelotvorna, no ujedno da se treba pridržavati propisane doze kako bi krema djelovala lokalno na koži i ne bi prodrla dublje u potkožno tkivo, te krvne žile i utjecala na cijeli organizam. Krema nije namijenjena za korištenje na većim površinama kože već samo za manja područja koja su zahvaćena prištićima i aknama.

Ukoliko imate teži poremećaj akne ili se akne nalaze na većoj površini kože zatražite liječnika drugu vrstu lijeka koji je prilagođen korištenju na većim površinama. Strogo pazite da kremu uvijek nanosite na čistu kožu opranu vodom bez parfumiranih sapuna, te da nikad kremu ne nanosite ujutro i izlažete se suncu ili UV zrakama koje možete i u solariju imati. Čak se preporučuje da tokom terapije pokrivate područja gdje nanosite kremu Sona preko dana kako ne bi bilo izloženo UV zrakama dok traje terapija ovom kremom kako biste izbjegli nuspojave. Krema se izdaje isključivo na recept po preporuci liječnika.


Tagovi: